Picea Glauca kerstboom

De witte spar staat in Nederland beter bekend als dwergspar of Canadese spar. De latijnse naam Picea (spar) Glauca (wit) verklaard de verbastering van de naam in Nederland. De Picea Glauca is een sterke kerstboom die geen naalduitval heeft en wordt geleverd in kleinere maten, dit doordat hij in de natuur erg langzaam groeit.

Witte spar Kerstboom (Picea Glauca)

Naam Picea Glauca
Bijnaam Witte spar of Canadese spar
Naaldvast? Ja
Vorm Puntvormig
Kerstbomen assortiment
Kerstboom watergeven?

Kenmerken

De witte spar of Canadese spar staat bekend als klein model kerstboom. Vaak worden deze kerstbomen gebruikt als tafelboompjes. Het grootste voordeel van de Picea Glauca is dat hij zo goed als geen naalden laat vallen en ideaal is te herplanten na de kerstperiode. Hiernaast heeft hij een gewaardeerde vorm en verspreid hij een lekkere geur.

Naalden

De naalden van de Picea Glauca zijn tussen de 1,5 á 2 cm lang en zijn uitgerust met diverse dunnen lijntjes bestaande uit huidmondjes. De onderkant van de naalden is blauwwit met hierop 2 brede banen huidmondjes. De bovenzijde van de naalden zijn groenblauw en licht gebogen.

Geur

De witte spar of de Picea Glauca verspreid een heerlijke geur. Doordat hij geen naalduitval heeft blijft hij zijn geur gedurende een langere periode verspreiden.

Temperatuur

Laat jouw Picea Glauca witte spar kerstboom altijd eerst een dag acclimatiseren in een koude ruimte in het huis. Dit om het transitie proces van de koude buitenlucht naar de verwarmde binnenlucht minder extreem te laten zijn.
Plaats deze kerstboom altijd minimaal op 2 meter van een verwarming of openhaard, op deze manier zal hij nog minder snel naalden laten vallen.

Ideale temperatuur kerstbomen
Wortels kerstbomenVersheid kerstbomen

Leeftijd

De Picea Glauca is een kerstboom die bekend staat om zijn langzame groei, in zijn oorspronkelijke habitat groeit de Canadese spar zo'n 5 á 9 centimeter per jaar. Mede hierdoor wordt hij ook vaak gerooid zonder dat hij volgroeit is. De gemiddelde Witte spar kerstboom die te koop is in Nederland is rond de 7 jaar oud.

Afkomst

Van nature komt de witte spar (Picea Glauca) voor in het noorden van Centraal-Alaska, Noord-Amerika en in het oosten van Newfoundland.

Naalduitval kerstbomen

Kerstboom behoud

Water geven

Een kerstboom, moet je die wel of geen water geven? Dat is afhankelijk van de wijze waarop deze is gerooid. Heeft de witte spar geen wortels maar alleen een stam, zaag dan 3cm van de onderkant af en plaats deze in een laag water. Vaak is de standaard waarin de Canadese spar kerstboom staat ervoor gemaakt om een laagje water vast te houden. Kerstboom kwekers uit Denemarken bieden de volgende tip :''voeg bij het water 1 eetlepel kristalsuiker toe, dan blijft de boom langer groen''.
Indien de kerstboom wordt geleverd met een kluit, bestaande uit wortels en aarde. Geef dan elke 2 dagen gematigd water.

Vorm

De vorm van een Picea Glauca witte spar is spits en rijkelijk gevuld. Vaak is de hoogte beperkt en worden deze kerstbomen gebruikt voor huiskamers met een beperkte ruimte of als tafelmodel.

Wortels

Witte sparren worden in Nederland als kerstboom veelal verkocht zonder wortels. Dit is een goekope manier van kweken en oogsten, hierbij worden de kerstbomen boven de grond afgezaagd en zodoende verkocht.

Prijs

De Picea Glauca kerstbomen zijn in verhouding met een Nordmann kerstboom prijziger. Dit prijsverschil is te wijten aan de langzame groei van de Canadese spar t.o.v. een Nordmann of een Fijnspar.

Hoogte

De witte spar wordt over het algemeen verkocht met een hoogte van 100 centimeter. In de natuur kunnen deze kerstbomen uitgroeien tot 15 á 20 meter hoogte, echter duurt het lang voor ze deze hoogte bereiken aangezien ze zo'n 10cm per jaar groeien.

Verplanten

De witte spar is uitermate geschikt om na de kerstperiode te verplanten. Zorg ervoor dat de grond rondom de kerstboom ten alle tijden licht vochtig blijft.

Picea Glauca kerstboom

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »