Snoeien

Snoeien

Zamioculcas snoeien

Planten snoeien heeft een aantal voordelen:

  • Licht kan beter doordringen, zodat ook in de kern groei wordt gestimuleerd
  • De kamerplant blijft compact, waardoor deze er mooier uitziet
  • Het snoeien van dood of ongezond materiaal zal nieuwe groei stimuleren
  • Snoeien leidt bij sommige planten tot vertakkingen waardoor deze binnenplanten voller worden
Snoei spullen kopen

Wanneer snoeien?

Aglaonema snoeien

Het snoeien van kamerplanten kan gedurende de lente, zomer en herfst. Snoeien in de winter is niet aan te raden, omdat de kamerplant dan in 'rust' is. Wanneer moet je welke planten gaan snoeiren? Wij adviseren onze kamerplanten Encyclopedie te raadplegen om per plantensoort te bekijken in welke periode je deze het beste kan snoeien. 


Palm, Cycas of varens snoeien

Areca snoeien

Deze kamerplanten groeien vanuit een kern of stam. Dit groeipunt mag niet gesnoeid worden. Wel mogen de bladeren van de stam geknipt worden. Bij deze binnenplanten worden de onderste bladeren op den duur lelijk. In het midden zal nieuw blad ontstaan. Bij kleinere Areca palmen is de stam niet altijd zichtbaar, maar dode bladeren kunnen gerust worden verwijderd.


Ficus 

Ficus snoeien

De Ficus gaat 'bloeden' na het snoeien. Het witte sap dat hierbij vrijkomt is irriterend voor de huid, draag daarom handschoenen om irritatie te voorkomen. Stop vervolgens het 'bloeden' door aarde op de wond te smeren. Snoei een Ficus bij voorkeur in het najaar net achter het blad. 


Grote kamerplanten op vertakte stammen

Ficus snoeien

De Dracaena, Ficus en Schefflera kunnen onder de juiste omstandigheden snel groeien. De uitlopers die ontstaan kunnen het beste in de kruin worden terug gesnoeid, zodat hij niet buiten de kruin verder gaat vertakken. Hierdoor blijft de plant mooi in model. 

Grote kamerplanten assortiment

Tuinplanten snoeien

Wanneer kun je het beste jouw tuinplanten gaan snoeien? Dit is voor iedere tuinplant anders. Lavendel kun je het beste een keer in het voorjaar en een keer in het najaar snoeien. De hibiscus moet je ook een keer per jaar snoeien in de maand maart. De meeste tuinplanten moet je twee keer per jaar snoeien. Maar sommige planten hoef je niet of nauwelijks te snoeien. Over het algemeen geldt; wil je een gezonde groei van jouw tuinplant behouden, dan is het verstandig om te snoeien. 

Vaste planten snoeien:

De eerste snoei bij vaste planten kun je het beste in maart doen. Let wel op dat het niet meer vriest. Wanneer je gaat snoeien en er komt nachtvorst, kunnen de scheuten beschadigen. Bij vaste planten is het belangrijk dat je de oudere bladeren in het najaar laat zitten. Deze bladeren bieden de tuinplant bescherming voor de winter.

Snoeien van voorjaarsbloeiers:

Voorjaarsbloeiers zijn heesters die in de winter al bloemknoppen krijgen. Deze heesters bloeien vóór de zomer. Deze tuinplanten moet je na de bloei snoeien. Snoei oude taken, tot laag aan de grond weg. Hiermee verjong je jouw struik.

Zomerbloeiers en najaarbloeiers snoeien:

Wanneer je in de winter uitgebloeide bloemen aan jouw heester hebt zitten, heb je te maken met zomer- of najaarsbloeiers. Deze heesters kun je het beste in het voorjaar snoeien. Snoei de takken tot laag boven de grond.

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken vind je hieronder een overzicht welke tuinplanten er in welke maand gesnoeid moeten worden. Voor meer informatie over hoe je de desbetreffende tuinplant moet snoeien kun je het beste een kijkje nemen op onze tuinplanten verzorgingspagina

Januari: Blauwe regen,Helleborus    
Februari: Fruitbomen, Clematis    
Maart - April: Rozen, Bessenstruiken, Lavendel, Hortensia, Agapanthus, Bramenstruik, Eucalyptus, Hibiscus, Korenbloem, Olijfboom, Salie, Siergras
Mei - juni: Buxus, Hagen, Rhododendron, Zonnebloem
Juli: Blauwe regen, Geranium, Campanula, Aardbeienplant, Japanse Esdoorn, Klaproos, Margriet
Augustus: Buxus, Munt, Oregano    
September - Oktober: Hagen, Bomen, Bramenstruik, Dahlia, Frambozenstruik, Margriet, Pioenroos


Ga direct naar