Picea Abies kerstboom

De Fijnspar of Picea Abies is een bekende kerstboom. Het is een populaire kerstboom in Nederland die je overal kunt kopen. De Picea Abies is een goedkope kerstboom die veel last heeft van naalduitval. Deze kerstboom kun je kopen met een hoogte tussen de 120 en 150 centimeter.

Fijnspar Kerstboom (Picea Abies)

Naam Picea Abies
Bijnaam Fijnspar
Naaldvast? Nee
Vorm Kegelvormig
Kerstbomen assortiment
Kerstboom watergeven?

Kenmerken

De Fijnspar Picea Abies is een veel verkochte kerstboom in Nederland. Hij heeft als voordeel dat hij vanwege zijn jaarlijkse gebruik voor de winning van vurenhout in de kerstperiode relatief goedkoop is. Het is wel een soort dat in een warme huiskamer niet lang zijn naalden vast houdt.

Naalden

De naalden van deze fijnspar kerstboom zijn aan alle kanten donkergroen en zijn verspreid rondom de gehele twijg. Qua vorm zijn de naalden scherp en stijf en hebben een vierkante doorsnede met een lengte van bijna 2 centimer.

Geur

De fijnspar Picea Abies staat in de top 3 van sterkst ruikende kerstbomen. Hij verspreid de geur van terpentijn, een geur die voorkomt uit de hars van deze kerstboom.

Temperatuur

Laat jou Fijnspar kerstboom altijd eerst een dag acclimatiseren in een koude ruimte in het huis. Dit om het transitie proces van de koude buitenlucht naar de verwarmde binnenlucht minder extreem te laten zijn.
Plaats deze kerstboom altijd minimaal 2 meter van een verwarming, op deze manier zal hij minder snel naalden laten vallen. Houdt er wel rekening mee dat de Picea Abies een kerstboom is die zijn naalden snel laat vallen.

Ideale temperatuur kerstbomen
Wortels kerstbomenVersheid kerstbomen

Leeftijd

Fijnspar kerstbomen worden pas gerooid na een minimale groeiperiode van 4 á 5 jaar. De grotere kerstbomen kunnen wel 8 á 9 acht jaar groeien alvorens deze klaar zijn om gekapt te worden.

Afkomst

Oorspronkelijk komt de Pica Abies fijnspar uit Noord- en Centraal-Europa, tegenwoordig wordt deze kerstboom gekweekt verspreid over Scandinavie.

Naalduitval kerstbomen

Kerstboom behoud

Water geven

Een kerstboom, moet je die wel of geen water geven? Dat is afhankelijk van de wijze waarop deze is gerooid. Heeft de Fijnspar geen wortels maar alleen een stam, zaag dan 3cm van de onderkant af en plaats deze in een laag water. Vaak is de standaard waarin de Fijnspar kerstboom staat ervoor gemaakt om een laagje water vast te houden. Kerstboom kwekers uit Denemarken bieden de volgende tip :''voeg bij het water 1 eetlepel kristalsuiker toe, dan blijft de boom langer groen''.
Indien de kerstboom wordt geleverd met een kluit, bestaande uit wortels en aarde. Geef dan elke 2 dagen gematigd water.

Vorm

De vorm van een Picea Abies fijnspar is kegelvormig. Hierbij is de kroon van deze kerstboom vaak smal en taps. Mocht de fijnspar een bredere kroon hebben dan zijn deze kerstbomen afkomstig uit lager gelegen gebieden, hier hebben ze minder last van zware sneeuwbuien. Hierdoor hoeft hij zijn naaldendek minder spits te laten toelopen om sneeuw ophoping te voorkomen.

Wortels

Fijnspar kerstbomen worden in Nederland veelal verkocht zonder wortels. Dit is een goekope manier van kweken en oogsten, hierbij worden de kerstbomen boven de grond afgezaagd en zodoende verkocht.

Prijs

Picea Abies kerstbomen zijn veelal goedkoop en goed verkrijgbaar in Nederland. Dit is een goedkope kerstboom omdat dit soort niet naaldvast is en gedurende de kerstperiode veel van zijn naalden zal verliezen.

Hoogte

De Fijnspar wordt vaak verkocht met een hoogte tussen de 120 en 150 centimeter. In het Zweedse Dalarna staat de oudste boom ter wereld, een fijnspar. Deze grote kerstboom is in 2008 geschat op een leeftijd van 9555 jaar, met een hoogte van 50 meter.

Verplanten

De fijnspar is een kerstboom die niet geschikt is voor verplanting. De kwaliteit is hier onvoldoende voor.

Picea Abies kerstboom

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »