Dracaena (drakenbloedboom)

Filteren op:

Prijs
Min: €0
Max: € 3500
Soorten & merken
Standplaats
Plantgrote
KweekpotDiameter
Waterbehoefte
Eigenschappen
Onderhoud


Dracaena kopen?

Je kunt de Dracaena huiskamerplant, ook wel bekend als drakenbloedboom, online kopen in de webshop. De Dracaena is de meest geschikte kantoorplant. Deze binnenplant is namelijk makkelijk in onderhoud en staat liever iets te droog dan te nat. In onze winkel tref je de bekende Dracaena Marginata en vele andere, van kleine tot hele grote dracaena's.

  • Makkelijke kamerplant
  • Eenvoudig in model te snoeien
  • Matig water nodig
  • Kan goed tegen droge lucht
  • Geschikt voor in de schaduw 
  • Buiten bereik van huisdieren plaatsen
Dracaena kamerplanten online kopen

Dracaena FAQ

Waar komt de Dracaena vandaan?

De meeste drakenbloedbomen komen uit Zuid-Amerikaanse landen. Hier groeien ze op grote plantages en worden vervolgens verscheept naar Nederland.

Is de Dracaena een makkelijke kamerplant?

Ja, de Dracaena is een makkelijke kamerplant. Daarom is deze binnenplant ook zo vaak te vinden in kantoren. Het is een plant die geschikt is voor een standplaats met minder licht. Daarnaast kan deze sterke kamerplant langere tijd zonder water.

Krijgt een Dracaena grote bladeren?

De Dracaena Massangeana krijgt de grootste bladeren. Deze worden ongeveer 50cm.

Welke Dracaena is het sterkst?

De Dracaena Janet Lind / craig en Dracaena Reflexa hebben de meeste bladgroen korrels, deze soorten kunnen daarmee donkderder staan dan bijvoorbeeld een gelere variant. Qua lichtintensiteit zijn deze soorten daarmee het sterkst.

Hoe snel groeien de bladeren van een Dracaena?

Dit is afhankelijk van de lichtintensiteit en het seizoen. In de winter groeit de plant nauwelijks en verder dan 3 meter van het raam zal de groei ook traag zijn. 

Hoe snel groeit een Dracaena?

De stam van de Dracaena groeit niet meer, de uitlopers zijn de enige delen van de Dracaena die groeien. Afhankelijk van de verzorging en standplaats groeit een Dracaena langzaam tot normaal tempo.

Hoeveel water geef je een Dracaena?

Niet meer dan de grond kan absorberen. Bovendien moet de grond na een week droog aanvoelen. De Dracaena wordt liever een keer overgeslagen om wortelrot te voorkomen. Soorten met een dikke stam zoals de Dracaena Massangeana kunnen voor meerdere weken water opslaan.  

Wat zijn de vlekken op mijn Dracaena bladeren?

Bruine vlekken met gele randen op Dracaena bladeren zijn een teken van te veel water. De Dracaena Marginata verliest zijn blad bij te veel water.

Dracaena sfeerbeelden

Kwekerij

De Dracaena groeit in landen zoals Cambodja als een struikgewas met hele velden tegelijk. Afhankelijk van de Dracaena soort geeft het mooie plaatjes van gekleurde velden. De Dracaena ondergaat het een en ander voordat deze bij 123kamerplanten in de webshop te koop is. De fotoreportage geeft inzicht van dit proces.

Dracaena Lemon Lime Kwekerij
Dracaena Marginata Cambodja
Dracaena opgekweekt
Dracaena Drakenbloedboom Lemon Lime

Deze foto’s van Dracaena kwekerijen tonen de hoeveelheid planten die tegelijk worden opgekweekt. Elk soort Dracaena groeit van nature met een geheel bedekte stam, vol met sierlijke bladeren. De foto’s tonen o.a. een veld met de Dracaena lemon lime, Dracaena warneckei, vertakte Dracaena marginata’s, vertakte Dracaena bicolors en de bekende gele dracaena song of india.

De drakenbloedbomen groeien hier onder natuurlijk zonlicht, met behulp van veel water groeien de planten buiten relatief snel.

De volgende stap in het kweekproces hangt af van het soort, hierin maken wij onderscheid tussen vertakte, gevlochten, caroussel en de bekende rechte stam Dracaena’s met hierop een volle bladkroon.

Vertakte dracaena's

Als eerste de vertakte Dracaena’s. Het hout vormt hierbij de uitgangspositie en wordt gedurende zijn groei periodiek gesnoeid om de uiteindelijke vorm te bepalen. Op de foto’s is zichtbaar hoe de bekende Dracaena marginata met vertakking groeit en wordt gesnoeid.

Zodra de planten de juiste hoogte en het gewenste volume bereiken worden deze afgezaagd.

De plant is met een plastic zak omringd op de gewenste hoogte voordat deze wordt afgezaagd. In de zak is aarde of een substraat toegevoegd. Dit getriggerd de plant om op deze hoogte te zoeken naar voedingsstoffen en zodoende wortel te schieten.

Dracaena vertakte Marginata
Dracaena Marginata vertakking
Dracaena Marginata Bicolor
Dracaena marginata verpotten
Dracaena marginata opkweek
Dracaena Compacta Drakenbloedboom

Na een periode van enkele weken verwijderd de kweker de zak en zaagt het deel met nieuwe wortels eraf. Het bovenste deel heeft zijn eigen wortelgestel aangemaakt. Dat is zichtbaar op de foto.

De nieuwe wortels zorgen ervoor dat de plant levensvatbaar is ondanks het verlies van de oorspronkelijke wortels.

Nu blijft de zak rondom de Dracaena nog enkele weken zitten, de periode is afhankelijk van het formaat van de kluit en plant. De kweker controleert vervolgens de wortelstructuur en poot de plant in een kweekpot.

Rechte dracaena's

Het proces voor de rechte Dracaena’s die zijn opgebouwd uit meerdere stammen in één pot is een ander kweekproces dan hierboven beschreven.

De foto's tonen het begin van de Dracaena marginata. Wat zichtbaar is zijn moederplanten met lange rechte uitlopers, aan de bovenkant hiervan zit nog wat blad. Deze planten zijn op een manier gesnoeid dat deze enkel nog lange uitlopers aanmaken die recht omhoog gaan. Dit levert het uitgangsmateriaal.

Wanneer de dracaena stammen hoog genoeg zijn worden deze afgeknipt en omwikkeld met een plastic zak met hierin aarde en voedingsstoffen.

De plant ontwikkeld sneller wortels door de stammen in een rek op te hangen boven water. Dit zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

Op de foto zie je jonge Dracaena Riki’s met rechts kopstekken van de Dracaena lemon lime.

Zodra deze voldoende zijn geworteld worden deze met honderden tegelijk in importkratten geplaatst en vervoerd naar Nederland. Voorheen werden de dracaena stammen in het land van herkomst reeds verpot, tegenwoordig is het goedkoper om dat in Nederland te doen in verband met ruimte in een container.

De dracaena stammen worden hier met twee/ drie/ vier/ vijf/ acht/ tien of twaalf stuks bij elkaar gezet. Elke combinatie van stamhoogte is hierbij mogelijk. Op deze manier zijn er voor dracaena opties mogelijk van één en dezelfde plant.

Drakenbloedboom op stam
Dracaena met rechte stam
Dracaena stekken op de kwekerij

Gevlochten of gewoven stam

Bij het kweken van dracaena’s met een gevlochten, gewoven of spiraalvormige stam gaat het er anders aan toe. Hier worden de benodigde hoeveelheid dracaena stammen dicht bij elkaar gepoot in de volle grond. Door de combinatie van een hoge temperatuur met passende luchtvochtigheid is het relatief gemakkelijk de planten met elkaar te verweven. Aan de bovenzijde wordt dit tijdelijk vastgebonden en na verloop van tijd zijn de stammen met elkaar vergroeid. Vanaf hier gaat het proces gelijk aan die van de vertakte Dracaena’s.

Wanneer de Dracaena’s in nederland zijn aangekomen worden deze in een pot geplaatst of overgezet naar een grotere ompot en voorzien van voldoende water. Afhankelijk van het soort Dracaena heeft de plant tot zo’n 10 weken nodig om volledig doorworteld te zijn. Na deze periode is de Dracaena klaar om verkocht te worden.

Dracaena stekken bij de kwekerij

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »