Coffea Arabica verzorging

De Coffea Arabica, koffieplant of koffieboom is van oorsprong afkomstig uit Ethiopië. Deze kamerplant heeft prachtig glimmende bladeren en is redelijk onbekend in Nederland. De koffieboom behoort tot de plantenfamilie Rubiaceae.

Momenteel is de Coffea Arabica niet te koop. Dit komt door een import verbod. Enkele jaren geleden is er boktor gevonden in het hout en zodoende is de complete import en export stilgelegd. Wanneer dit verbod wordt opgeheven is voorlopig onbekend.

Coffea Arabica onderhoud

Naam Koffieplant
Soort Coffea Arabica
Water Vochtig houden
Licht Zonnig

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Ons assortiment
Coffea Arabica water geven Algemene informatie watergeven Hulpmiddelen water geven

Water geven

Houdt de grond vochtig voor de Coffea Arabica. Deze kamerplant verbruikt niet veel water, dus licht vochtig houden is voldoende. Het is beter voor de plant om regelmatig kleine hoeveelheden water te krijgen, dan in een keer heel veel. Voel regelmatig aan de grond of deze nog vochtig is. Wanneer je merkt dat deze droger wordt geef je opnieuw water. In de winter verbruikt de koffieplant minder water, pas hier de watergift op aan.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de koffieplant. Is de grond na 2 dagen alweer droog, geef dan iets meer. Is de grond na 4 dagen nog erg nat, geef dan iets minder. Op het begin zal het experimenteren naar de juiste hoeveelheid zijn. Na verloop van tijd weet je precies hoeveel water je koffieplant nodig heeft.

Het is raadzaam om bij een nieuw aangeschafte plant de grond regelmatig te controleren op de vochtigheid door een vinger in de grond te steken. Doe dit ook zodra je de plant verplaatst hebt. Zo leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water de plant nodig zal hebben.

Sproeien

Het is aangeraden om de koffieboom regelmatig te sproeien. Woonkamers zijn over het algemeen te droog, waardoor sproeien noodzakelijk is. Ook blijft het blad hierdoor mooi glimmen. Indien de bladeren stoffig worden is een regenbuitje in de zomer zeer gunstig. Zonder stof op de bladeren kan de koffieboom meer zonlicht opnemen. Hiermee wordt ook direct preventief tegen ongedierte opgetreden.

Licht en Warmte

De Coffea Arabica ontvangt het liefst veel licht. Maar pas in het begin op met direct zonlicht. De koffieplant wordt namelijk opgekweekt onder gefilterd licht. Indien de koffieplant voor een raam op het zuiden komt te staan is het raadzaam 3 meter afstand te behouden. Geleidelijk kan de koffieplant dichterbij het raam komen te staan.

De Coffea Arabica heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplant daarom voor een raam op het oosten, westen, of 2-3 meter voor het raam op het zuiden. Eventueel kan de koffieplant ook voor een raam op het noorden, maar dit is minder gunstig. Indien deze kamerplanten te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt.

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 16
Coffea Arabica standplaats Algemene informatie zonlicht
Coffea Arabica verpotten Algemene informatie verpotten Assortiment plantenbakken

Verpotten

Verpot de Coffea Arabica in de lente of direct na aanschaf. Herhaal dit wanneer de pot te klein wordt. Dit kan na een jaar, maar soms is eens per 2 jaar voldoende. Verpotten in de lente heeft de voorkeur omdat beschadigde wortels dan sneller herstellen. Plaats de binnenplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Voeding

Bemest de koffieplant in de lente en zomer. Doe dit niet in de winter. De koffieplant is dan in rust, groeit niet en verbruikt nauwelijks voedingsstoffen. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Overvoeding is hoogst schadelijk, de grond wordt in dat geval erg zuur en de wortels worden hierdoor aangetast.

Voeding voor Coffea Arabica Algemene informatie voeding Pokon voeding

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Ons assortiment
Coffea Arabica onderhoud Hulpmiddelen onderhoud

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine bladeren kunnen duiden op kou, tocht of een te droge lucht. Bruine bladranden hebben vaak te maken met een te veel aan water, verminder in dit geval de watergift. Mochten de bladeren geel worden of een geel/groene gloed krijgen ontvangt de plant te veel licht, plaats de plant in dit geval 1 meter verder van het raam.

Snoeien

Indien de Coffea Arabica te hoog wordt, of je wilt meer uitlopers dan is snoeien mogelijk. Dit doe je door de stam af te zagen. Dit kan in de lente of in de zomer. Het is raadzaam om vlak voor elke herfst te snoeien, zodat meer licht in de kern van de kamerplant dringt. In de lente loopt de koffieplant dan weer prachtig uit. De afgezaagde stam van de Coffea Arabica is erg gevoelig voor schimmelinfecties en diverse bacterien, wij raden hierdoor altijd aan deze af te dichten met wax.

Vermeerderen

Deze plant is te kweken doormiddel van zaad en stekken. In het geval van zaad is het van belang de vrucht eerst boven het water te laten hangen, hierdoor zal hij waterwortels aanmaken. Na verloop van tijd kan hij worden overgeplant in de potgrond. Het vermeerderen van de Coffea Arabica door middel van stekken gaat erg gemakkelijk. Zodra de plant stekjes aanmaakt trek je deze voorzichtig los van de plant, let hierbij op dat je zoveel mogelijk de wortels intact laat. Plaats het stekje vervolgens in losse licht vochtige potgrond. In beide gevallen raden wij aan de luchtvochtigheid te verhogen, dit kan doormiddel van een zak over de te plant te doen. Deze verhoging verhoogt de kans op succes.

Bloemen

De Coffea Arabica kan tot bloei komen in de huiskamer mits deze goed wordt verzorgd. Witte bloemetjes zullen dan zichtbaar zijn in de lente waarna koffiebonen vormen. Het is echter raadzaam de bloemetjes te verwijderen omdat het de koffieplant veel energie kost. Verwacht niet dat je de vruchten van de koffieboom de eerste jaren kunt gebruiken, naar horen zeggen smaken deze de eerste drie jaar erg bitter. Hiernaast dien je er rekening mee te houden dat wanneer je de plant gedurende het jaar chemisch hebt behandelt dit tot uiting kan komen in de vruchten.

Giftig

Koffieplanten zijn niet giftig. Volkomen veilig voor kind en dier. Wel wordt de cafeïne (in de boon) beschouwd als giftig. Het onbehandeld eten van de bessen kan ook leiden tot misselijkheid.

Ziektes

De Coffea Arabica is gevoelig voor ongedierte en plagen in gevallen van kou, tocht of droge lucht. Mocht de Coffea Arabica last hebben van ongedierte dan raden wij dit aan daadkrachtig te behandelen met een biologische bestrijding of gebruik te maken van een chemisch bestrijdingsmiddel.

Coffea Arabica kopen Meer over ongedierte bestrijding
Coffea Arabica verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »