Dracaena (drakenbloedboom)

Filteren op:

Prijs
Min: €0
Max: € 3000
Soorten & merken
Standplaats
Plantgrote
KweekpotDiameter
Waterbehoefte
Eigenschappen
Onderhoud


Dracaena kopen?

Je kunt de Dracaena huiskamerplant, ook wel bekend als drakenbloedboom, online kopen in de webshop. De Dracaena is de meest geschikte kantoorplant. Deze binnenplant is namelijk makkelijk in onderhoud en staat liever iets te droog dan te nat. In onze winkel tref je de bekende Dracaena Marginata en vele andere, van kleine tot hele grote dracaena's.

  • Makkelijke kamerplant
  • Eenvoudig in model te snoeien
  • Matig water nodig
  • Kan goed tegen droge lucht
  • Geschikt voor in de schaduw 
  • Buiten bereik van huisdieren plaatsen
Dracaena kamerplanten online kopen

Dracaena FAQ

Waar komt de Dracaena vandaan?

De meeste drakenbloedbomen komen uit Zuid-Amerikaanse landen. Hier groeien ze op grote plantages en worden vervolgens verscheept naar Nederland.

Is de Dracaena een makkelijke kamerplant?

Ja, de Dracaena is een makkelijke kamerplant. Daarom is deze binnenplant ook zo vaak te vinden in kantoren. Het is een plant die geschikt is voor een standplaats met minder licht. Daarnaast kan deze sterke kamerplant langere tijd zonder water.

Krijgt een Dracaena grote bladeren?

De Dracaena Massangeana krijgt de grootste bladeren. Deze worden ongeveer 50cm.

Welke Dracaena is het sterkst?

De Dracaena Janet Lind / craig en Dracaena Reflexa hebben de meeste bladgroen korrels, deze soorten kunnen daarmee donkderder staan dan bijvoorbeeld een meer gele variant. Qua lichtintensiteit zijn deze soorten daarmee het sterkst.

Hoe snel groeien de bladeren van een Dracaena?

Dit is afhankelijk van de lichtintensiteit en het seizoen. In de winter groeit de plant nauwelijks en verder dan 3 meter van het raam zal de groei ook traag zijn. 

Hoe snel groeit een Dracaena?

De stam van de Dracaena groeit niet meer, de uitlopers zijn de enige delen van de Dracaena die groeien. Afhankelijk van de verzorging en standplaats groeit een Dracaena langzaam tot normaal tempo.

Hoeveel water geef je een Dracaena?

Niet meer dan de grond kan absorberen. Bovendien moet de grond na een week droog aanvoelen. De Dracaena wordt liever een keer overgeslagen om wortelrot te voorkomen. Soorten met een dikke stam zoals de Dracaena Massangeana kunnen voor meerdere weken water opslaan.  

Wat zijn de vlekken op mijn Dracaena bladeren?

Bruine vlekken met gele randen op Dracaena bladeren zijn een teken van te veel water. De Dracaena Marginata verliest zijn blad bij te veel water.

Dracaena sfeerbeelden

Kwekerij

De Dracaena groeit in landen zoals Cambodja als een struikgewas met hele velden tegelijk. Afhankelijk van het Dracaena soort geeft het mooie plaatjes van gekleurde velden. Het kweekproces van een Dracaena omvat een aantal stappen, in dit artikel worden deze stappen getoond en toegelicht.

Dracaena Lemon Lime Kwekerij
Dracaena Marginata Cambodja
Dracaena opgekweekt
Dracaena Drakenbloedboom Lemon Lime

Vertakte dracaena's

Bij het opkweken van Dracaena's met een natuurlijke vertakking vormt het hout de uitgangspositie. Deze wordt gedurende de groeiperiode consequent gesnoeid om de eind vorm te vormen naar de wensen van de kweker.

Zodra de stam de gewenste vorm heeft bereikt wordt de plant ge-marcotteerd. Marcotteren is het stimuleren van de plant om op de gewenste hoogte langs de stam een zelfstandig wortelgestel te ontwikkelen. Dit gebeurt middels een plastic zak en speciaal substraat wat er voor zorgt dat er halverwege de stam wortels in het substraat opzoek gaan naar voedingsstoffen. Wanneer dit wortelgestel voldoende is ontwikkeld kun je de hoofdstam onder het nieuwe wortelgestel afzagen en zal de plant verder gaan met het nieuwe wortelgestel. Het grote voordeel hiervan is dat de moederplant hiervoor niet hoeft te sterven en doordat dit een volwassen plant is groeit het geheel sneller. Wil je meer weten over het kweken door marcotteren of andere manieren van kweken, kijk dan eens op onze informatiepagina.

Dracaena vertakte Marginata
Dracaena Marginata vertakking
Dracaena Marginata Bicolor
Dracaena marginata verpotten
Dracaena marginata opkweek
Dracaena Compacta Drakenbloedboom

Na een periode van enkele weken verwijderd de kweker de zak en zaagt het deel met nieuwe wortels eraf. Het bovenste deel heeft zijn eigen wortelgestel aangemaakt. Dat is zichtbaar op de foto hiernaast.

Hierna wordt de plant voorzien van een nieuwe plastic zak met vers substraat, wat dit doet is dat het de plant de benodigde voedingsstoffen geeft in combinatie met een hoge luchtvochtigheid waardoor het wortelgestel zich snel kan ontwikkelen.

Rechte Dracaena's

Het kweken van Drakenbloedbomen die zijn opgebouwd uit meerdere individuele stammen gaat anders dan het kweekproces dat hierboven is beschreven. Hierbij wordt gestart met moederplanten die rechte takken omhoog ontwikkelen, deze individuele takken worden gesnoeid en vervolgens gestimuleerd om een wortelgestel te ontwikkelen.

De recent afgeknipte takken worden met honderden tegelijk in rekken gehangen waarbij ze net boven de grond hangen, hiernaast worden de onderzijde van de tak afgedekt met plastic en een kleine hoeveelheid substraat. De planten worden boven de grond gehangen om ze te stimuleren naar beneden te gaan wortelen. De ruimte waar dit gebeurt heeft een hoge luchtvochtigheid en ontvangt veel zonlicht. Zodoende de ideale omstandigheden voor een Dracaena om zich snel te kunnen ontwikkelen.

Drakenbloedboom op stam
Dracaena met rechte stam
Dracaena stekken op de kwekerij

Het kiezen van de juiste Dracaena

Waar letten wij op bij het selecteren van een Dracaena. Zijn de bladeren mooi van kleur en niet verdort, verdorring zou kunnen duiden op uitdroging, gelukkig zien wij dit zelden tot nooit. Zijn de bladeren evenredig verdeelt over de planthoogte, heeft hij geen kale plekken of onvoldoende ontwikkelde koppen. Zijn de stammen goed stevig, zachte stammen kan duiden op een plant die te veel water heeft gekregen en resulteren in rot. Hoe is de verdeling van aantal stekken in verhouding tot de potmaat en de algehele hoogte, het oog wilt ook wat en zodoende is het belangrijk dat de plant er aantrekkelijk uitziet.

Dracaena stekken bij de kwekerij

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »