Sansevieria (Vrouwentong)

Filteren op:

Prijs
Min: €0
Max: € 200
Soorten & merken
Standplaats
Plantgrote
KweekpotDiameter
Waterbehoefte
Onderhoud


Sansevieria kopen?

Sansevieria Trifasciata binnenplanten zijn de meest ideale kamerplanten voor mensen zonder groene vingers. Het kopen van Sansevieria's zal je jaren lang plezier geven. De Sanseveria (vrouwentong) verbruikt namelijk erg weinig water en kan weken zonder. Ook doet de Sansevieria het goed op zowel donkere als lichtere plaatsen. De meeste vrouwentongen soorten zijn groen, of met een gele streep. Al met al dus een ideale plant om eens een keer te vergeten.

  • Makkelijke kamerplant
  • Verbruikt weinig water
  • Kan goed tegen droge lucht
  • Stelt geen hoge eisen aan de lichtintensiteit
  • Langzame groeier
  • Buiten bereik van huisdieren plaatsen

Sansevieria FAQ

Hoe kun je een Sansevieria stekken?

Je kunt een Sansevieria vermeerderen door middel van wortelstekken of bladscheuren. Bij vrijwel alle soorten ontwikkeld de Sansevieria aan de onderzijde na verloop van tijd stekjes welke gemakkelijk kunnen worden overgepoot.

Hoeveel water moet je een Sansevieria geven?

Weinig tot zeer weinig. De grond van de Sansevieria dient goed te zijn opgedroogd alvorens er opnieuw water wordt gegeven. Bij twijfel kun je een Sansevieria beter een keer overslaan dan voorzien van extra water.

Waar kun je een Sansevieria het beste plaatsen?

Op het gebied van zonlicht zijn Sansevieria’s makkelijke kamerplanten. Een Sansevieria doet het goed op een plek met veel natuurlijk zonlicht maar kan ook prima uit de voeten op een standplaats verder van het raam.

Hoeveel soorten Sansevieria’s zijn er?

Wereldwijd zijn er ongeveer 100 diverse soorten Sansevieria’s bekend. Doordat technologie op het gebied van veredeling zich rap ontwikkeld komen hier jaarlijks nieuwe sansevieria cultivars bij.

Is de Sansevieria giftig?

De Sansevieria is licht giftig. Wij raden zodoende aan om te voorkomen dat huisdieren en kinderen hier op kauwen, dit kan vervelende maag en darmklachten veroorzaken.

Waarom wordt mijn Sansevieria zacht?

Dit is meestal aan de onderzijde van de plant en een direct gevolg door een te hoge watergift. Hierbij is het mogelijk dat slechts een deel van de Sansevieria deze klachten vertoond, verminder direct de watergift en verwijder indien nodig de verrotte stengel.

Hoe kan het dat mijn Sansevieria verkleurd?

Vergeling van het blad wordt veroorzaakt door een hoge lichtintensiteit. De planten kunnen hiertegen maar dienen hier geleidelijk aan te wennen. Dit komt vooral voor bij Sansevieria’s met donkere bladeren, zoals de Black Coral en Zeylanica.

Hoe snel groeit een Sansevieria?

Normaal tot langzaam. Indien hij af en toe water krijgt en enkele meters van een raampartij af staat dan ontwikkeld een Sansevieria zich op een normaal tempo. Hoe verder van het raam en hoe lager de watergift hoe langzamer de ontwikkeling.

Sansevieria sfeerbeelden

Kwekerij

Sansevieria’s of vrouwentongen worden opgekweekt in landen als Chili & Maleisië en doorlopen een aantal stappen voordat een plekje kunnen krijgen in de Nederlandse huiskamer.

Het kweekproces van de sansevieria begint op grote velden met duizenden soortgelijke sansevieria’s bij elkaar. Ze krijgen hier de tijd om te groeien en voldoende water middels een irrigatiesysteem om flink te kunnen groeien. Hieronder staat enkele foto’s van hoe de sansevieria velden eruit zien.

sansevieria black
sansevieria veld
sansevieria in het wild
sansevieria vrouwentong kweken

Zodra de bladeren de gewenste hoogte hebben is het tijd om de planten te oogsten. De gewenste hoogte verschilt per kweker en per potmaat waar de stekken voor gebruikt gaan worden. Zo bedraagt de bladhoogte van een sansevieria Laurentii pot 12 slechts 20 cm en de bladeren van een sansevieria Laurentii potmaat 30 tot wel een meter hoog.

De volgende stap is het wegspoelen van de aarde die zich tussen de wortels bevindt, hierna worden de planten in een zandachtig substraat geplaatst met meerdere stekken bij elkaar en vervolgens in grote kratten geplaatst. De sansevieria kweker spoelt de aarde om meerdere redenen weg, allereerst om gewicht tijdens transport te besparen, anderzijds om te voorkomen dat er inheemse ziektes of vormen van ongedierte worden geëxporteerd of geïmporteerd. Als laatste gaan de wortels minder snel rotten wanneer zij op dit zand substraat worden geplaatst ten opzichte van aarde. Hieronder is dit proces zichtbaar op foto’s.

sansevieria maleisie
sansevieria stekken maken in het buitenland

De volgende stap in het kweken van de Sansevieria is het bundelen en gereed maken voor transport. Op de foto zie je hoe de bladeren per twee á drie stuks worden samengebonden en worden voorzien van een blauwe folie in combinatie met een speciaal substraat. Dit substraat stimuleert de nieuwe sansevieria stekken om sneller een wortelgestel te ontwikkelen.

Na het selecteren en bundelen worden de Sansevieria's gedurende enkele weken met honderden tegelijk in kratten gezet. Deze worden vervolgens op zonnige en vochtige plekken geplaatst en zodoende neergezet dat deze niet op de grond staan, hierdoor worden de wortels gestimuleerd om zich te ontwikkelen opzoek naar voedingsstoffen. Dit resulteert in een snellere groei van het wortelgestel. Op de foto's zie je hoe de sansevieria's worden geplaatst en hoe het wortelgestel er na een periode van drie weken uitziet.

sansevieria telen buitenland
sansevieria laten wortelen
sansevieria wortelgestel
sansevieria 123kamerplanten

Na een periode van enkele weken arriveren de sansevieria stekken in het minder tropische Nederland, klaar om wederom te worden samengevoegd. Na het verwijderen van de blauwe transport potjes worden er afhankelijk van de potmaat enkele stekken bij elkaar geplaatst in de daarvoor bestemde kweekpot. Deze zullen tot maximaal acht weken met duizenden stuks bij elkaar staan te wortelen.

Nadat de sansevieria's voldoende zijn doorwortelt zijn de planten gereed om verkocht te worden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »