Dracaena verzorging

Dracaena, in Nederland ook bekend onder de naam Drakenbloedboom. Voornamelijk komt de Dracaena uit Afrika, maar ook uit de tropen van Azië en Midden-Amerika.

Dracaena onderhoud

Naam Drakenbloedboom
Soort Dracaena
Water Af en toe droog
Licht Schaduw

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Ons assortiment
Dracaena water geven Algemene informatie watergeven Hulpmiddelen water geven

Water geven

De Dracena verbruikt niet veel water. Geef hem pas water indien de bovenkant van de grond droog aanvoelt. Dit zal in de zomer sneller zijn dan in de winter.

De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte en lichtintensiteit. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan, de grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na een week nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven.

Bij te veel water zal wortelrot optreden. De stam zal onderin zacht worden bij te veel water.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter veranderd de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 4 weken water geven.

Sproeien

De Dracena sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert wel de gezondheid. Het werkt preventief tegen ongedierte en helpt stof te verwijderen

Licht en Warmte

Dracaena's doen het uitstekend bij minder licht. Ze hebben maximaal 3 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplanten daarom voor een raam op het noorden, of 3-4 meter voor een raam op het oosten/westen. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 4-5 meter aan te raden. Indien de Dracaena dichtbij een raam komt te staan, dan is het raadzaam om hiermee te beginnen in de winter. Vervolgens kan de plant geleidelijk dichterbij het raam komen te staan, zodat de plant in de zomer het directe zonlicht aankan. Heb je de plant niet in de winter gekocht, dan kun je hem geleidelijk dichterbij het raam plaatsen.

Bonte exemplaren (zoals de Dracaena Song of India) staan liever iets lichter ten opzichte van hun soort genoten.

Minimale temperatuur

Overdag: 18
'S nachts: 12
Dracaena standplaats Algemene informatie zonlicht
Dracaena verpotten Algemene informatie verpotten Assortiment plantenbakken

Verpotten

Verpot de Dracaena in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit prcoes eens per 2 jaar. Of eerder als de pot te klein wordt.

Plaats deze huiskamerplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem. Het stilstaande water wat zich tussen de hydrokorrels verzameld kan minder gemakkelijk door de wortels worden bereikt en gaat rotten. Bij hoge plantenbakken is het raadzaam een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt stilstaand water onderin de pot wat gaat rotten.

Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen.

Voeding

Geef nooit voeding in de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is bij de meeste merken potgrond na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk voor de juiste dosering de verpakking van kamerplantenvoeding. Gebruik nooit meer dan aangegeven. Overvoeding is schadelijk voor de woonplant.

Voeding voor Dracaena Algemene informatie voeding Pokon voeding

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Ons assortiment
Dracaena onderhoud Hulpmiddelen onderhoud

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine of gele bladeren zijn vaak een teken van te veel water. Hangende bladeren bij een Dracaena Marginata zijn een teken dat de kamerplant te veel licht krijgt. Bruine bladranden of vlekken treden op bij te veel direct zonlicht. Bruine randen kan je eenvoudig van de plant afknippen.

Snoeien

Snoei de Dracena elk najaar. Dit heeft als voordeel dat de plant mooi compact blijft. Daarnaast bereikt gedurende de winter meer licht de kern van de kamerplant. Een gesnoeide stam zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Meerdere uitlopers zorgen voor een volle kamerplant. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar zonder verdere nazorg.

Vermeerderen

Vermeerderen kan eenvoudig door stekken. Plaats een kopstek in een mengsel van vochtige turf en zand. Het meeste succes wordt behaald in de lente, bij een temperatuur van minimaal 22 graden.

Bloemen

De Dracaena's kunnen in een enkel geval tot bloei komen in woonkamers. Het is echter geen mooie bloem en ook de geur kan overheersen. Beter is het om de bloemen te verwijderen, de huiskamerplant bespaart hier energie mee.

Giftig

Sommige Dracaena's zijn licht giftig. De Dracaena Draco heeft hars dat rood van kleur is, daar komt de naam Drakenbloedboom vandaan. Bij het snoeien van andere soorten komt zeer matig vocht vrij. Het eten van bladeren door dieren kan leiden tot maag problemen.

Ziektes

Bij dicht vertakte varianten kan luis, vaak schildluis of dopluis, zich verschuilen tussen de stammen. Kijk daarom af en toe goed tussen deze stammen en onder de bladeren. Hoe eerder de luis wordt waargenomen hoe beter deze te bestrijden is. Wolluis kan het gevolg zijn van tocht.

Soorten

Deze familie telt vele soorten. Dracena soorten die 123kamerplanten regelmatig verkoopt: Aguja, Arturo, Compacta, Deremensis, Diamond Dream, Draco, Hawaiian Sunshine, Janet Craig, Fragrans, Lemon Lime, Marginata Bicolor, Marginata, Massangeana, Reflexa, Pleomele Anita, Riki, Song of India, Song of Jamaica, Surculosa, Warneckii en White Jewel.

Dracaena kopen Meer over ongedierte bestrijding
Dracaena verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »