Nordmann kerstboom

De Nordmann kerstboom is de bekendste kerstboom wereldwijd. Hij heeft zijn naam te danken aan de Finse bioloog Alexander von Nordmann en is ontdekt in 1838. Sindsdien wordt hij over de hele wereld gebruikt als kerstboom doordat zijn naalden minder snel uitvallen dan bijvoorbeeld de Picea Abies. De Nordmann-spar kan uitgroeien tot 60 meter hoogte met een stamomtrek van 2 meter, echter zal dit in de huiskamer niet lukken.

Nordmann Kerstboom (Abies Nordmanniana)

Naam Abies Nordmanniana
Bijnaam Nordmann
Naaldvast? Ja
Vorm Strak
Kerstbomen assortiment
Kerstboom watergeven?

Kenmerken

De Nordmann-spar is de populairste kerstboom, wereldwijd. Hij typeerd zich door zijn karakteristieke ''kerstboom vorm'' en verspreid een heerlijke ''kerst'' geur. Het is een soort dat zijn naalden goed vast kan houden en is goed verkrijgbaar.

Naalden

De naalden van een Nordmann-spar zijn ongeveer 2 á 3 centimer lang en een halve centimer dik. Aan de bovenzijde van de naald bevindt zich een donkergroen glimmende kleur en op de onderkant wit-blauwe lengte strepen.

Geur

De Abies Nordmanniana is een kerstboom die de huiskamer doet vullen met een typerende kerstgeur. Het is echter niet de kerstboom die het sterkst zijn geur verspreid.

Temperatuur

Laat jou Nordmann kerstboom altijd eerst een dag acclimatiseren in een koude ruimte in het huis. Dit om het transitie proces van de koude buitenlucht naar de verwarmde binnenlucht minder extreem te laten zijn.
Plaats de kerstboom altijd minimaal 2 meter van een verwarming, op deze manier zal hij minder snel naalden laten vallen.

Ideale temperatuur kerstbomen
Wortels kerstbomenVersheid kerstbomen

Leeftijd

Nordmann kerstbomen worden pas gerooid na een minimale groeiperiode van 5 jaar. De grotere kerstbomen kunnen wel 8 acht jaar groeien alvorens deze klaar zijn om gekapt te worden.

Afkomst

Oorspronkelijk komt de Nordmann-spar uit de omgeving rond de Zwarte Zee (Turkije, Armenie etc...) echter komt 95% van alle nordmannen uit Scandinavie tegenwoordig.

Naalduitval kerstbomen

Kerstboom behoud

Water geven

Een kerstboom, moet je die wel of geen water geven? Dat is afhankelijk van de wijze waarop deze is gerooid. Heeft de Nordmann geen wortels maar alleen een stam, zaag dan 3cm van de onderkant af en plaats deze in een laag water. Vaak is de standaard waarin de Nordmann kerstboom staat ervoor gemaakt om een laagje water vast te houden. Kerstboom kwekers uit Denemarken bieden de volgende tip :''voeg bij het water 1 eetlepel kristalsuiker toe, dan blijft de boom langer groen''.
Indien de kerstboom wordt geleverd met een kluit, bestaande uit wortels en aarde. Geef dan elke 4 dagen gematigd water.

Vorm

De vorm van een Nordmann-spar is typerend voor de gedachte aan een kerstboom. Wanneer de kwaliteit van de Nordmann hoog is zal hij een mooi vol naaldendek hebben en een evenredig taps aflopende vorm. Mocht de Nordmann minder vol met naalden zijn, dan is deze vaak te snel opgekweekt en is de kwaliteit van de spar minder.

Wortels

Nordmann kerstbomen zijn wereldwijd de populairste kerstbomen. Bijna alle Nordmann-sparren worden verkocht zonder wortelkluit, met een afgezaagde stam. Indien er wel een wortelkluit aanwezig is dan is de kwaliteit vaak hoger en kan hij in de meeste gevallen na kerst herplant worden.

Prijs

Prijzen van Nordmann kerstbomen zijn onderworpen aan hevige prijsschommelingen. Naar mate de kwaliteit van de kerstboom beter wordt zal dit de prijs evenredig doen stijgen. In vergelijking met andere soorten Sparren en Fijnsparren is de Nordmann-spar een betaalbare kerstboom.

Hoogte

De Nordmann wordt veelal verkocht met een hoogte van ongeveer 180 cm. In het wild kunnen ze uitgroeien tot zo'n 60 meter met een stamdoorsnede van 2 meter. in 2015 was de hoogste boom in Europa een Nordmann spar. Deze staat in finland en rijkt 85 meter van de grond.

Verplanten

De Nordmann-spar kan verplant worden na de kerstperiode, echter dient deze hiervoor wel een wortelkluit te hebben. De plant is niet sterk genoeg om wortels te schieten in de volle grond na een periode van enkele weken binnen te hebben gestaan.

Nordmann kerstboom

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »