Echte of kunstkerstboom kopen

Kunstkerstboom vs. echte kerstboom

De jaarlijks terugkerende vraag ''Nemen we een echte kerstboom of een kunstkersboom'' in dit artikel geven we hier de voor en nadelen van. Iedereen weet dat een echte kerstboom het kerstgevoel beter tot uiting brengt maar een kunstkerstboom scheelt een hoop werk en onderhoud. Ook kijken we naar de invloed op het milieu, wat is eigenlijk slechter? Importeren vanuit China of een echte uit Denemarken. Dit alles lees je hieronder.

Productie

Echte kerstboom. De schade die het kweekproces van kerstbomen heeft op het milieu bestaat uit diverse elementen. Veel bomen worden behandelt met bestrijdingsmiddelen om de oogst te beschermen en hiernaast wordt er gebruik gemaakt van kunstmest. Wanneer een kerstboom wordt gekweekt bij een particulier in de tuin en niet in een enorme kwekerij is de invloed op het milieu verwaarloosbaar. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmatige mest heeft een negatieve invloed op het milieu, echter is dit in beperkte mate.


Kunstkersboom. De productie van een kunstkerstboom bestaat uit diverse elementen, namelijk metaal en kunststof (polypropeen). Bij de verrijking van deze stoffen komen er veel giftige stoffen in de atmosfeer. Behalve dit worden kunstkerstbomen veelal brandveilig gemaakt, door het gebruik van brand remmende chemische middelen. De productie en het gebruik hiervan heeft wederom een negatieve invloed op het milieu.

Vorm

Echte kerstboom. Aangezien echte kerstbomen een natuurproduct zijn verschilt de vorm van deze bomen nogal. In het begin van het kerstbomen verkoopseizoen zijn er voldoende mooie kerstbomen te koop. Na verloop van het seizoen kan het zo zijn dat de vorm minder mooi wordt. Denk hierbij aan minder mooi verspreide takken, takken die uit verhouding zijn of stukken stam die kaal zijn.


Kunstkersboom. Eén van de grootste voordelen van een kunstkerstboom is de vorm. Deze is elk jaar hetzelfde en is de perfecte kerstboom vorm.

kerstbomen online kopen

Vervoer

Echte kerstboom. Het transport proces van een echter boom bestaat uit een reis vanuit Denemarken naar de huiskamer. Hier wordt gebruik gemaakt van diverse vrachtwagens en uiteindelijk een personenauto. Vooral bij grotere bomen is nog wel eens lastig om de kerstboom te transporteren. Dit komt doordat ze naalden laten vallen die je vaak nog maanden tegenkomt, hiernaast zijn kerstbomen relatief zwaar van gewicht en hierdoor niet altijd even makkelijk te tillen. Vraag altijd aan de verkoper of hij hem wilt voorzien van een net, hierdoor blijven de takken beschermd en wordt de kerstboom veel makkelijker hanteerbaar.


Kunstkersboom. Kunstbomen worden vaak in lage lonen landen zoals China en India geproduceerd. Om in een Nederlandse woonkamer te eindigen omvat het transport enkele vrachtboten, vrachtwagens en wellicht zelfs een luchttransport. Al dit transport heeft zeker een negatieve invloed op het milieu. Hiernaast is het transport vanaf tuincentrum naar huis in vergelijking met het transport van een echte kerstboom wel aanzienlijk makkelijker. Dit door het feit dat een kunstkerstboom geen naalden laat vallen en veelal wordt geleverd in een makkelijk hanteerbare doos.

kerstboom transport

Brandveiligheid

Echte kerstboom. Een echte kerstboom bevat veel hars in zijn naalden en hars is van nature erg brandbaar. Hierdoor is het van groot belang om de boom voldoende vochtig te houden, indien je dit doet zal de boom niet gemakkelijk vlam vatten. Het risico zit in uitgedroogde bodem en gedateerde verlichting die veel hitte produceert. Wij raden hierdoor altijd aan de boom goed vochtig te houden en gebruik te maken van brandveilige kerstverlichting.


Kunstkersboom. Kunstkerstbomen zijn uitgerust met brandwerende of brandvertragende stoffen. Hierdoor zullen deze niet snel ontvlammen. Ondanks dit raden wij het af om kerstverlichting in een kunstkerstboom aan te laten wanneer je niet thuis bent, onder het mom van ''voorkomen is beter dan verhelpen''. Let goed op bij de aanschaf van een kunstkerstboom dat hij daadwerkelijk brandwerend is, enkele goedkope varianten zijn dit namelijk niet.

Na de feestdagen

Echte kerstboom. Indien je in het bezit bent van een echte kerstboom is het antwoord wat je er na de kerst mee kan afhankelijk van hoe het zit met het wortelgestel van de kerstboom. Indien jou kerstboom is uitgerust met een wortelkluit of is geleverd in een pot kan deze prima worden geplant in de tuin. Echter worden veel kerstbomen geleverd met een afgezaagde stam. Deze kerstbomen dienen om eerlijk te zijn maar één nut na de kerst, namelijk vreugdevuren. De boom is nu al erg uitgedroogd en doordat hij geen wortels heeft zijn de overlevingskansen van de kerstboom nihil.


Kunstkersboom. Kunstkerstbomen kunnen afhankelijk van de boom worden opgeborgen met of zonder versiering. Het grootste nadeel van een kunstkerstboom is dat hij 50 weken van het jaar een flinke ''sta-in-de-weg'' is.

Echte of kunstkerstboom kopen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »