Kerstboom water geven

Kerstbomen water geven

Kerstbomen wel of geen water geven? Het is de meest gestelde vraag omtrent de verzorging van kerstbomen rond de kerstperiode. Kerstbomen zijn te onderscheiden in 3 soorten, gebaseerd op het wortelstelsel. Dat zijn: de kerstboom die is afgezaagd, de kerstboom met wortelkluit en de kerstboom die verkocht wordt in een pot waarbij de wortels intact zijn. De overlevingskansen en het behoud van sierwaarde is voor alle drie de verschillende vormen anders. Het enige dat ze gemeen hebben is dat ze ten alle tijden licht vochtig gehouden dienen te worden, om naalduitval te voorkomen en sierwaarde en vitaliteit te behouden.

Hieronder lees je alle kerstboom verzorgingstips omtrent het wel of niet water geven van jouw kerstboom.

Assortiment kerstbomen

Kerstboom zonder wortels

In Nederland worden de meeste kerstbomen verkocht zonder wortelkluit, hierbij is de stam afgezaagd en de boom verpakt voor de verkoop. Deze wijze van de verkoop van kerstbomen is de goedkoopste methode en de wijze waarop de kerstboom vrijwel gegarandeerd overlijd na de feestdagen.

Om tijdens deze periode optimaal te genieten van jouw kerstboom adviseren wij deze elke 2 dagen te voorzien van water. Met deze frequentie voorkom je de uitdroging van jouw mooie kerstboom. Hiernaast adviseren wij geen wondermiddeltjes te kopen om door het water te mengen. Maak hiervoor in plaats gebruik van kristalsuiker, elke keer dat je water geeft 1 eetlepel kristalsuiker extra geven.

Kerstboom water geven

Kerstboom met wortelkluit

Kerstbomen met wortelkluit zijn over het algemeen prijziger dan kerstbomen zonder wortels maar zijn van betere kwaliteit. De plant is en blijft vitaler doordat zijn wortelstructuur intact is gebleven en hij tijdens de feestdagen voedingsstoffen kan opnemen. Hierbij is het van belang de wortelkluit vochtig te houden. Let erop dat je niet teveel water geeft en de kerstboom doet verdrinken. De grond rondom de kerstboomwortels dient licht vochtig te zijn en te blijven. De praktijk leert ons dat dit vaak betekend dat je de kerstboom elke dag water dient te geven.

Mocht je de kerstboom na de kerstperiode in de tuin willen plaatsen is dit mogelijk. Let er hierbij op dat de grond op dat moment niet bevroren mag zijn. Graaf vervolgens een gat 1,5 keer groter dan de wortelkluit en voorzie deze van een ruime hoeveelheid water. Plaats vervolgens de kerstboom zonder worteldoek of wortelnet in het gegraven gat en stamp de grond stevig aan.

kerstboom water geven

Kerstboom met pot

De minst verkochte vorm van kerstbomen is de boom gekweekt en verkocht in een pot. Deze kerstbomen zijn van hoge kwaliteit en prijziger dan andere kerstbomen. De gehele wortelstructuur van deze kerstboom is intact gelaten tijdens de oogst en verkoop, waardoor de plant tijdens de feestdagen door kan gaan met het opnemen van voedingsstoffen. De grond van de kerstboom dient in deze ten alle tijden licht vochtig te blijven, zonder dat er zich een laagje water vormt op de bodem. In een warme huiskamer zal dit neerkomen op een dagelijkse watergift om de grond vochtig te houden.

Indien je deze kerstboom na de kerstperiode in de tuin wilt planten kan dit op 2 manieren. De eerste methode is gelijk aan de kerstboom met wortelkluit en wordt hierboven beschreven. De tweede methode is het simpelweg plaatsen van de kerstboom in de tuin zonder de pot te verwijderen.

kerstboom water geven

Kerstboom water geven

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »