Schildluis

Schildluizen worden vaak verward met wolluis. Ze zijn plat van vorm en kunnen grote schade aanrichten aan de plant, hiernaast zijn ze heel lastig te bestrijden.

Schildluis
  • Naam: Schildluis
  • Soort: Luis
  • Bestrijdbaar: Lastig tot zeer lastig
  • Verspreiding: Insecten, vogels, huisdieren, wind en kleding
Schildluis

Schildluizen worden vaak verward met wolluis. Ze zijn plat van vorm en kunnen grote schade aanrichten aan de plant, hiernaast zijn ze heel lastig te bestrijden.

Bestrijding

De schildluis is een luis die lastig te bestrijden is, hiervoor wordt vaak aangeraden direct gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van schildluis is als volgt; tip de luis aan met olijfolie, gebruik hiervoor bijvoorbeeld wattenstaafje. Op deze manier sluit het de adembuizen van de luis af en zal het stikken.

Belangrijk om te weten bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ter preventie van schildluis; zorg er voor dat je het proces herhaaldelijk uitvoert en alle plekjes van de plaag bereikt. Alleen op deze manier zal het middel effectief zijn. Pas op met het verwijderen van de luis met de hand, het kan zijn dat je zodoende de luis helpt verspreiden doordat de eitjes vrij komen.


Variëteiten

Schildluis is te verdelen in twee categorieën.

  • Boisduval schildluis
    Deze luizen zijn plat en hebben een geel centrum. Bij deze soort zijn de mannetjes kleiner en worden deze vaak verward met wolluis, echter zijn deze luizen langwerpiger.

  • Oleanderschildluis
    Deze luis is grijs, vuilwit of geelachtige en heef een ronde schild. De top van het schild ligt bij dit soort niet in het midden, ze worden wel eens vergeleken met een spiegelei en zijn zo’n 2mm groot.

Opmerkelijk

  • Het schild van de schildluis wordt gevormd door de afscheiding van het insect zelf. Dit schild is hard van buiten en zacht van onder.

  • Ze zijn 1 tot 3 mm groot en leggen eieren per luis 100. De mannetjes leven slechts enkele uren tot maximaal 2 dagen, de vrouwtjes kunnen echter tot 120 dagen leven.

  • De schildluis is één van de weinige soorten dieren die zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk kunnen voortplanten.


Schildluis in de kamerplant?

Schildluizen leven vaak in grote groepen bij elkaar en vormen hiermee een dikke korst. De poppen van de mannetjes zijn bepoederd met een was, vandaar de verwarring met wolluis. De kleur varieert tussen beige, taupe en grijsbruin.

Locatie op de plant?
Beide varianten schildluis zijn te vinden op de onderkant van de bladeren en op de stam van de plant.

Verspreiding
De schildluis verspreidt zich door insecten, vogels en de wind. Wat betreft de huiskamer is verspreiding mogelijk door tocht, huisdieren of contact met kleding.

Oorzaak
Schildluis komt het meest voor in een ruimte met droge lucht. Een minder vitale plant is een ideale ondergrond voor deze luis. Ook kan het komen door een te veel aan kalk in de grond.


Schadelijkheid

De schildluis gaat als volgt te werk, zij zuigen aan de plant en injecteren hiermee een toxische stof in de cellen. Door deze stof vormen er gele, rode of bruine vlekken op de bladeren van de plant en of op de vruchten. Uiteindelijk kan dit leiden tot het afsterven van bladeren, groeiremmingen of misvormingen van de plant.

Schadelijk voor mensen?
De schildluis is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
Schildluis verblijft graag op planten met een houtige stam en wat oudere planten. Ook is het te vinden op orchideeën en palmsoorten.


Ga direct naar