Wortels kerstboom

Wortels kerstbomen

Kerstbomen zijn verkrijgbaar in alle vormen, kleuren, geuren, maten en variëteiten. Zo ook de wijze waarop de kerstboom wel of geen wortels heeft. Wat in Nederland het meest voorkomt is een afgezaagde stam, maar er zijn ook kerstbomen die geleverd worden met een gehele wortelkluit in een zak of gepoot in een plantenbak. Hieronder lees je alles over de diverse wortelstructuren van kerstbomen.

Kerstboom in pot

Wanneer de kerstboom in pot wordt verkocht kan je er vanuit gaan dat het een goede kwaliteit kerstboom is. De wortelstructuur is namelijk intact, hierdoor kan de plant zich blijven ontwikkelen gedurende en na de kerstperiode. Bij een kerstboom die geleverd wordt in pot is het van belang dat je hem elke 2 dagen water geeft.

De kerstboom gaat van de buitenlucht direct naar een warme huiskamer en zal hierdoor aanzienlijk meer water gaan verbruiken. De grond rondom deze kerstboom dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, voorkom dat er een laagje water op de bodem vormt.

Kerstboom in pot

Kerstboom met kluit

Een kerstboom met kluit welke niet is geplant in een plantenbak. Het gaat hier om goede kwaliteit kerstbomen welke een hoge overlevingskans hebben, gedurende en na de kerstdagen. Waar je bij dit soort kerstbomen op wilt letten zijn twee dingen. Als eerste is het niet goed voor de boom als de wortelkluit drijfnat is, deze zal het naar alle waarschijnlijkheid niet overleven.

Ten tweede: de ideale wortelkluit is even zwaar als de boom. In dit geval is de wortelstructuur ruim voldoende om de kerstboom door de kerstdagen te helpen. Je kan dit bepalen door de kerstboom op te tillen net boven de wortelkluit en deze zijwaarts te draaien, indien hij in evenwicht is dan is het een goede wortelkluit. Wanneer je een kerstboom koopt met kluit, wacht dan niet te lang met watergeven en verpotten.

Kerstboom met kluit

Kerstboom zonder wortels

In Nederland worden voornamelijk Nordmann kerstbomen verkocht. Deze worden vrijwel altijd geleverd zonder kluit. Dit komt omdat het soort Nordmann penwortels heeft en weinig zijwortels. Hierdoor is het een arbeidsintensief proces om deze kerstboom uit te graven met kluit.

Kerstbomen zonder wortels hebben geen kans op overleven na de kerstperiode. De gemiddelde levensduur van zo'n kerstboom is 2 á 3 weken. Zorg tijdens deze periode ervoor dat de kerstboom altijd met zijn stam in het water staat, dit verlengt de levensduur en vermindert de naaldval.

Kerstboom zonder wortels

Wortels kerstboom

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »