Wolluis

Wolluis is een ongedierte dat behoort tot de familie Psudococcidae en typeert zich door zijn wollige laag en afzetting. Het is een vervelende plaag die alle kamerplanten kan aandoen. Lees hieronder meer over wolluis en de bestrijding hiervan.

Wolluis
  • Naam: Wolluis
  • Soort: Luis
  • Bestrijdbaar: Zeer lastig
  • Verspreiding: Kruisbesmetting door kleding en tocht
Wolluis

Wolluis is een ongedierte dat behoort tot de familie Psudococcidae en typeert zich door zijn wollige laag en afzetting. Het is een vervelende plaag die alle kamerplanten kan aandoen. Lees hieronder meer over wolluis en de bestrijding hiervan.

Bestrijding

Het vervelende aan de bestrijding van wolluis is dat het heel goed tegen de kou kan, temperaturen van wel -40graden Celsius doen hem niks. Wel zal bij een lagere temperatuur de vermenigvuldiging afnemen. 

Huis tuin en keuken tip voor de bestrijding van wolluis luidt als volgt; meng 12gr paraffineolie per liter water aan en bestip hiermee de plaag. Met pure spiritus is dit ook mogelijk. Het is hierbij van belang om dit proces elke dag te herhalen en er voor te zorgen dat de gehele plaag wordt aangestipt, alleen op deze manier zal de wolluis sterven.

Een harde drukspuit van bijvoorbeeld de plantenspuit waarmee de wolluis wordt bespoten kan ook werken als bestrijdingsmethode. Wanneer de plaag langere tijd aanhoudt en in verspreiding toeneemt is het verstandig om gebruik te maken van biologische of chemische bestrijdingsmiddelen. 

Biologische bestrijding

Wolluis is ook goed te bestrijden met biologisch bestrijdingsmiddel. Dit kan met larven van de gaasvlieg. Als je liever niet met chemische middelen werkt, kan je jouw kamerplant beschermen met deze biologische bestrijdingsmiddelen van Biogroei.

Chrysop - Tegen spint, trips, blad- en wolluis

  • Kaartjes met de eitjes van Chrysopa carnea
  • Na 2 tot 5 dagen komen de larven eitjes uit
  • Hang 1 tot 3 kaartjes per plant
  • Dag van ontvangst direct aan de kamerplanten te hangen

Voor behandeling tegen: wolluis

Bekijk product

Chrysop tegen bladluis

Variëteiten

Wolluis kent diverse varianten die elk aparte eigenschappen hebben, enkele hiervan zijn:

  • Citruswolluis (Pseudococcus citri).
    De meest bekende is de citruswolluis (Pseudococcus citri), deze heeft een levensperiode van 40 dagen bij een tempratuur rond de 22 graden Celsius. Dit soort wolluis plant zich voor door middel van geslachtelijke voortplanting en is de enige vorm van wolluis die dat op deze manier doet. De eitjes kom binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd.

  • Langsstaartwolluis (Pseudococcus longispinus).
    Een ander voorkomende vorm van wolluis is de langsstaartwolluis, Pseudococcus longispinus. Deze treft men vooral aan in vochtige omgevingen aan in de oksels van de plant.

Opmerkelijk

Alle soorten, op één na kunnen zich voortplanten door seksueel dimorfisme, hierbij kunnen beide geslachten veranderen en zich zodoende voortplanten.


Wolluis in de Kamerplant?

Wolluis is tussen de 3 en 6 mm groot. Hij is bedekt met een witte melige afscheiding die bestaat uit onder andere wasdraden. De wolluis maakt deze laag aan voor bescherming tegen de elementen en natuurlijke vijanden, hierin beschermen zij ook hun eieren.

Locatie op de plant?
Wolluis is één van de weinige plagen die over de gehele wereld voorkomt. Er zijn diverse plekken waar wolluis kan worden aangetroffen op de plant, dit is afhankelijk van het soort wolluis. De meest voorkomende wolluis bevindt zich over de hele plant, er zijn echter soorten die zich voeden op de wortels. Wolluis legt eieren in het warmere seizoen, dit gebeurt met 100tallen tegelijk en zullen binnen 1 á 2 weken uitkomen.

Verspreiding
Wolluizen leven in grote groepen, zogenaamde haarden. Ze kunnen zich niet snel verspreiden over grote afstanden. Mensen zijn de belangrijkste verspreiders, denk hierbij aan kruisbesmetting door kleding.

Oorzaak
Wolluis is een plaag die geen specifieke eisen stelt wat betreft de omstandigheden om een plant te besmetten. Planten die op de tocht staan zijn door de overmatige luchtstroom zodoende gevoeliger voor wolluis.


Schadelijkheid

Wolluis voedt zich met floëem, dat is het transportsysteem van de plant dat voedingsstoffen transporteert. Zij bereiken dit door het aanboren van het blad met de zuigende monddelen. Dit heeft diverse effecten op de plant, het verliest groeikracht, kan bruine en gele bladeren krijgen of vervormingen. Uiteindelijk zal de plant de besmette bladeren afstoten. Een ander nadelige bijwerking van de wolluis is dat het honigdauw afscheidt, dit is de ideale groeigrond voor diverse schimmels. De honingdauw in combinatie met de wollige afscheiding van de luis bedekt de bladeren. Als gevolg hiervan kan de blad minder licht opnemen en wordt fotosynthese lastiger.

Schadelijk voor mensen?
De wolluis is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Welke planten zijn gevoelig?
De wolluis is niet kieskeurig en kan op alle kamerplanten worden aangetroffen, er zijn echter enkele categorieën extra gevoelig. Dit zijn: de Ananas, orchideeën, cactussen, passiebloemen, bromelia’s, olijfbomen, crassula soorten en de bananenplant.


Ga direct naar