Fatsia verzorging

De Fatsia staat in Nederland ook wel bekend als de Vingerplant. Het is een groenblijvende plant welke ook in de tuin zou kunnen, let wel op dat de Fatsia niet vorstgevoelig is. Deze kamerplant heeft een exotische uitstraling door zijn massieve bladeren. De Fatsia komt van oorsprong uit Oost-Azie en komt hier in diverse soorten voor, zo zijn er helder groene varianten maar ook bonte exemplaren.

Fatsia onderhoud

Naam Fatsia
Soort Vingerplant
Water Grond licht vochtig houden
Licht Licht, zonder direct zonlicht

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Ons assortiment
Fatsia water geven Algemene informatie watergeven Hulpmiddelen water geven

Water geven

De Fatsia is een kamerplant waarbij de grond altijd lichtvochtig dient te zijn. Voorkom hierbij echter dat de plant met zijn voeten in het water staat, dit verhoogt de kans op wortelrot en ongedierte. De Fatsia kent een natuurlijke rustperiode in de wintermaanden, wees in deze maanden hierdoor ook spaarzaam met watergeven.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter veranderd de watergift. Hierbij geef je eenmaal per twee weken water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de plantenbak staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per 4 weken water geven.

Sproeien

De Fatsia is een kamerplant welke een periodieke sproeibeurt waardeert. Ook dit dient te worden teruggebracht in frequentie in de winterperiode. Het sproeien is niet alleen goed voor de gezondheid van de plant maar verwijdert ook stof van de bladeren.

Licht en Warmte

De Fatsia is een kamerplant welke ook in de tuin kan staan, pas wel op. Deze is niet vorstbestendig. De Fatsia is een plant die gevoelig is voor tempratuurswisselingen, denk hierbij aan een warme voorjaarsdag en een koude nacht. In dit geval zal de plant het niet lang volhouden.

Minimale temperatuur

Overdag: 15
'S nachts: 3
Fatsia standplaats Algemene informatie zonlicht
Fatsia verpotten Algemene informatie verpotten Assortiment plantenbakken

Verpotten

Je kan de Fatsia het beste direct na aanschaf of in het voorjaar verpotten. De lente heeft hierbij de voorkeur aangezien de plant in deze periode makkelijker beschadigde wortels kan herstellen.
Plaats de Fatsia in een plantenbak die minimaal 20% breder is dan de kweekpot en gebruik hierbij normale kamerplanten potgrond. Gebruik geen hydrokorrels op de bodem, hier zal water in stilstaan en gaan rotten, dit kan vervolgens doortrekken in de wortels.
Een grotere pot stimuleert de ontwikkeling van de kamerplant, verhoogd de gezondheid en creeert een grotere waterbuffer voor de plant.

Voeding

De Fatsia groeit van nature snel, hierdoor is de noodzaak van het toedienen van extra voeding laag. Bij kamerplanten en voeding is het altijd schadelijk wanneer er te veel wordt gegeven.

Voeding voor Fatsia Algemene informatie voeding Pokon voeding

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Ons assortiment
Fatsia onderhoud Hulpmiddelen onderhoud

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine bladranden is bij de Fatsia een teken van te veel water. Wanneer het blad aan de onderzijde van de plant gaat hangen is dit een natuurlijk proces van afstoting. Deze bladeren kan je het beste wegknippen.

Snoeien

De Fatsia is een kamerplant die lastig in model te snoeien is vanwege zijn vorm.

Vermeerderen

De Fatsia is lastig te vermeerderen. Je kan proberen een tak af te snijden en dit in het water te hangen, de stek zal waterwortels aanmaken waarna je de plant na verloop van tijd in de volle grond kan overzetten. Indien het vermeerderen succesvol is zal het stekje snel groeien, echter niet in de vorm van de moederplant maar in de vorm van een kerstboom.

Bloemen

De Fatsia komt binnen niet tot bloei, deze exemplaren komen enkel als buitenplant tot bloei maar dienen hiervoor enorme afmetingen te hebben behaald.

Giftig

De Fatsia is giftig.

Ziektes

Van nature is de Fatsia een plant die geregeld last heeft van ongedierte, ziektes of plagen. Vaak is het lastig te zeggen waar de plant dit ongedierte heeft opgedaan. Tocht en een bosrijke omgeving zijn vaak oorzaken van diverse soorten luis.

Fatsia in bloei Meer over ongedierte bestrijding
Fatsia verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »