Picea Omorika kerstboom

Picea Omorika, beter bekend als Servische spar of slanke spar. Het is een spar soort dat snel groeit en een slank formaat heeft en behoudt. Doordat deze spar snel groeit is hij ideaal voor de kerstbomen verkoop, je ziet deze kerstbomen ook vaak in grotere formaten dan bijvoorbeeld een Nordmann kerstboom.

Servische spar Kerstboom (Picea Omorika)

Naam Picea Omorika
Bijnaam Servische spar
Naaldvast? Ja
Vorm Slank puntig
Kerstbomen assortiment
Kerstboom watergeven?

Kenmerken

De Picea Omorika kenmerkt zich door zijn slanke uiterlijk, zelfs met een hoogte van 25 meter is hij niet breder dan 100 á 150 centimer dit komt doordat de takken aan deze Servische spar naar bedenen hangen. Bij andere kerstbomen zoals de Nordmann of de Fijnspar groeien de kerstboom takken omhoog. Hiernaast heeft deze kerstboom een zilverachtige kleur.

Naalden

De naalden van de Picea Omorika zijn 1 tot 2 centimeter breed en bijna 2 millimeter breed met een vlakke doorsnede. De onderkant van de naalden hebben een witte gloed en de bovenzijde een diepgroene kleur. De Picea Omorika is een soort kerstboom dat zijn naalden beter vasthoudt dan een Nordmann kerstboom.

Geur

De Picea Omorika kerstboom staat niet bekend om zijn spectaculaire geurverspreiding. Het is een kerstboom die minimale geur verspreid.

Temperatuur

Laat jouw Picea Omorika servische spar kerstboom altijd eerst een dag acclimatiseren in een koude ruimte in het huis. Dit om het transitie proces van de koude buitenlucht naar de verwarmde binnenlucht minder extreem te laten zijn.
Plaats deze kerstboom altijd minimaal op 2 meter van een verwarming of openhaard, op deze manier zal hij nog minder snel naalden laten vallen.

Ideale temperatuur kerstbomen
Wortels kerstbomenVersheid kerstbomen

Leeftijd

De Servische spar wordt vaak verkocht met een hoogte van 2 meter. De kerstboom is op dat moment ongeveer 4 jaar oud. Een Nordmann kerstboom heeft 8 jaar nodig om deze hoogte te bereiken en een Candese spar bijna 12 jaar. Dit verschil komt doordat de een sneller groeit dan de ander.

Afkomst

Van nature komt de Servische spar (Picea Omorika) uit het grensgebied tussen Servië en Bosnië langs de rivier Drina.

Naalduitval kerstbomen

Kerstboom behoud

Water geven

Een kerstboom, moet je die wel of geen water geven? Dat is afhankelijk van de wijze waarop deze is gerooid. Heeft de servische spar geen wortels maar alleen een stam, zaag dan 3cm van de onderkant af en plaats deze in een laag water. Vaak is de standaard waarin de Picea Omorika kerstboom staat ervoor gemaakt om een laagje water vast te houden. Kerstboom kwekers uit Denemarken bieden de volgende tip :''voeg bij het water 1 eetlepel kristalsuiker toe, dan blijft de boom langer groen''.
Indien de kerstboom wordt geleverd met een kluit, bestaande uit wortels en aarde. Geef dan elke 2 dagen gematigd water.

Vorm

De vorm van de Picea Omorika is te omschrijven als slank. Tot de kerstboom een hoogte bereikt van 4 meter groeien de takken als een typische kerstboom omhoog, na deze hoogte gaan de takken hangen en wordt hij steeds slanker.

Wortels

Servische sparren worden vaak verkocht zonder wortels. Erg jammer want dit soort leent zich bij uitstek voor groei en verkoop in een pot. Deze kerstboom kan goed uit de voeten met een klein wortelgestel, zolang deze maar continue licht vochtig wordt gehouden.

Prijs

De Servische spar is normaal geprijst. Hij ligt qua prijs op lijn met een Nordmann kerstboom. De variant waarbij de Pice Omorika wordt verkocht in een pot is vaak wel goedkoper.

Hoogte

De Servische spar of Picea Omorika wordt doorgaans als grotere kerstboom verkocht, met een hoogte rond de 2 a 2,5 meter. In het wild kan deze kerstboom uitgroeien tot een hoogte van 25 meter.

Verplanten

Indien de Picea Omorika is aangeschaft met wortelkluit of in een plantenbak dan is deze kerstboom goed te verplanten. Wanneer de kerstboom is gekocht zonder wortels dan is de overlevingskans nihil.

Picea Omorika kerstboom

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »