Ficus

Filteren op:

Prijs
Min: €0
Max: € 2500
Soorten & merken
Standplaats
Plantgrote
KweekpotDiameter
Waterbehoefte
Eigenschappen
Onderhoud


Ficus kopen?

Mooie Ficussen online kopen in de webshop. Zoals de bekende Ficus Benjamina. Ficus binnenplanten houden van veel licht en verbruiken ook redelijk wat water. Laat daarom de grond niet uitdrogen, maar voorkom natte voeten. In de winter verbruikt een Ficus minder water, ongeveer de helft. De grote Ficus soorten met harder blad (zoals de Ficus Lyrata (tabaksplant) en de Ficus Cyanthispula laten hun bladeren niet zo snel vallen. Minder sterke varianten zijn bonte varianten, zoals de Ficus de Gantel.

  • Populaire kamerplant
  • Verkrijgbaar in veel verschillende soorten
  • Geluidreductie in galmende ruimtes
  • Grond moet continue vochtig blijven
  • Bladval bij gebrek aan zonlicht, vooral in de winter
  • Buiten bereik van huisdieren plaatsen

Ficus FAQ

Hoe kan ik de Ficus bladeren stof vrij maken?

Je kunt het beste de plantenbak van de Ficus af dekken met huishoudfolie en in een zomerse regenbui buiten plaatsen. Doordat regenwater kalkvrij is kunnen er geen kalkvlekken ontstaan wanneer het opdroogt. Laat de Ficus in dit geval niet te lang buiten staan.

Moet een Ficus gesnoeid worden?

Ja, je kunt een Ficus snoeien als je vindt dat hij te groot is gegroeid. Daarnaast adviseren wij de plant elk najaar een snoeibeurt te geven. Hierdoor krijgt de kern van de plant meer licht gedurende de winterperiode, waardoor hij zich in de lente beter kan ontwikkelen.

Waarom is de binnenkant van mijn Ficus kaal?

Een tekort aan zonlicht. De buitenste bladeren vangen al het licht op en zodoende dringt het zonlicht niet door tot de kern van de Ficus. Dit kan worden voorkomen door de Ficus jaarlijks goed terug te snoeien.

Waarom krijgt een Ficus bruine bladranden?

Dit kan meerdere oorzaken hebben. Indien het vlekken zijn dan is dit een gevolg van een overmatige watergift. Indien het een verdroging is aan de buitenzijde van de bladeren dan ligt de oorzaak bij een teveel aan zonlicht.

Waar moet mijn Ficus staan?

Elke Ficus heeft veel zonlicht nodig, zet de Ficus direct voor een raam op het oosten, westen of noorden. Hij staat graag twee tot drie meter voor een raam op het zuiden.

Hoevaak moet je een Ficus watergeven?

De kluit van de Ficus dient ten alle tijden licht vochtig te zijn. Voorkom dat deze drijfnat is of uitdroogt, in de praktijk komt dit neer op eens per vijf dagen gedurende de zomer en eens per twee weken in de winterperiode. Hierbij is de hoeveelheid afhankelijk van het formaat van de pot in verhouding tot de hoogte van de plant.

Waarom laat mijn Ficus in de winter veel bladvallen?

Dit gebeurt vooral bij Ficus soorten met kleine bladeren zoals de Benjamina. Dit wordt veroorzaakt door een afname in lichtintensiteit in de winter ten opzichte van de zomer. Om dit te voorkomen raden wij aan de Ficus dichter naar het raam te verplaatsen en jaarlijks te snoeien, waardoor meer zonlicht de kern bereikt.

Is een Ficus giftig?

Ficussen zijn giftig. Het melk witte sap dat vrijkomt na het snoeien is irriterend op een droge huid. Het eten van blaadjes door huisdieren en kinderen kan leiden tot bultjes op de huid.

Ficus sfeerbeelden

Ficus Kwekerij

Door de jaren heen is er veel verandert in de wijze waarop ficus planten worden gekweekt. Vroeger werd dit vanaf zaad gedaan en was het een langdurig en kostbaar proces om een ficus van zekere hoogte te kweken. Tegenwoordig worden moederplanten ontdaan van zijtakken welke vervolgens worden door gekweekt tot zelfstandige plant.

Dit artikel gaat over de kweekwijze van twee specifieke Ficus soorten, de Ficus Lyrata, de Ficus Microcarpa. De Ficus Lyrata is al jaren één van de meest populaire kamerplanten in Europa gevolgd door de Ficus Microcarpa, veel mensen noemen de Microcarpa een bonsaiboom terwijl dit officieel niet het geval is.

Ficus Lyrata

De Ficus lyrata of tabaksboom begint in grote getale op uitgestrekte velden. In het land van herkomst (Cambodja) groeit de Tabaksboom sneller dan in Nederland, dit komt door een combinatie van de juiste temperatuur, hoge lichtintensiteit en luchtvochtigheid.

Na enkele jaren is het veld klaar om geoogst te worden, uiteraard afhankelijk van de gewenste hoogte van de plant. In dit geval betreft het ficus lyrata’s met een hoogte van rond de 150 centimeter.

De ficus lyrata stammen worden ontdaan van hun bladeren en boven de grond afgezaagd. Deze recent afgezaagd stammen worden binnen 48uur in de volle grond gepoot. Hier wordt de juiste hoeveelheid voeding en vocht aan toegevoegd.

Op de foto hiernaast staan de pas afgezaagde ficus lyrata’s. Na een periode van enkele weken begint de plant tekenen van ontwikkeling te vertonen en komen er her en der jonge uitlopers tevoorschijn.

Ficus Lyrata Cambodja
Ficus Lyrata opgekweekt
Ficus ingepakt

Zodra de ficus voldoende blad heeft om de lange reis naar nederland te overleven worden deze ingepakt en verscheept.

Eenmaal in Nederland aangekomen zijn de Ficus lyrata’s in slechte conditie maar voldoende levensvatbaar om weer tot groei en ontwikkeling te komen. Hier worden ze in een grotere kweekpot geplaatst en krijgen ze verse potgrond, voldoende voedingsstoffen en water in overvloed..

Afhankelijk van het seizoen hebben de planten een X aantal weken nodig om voldoende doorworteling te ontwikkelen. Dit kan na 10 weken in de zomer zijn of na een week of 35 gedurende het najaar. Hoe lang dit duurt hangt af hoe snel de ficus zich ontwikkeld en welke standaard de kweker minimaal wilt bereiken alvorens de partij verkoopbaar is. Indien de Ficus onvoldoende blad aanmaakt of de verspreiding van het blad niet evenredig is wordt hij teruggesnoeid. Door dit model-snoeien kan de kweker de plant sturen op waar hij nieuwe bladeren aan gaat maken, met als eindresultaat een sierlijkere en sterkere plant.

Zodra de ficus lyrata voldoende blad heeft en een goed ontwikkeld wortelsysteem heeft kunnen ontwikkeld is de tabaksboom klaar om verkocht te worden.

Ficus Microcarpa

Voor de Ficus Microcarpa is het kweektraject anders. In feite is de Ficus Microcarpa een combinatie van de Ficus Panda en een Ficus Microcarpa, hierbij fungeert de Ficus Panda als donorstam waar de Microcarpa zich op vastgroeit.

De Ficus panda is een Ficus soort die in staat is snel te groeien en waarbij de stam goed is te vervormen naar de gewenste vorm, zoals een S-vorm. Nadeel van de Ficus Panda is echter dat hij als zelfstandige plant weinig bladeren aanmaakt en dit enkel gebeurt aan de bovenzijde van de plant. Om het beste van beide werelden te combineren hebben ze de Panda met zijn sterke stam gecombineerd met de snel blad-ontwikkelende Microcarpa.

De Ficus Panda wordt vanaf jonge leeftijd gebogen en gevormd, hierdoor komt de stam in de bekende S-vorm. Hierop worden vervolgens incisies gemaakt waarop kopstekken Microcarpa op worden geent. Deze kopstekken worden tijdelijk vastgebonden met een stukje tape of een stuk touw. Dit proces zie je op de foto hiernaast.

Zodra de plant als geheel voldoende wortels heeft aangemaakt, de blader-dekken goed vol zijn en de plant gezond is wordt deze getransporteerd naar Nederland.

Als variant van de traditionele Ficus Microcarpa is er ook de Microcarpa Ginseng, hierbij is het blootliggende wortelstelsel het enige verschil. Hierbij wordt tijdens de groei het wortelgestel steeds een stukje omhoog getrokken waardoor de wortelpartij komt bloot te liggen, na verloop van tijd verhouten deze wortels in de vorm waarin ze zich op dat moment bevinden, aan de onderzijde ontwikkeld de plant nieuwe wortels om zijn groei voort te zetten. De naam Ginseng is afkomstig van een inheemse specerij die qua uiterlijk lijkt op het karakteristieke wortelgestel van de Microcarpa Ginseng.

Bonsai kwekerij

Het kiezen van de juiste Ficus

Bij het selecteren van een goede Ficus zijn er diverse punten waar wij op letten, denk hierbij aan; het bladerdek dient goed gevuld te zijn en niet enkel aan de buitenkant, hiernaast is het van belang dat er voldoende jonge bladeren te vinden zijn als teken van gezondheid. Hiernaast letten wij op de algehele doorworteling, hoe minder aarde er van de kluit valt bij het verwijderen van de kweekpot hoe beter. Is de stam recht, het blijven natuurproducten en dus zijn er ook exemplaren waarvan de stam niet perfect recht is, dit moet je smaak zijn maar kan ook als storend worden ervaren. Als laatste letten we op algehele verhoudingen, is de bol in verhouding tot de stam en potmaat. Pas als al deze punten voldoende zijn beoordeelt mag de plant worden verkocht in onze online webshop.

grote ficus kopen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »