Keramieken plantenbakken

kamerplanten beoordelingen

Keramieke plantenbakken.

Omschrijving keramiek

Keramiek is het van oudsher het meest gebruikte materiaal om plantenbakken mee te maken. Vroeger werd keramiek niet alleen gebruikt voor plantenbakken maar voor allerlei andere toepassingen, zoals kruiken. Hieronder lees je alles over de productie van keramieken bloembakken en de eigenschappen hiervan.

Productie van keramiek

Alle plantenbakken gemaakt van keramiek die 123kamerplanten verkoopt zijn met de hand gemaakt en komen van oorsprong uit o.a. China. Men maakt deze plantenbakken op traditionele wijze en geheel met de hand, hierdoor is elke pot is bepaalde maten uniek.

Het productieproces omslaat een simpel traject. Men neemt een speciaal aangemaakt klei bestaande uit diverse mineralen en composieten en brengt deze aan in de mal. De mal bestaat uit 2 identieke helften die met een spanband zijn samengebracht voor een tijdelijke verbinding. Grotere potten bestaan uit wel 8 stukken mal.

Wanneer de klei gelijkmatig is verdeeld aan de binnenzijde van de mal is het tijd om de mal te laten harden. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van het model van de plantenbak. Zodra de pot droog is wordt de mal verwijderd en is het tijd voor het glazuur. Het glazuur bepaald de uiteindelijke kleur van de plantenbak. Deze wordt met de hand over de pot heen gegoten. Voor potten met 1 kleur wordt er gebruikt gemaakt van 1 laag. Voor potten met meerdere kleuren worden er veelal meerdere lagen gebruikt.

Zodra de coating erop zit wordt de pot direct in de oven geplaatst, op deze manier houden ze de laklaag mooi dik en krijgt deze niet de kans om weg te lopen. De pot wordt in een hout gestookte oven geplaatst voor rond de 24 uur. Deze oven wordt geheel ingemetseld om de temperatuur op te laten lopen naar 1200 graden Celsius. Na de periode van 24 uur dienen de bakken nog minimaal 12 dagen af te koelen in de oven, waarvan het vuur uit is. Wanneer de oven wordt geleegd straalt de pot nog warmte uit die vergelijkbaar is met een heel hele sauna.

Wanneer de plantenbakken zijn afgekoeld en gecontroleerd zijn ze klaar om huiskamers over de gehele wereld te versieren met hun prachtige kleuren en vormen.

Eigenschappen keramiek

  • Uv-bestendig. Alle keramieken plantenbakken zijn uv-bestendig. Hierdoor zal de laklaag geen verkleuring vertonen door zonlicht of kunstmatig licht.
  • Vorstbestendig. Door het afwateringsgat zijn de keramieken plantenbakken vorstbestendig. Hierbij is het wel van belang dat het gat aan de onderzijde aan de plantenbak vrij is, zodat het water hierdoor weg kan lopen.
  • Recyclebaar. Aangezien keramiek gemaakt is van klei heeft een hoog duurzaamheidsniveau. Het kan simpelweg worden fijngemalen en opnieuw worden gebruikt voor de fabricage van nieuwe keramieken plantenbakken.

Toepassingen keramiek

Keramiek is een ideaal materiaal om plantenbakken mee te maken aangezien deze bakken zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Bepaalde series plantenbakken zijn afgewerkt met een speciale laklaag waardoor deze niet geschikt zijn voor gebruik in de tuin of op het balkon.

Houdt er rekening mee dat plantenbakken gemaakt van keramiek vrijwel altijd zijn uitgerust met een afwateringsgat aan de onderzijde van de pot. Voor gebruik buiten is dit noodzakelijk, dit gat zorgt ervoor dat overtollig water kan weglopen. In de winterperiode is dit noodzakelijk om te voorkomen dat er zich onderop de pot water vormt en dat dit bevriest. Door de bevriezing zet het water uit en kan de pot barsten. In de zomer periode is dit gat noodzakelijk om het overtollige water af te voeren, hierdoor blijft de plant niet met zijn voeten in water staan en is de kans op wortelrot lager.

Voor gebruik binnenshuis raden wij aan gebruik te maken van een flexibele inzethoes, deze kent een tweetal eigenschappen. Ten eerste maakt dit de gehele pot waterdicht, de onderzijde en de zijkanten. Hiernaast kan de inzethoes worden gebruikt ter creatie van een nieuwe binnenbak om de plant hoger in zijn sierpot te laten uitkomen.

Series keramiek

Keramieken plantenbakken zijn verkrijgbaar in diverse kleuren/ modellen en series, hieronder zijn de vijf meest populaire keramieken plantenbakken opgenomen.

Series keramiek

Hieronder enkele voorbeelden van opgemaakte planten in keramieken plantenbakken.

Keramieken plantenbakken

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »