Kerstboom soorten

In de donkere dagen richting de december maand wordt in menig huishouden de Kerstboom weer opgetuigd. Een oud Hollandse traditie die niet in populariteit afneemt, maar hoe kies je de juiste boom en wat zijn de beste tips om naalduitval te voorkomen? Antwoord op die vragen en veel meer lees je in dit informatie artikel over de verzorging van kerstbomen.

Nordmann

De Nordmann kerstboom is de bekendste kerstboom wereldwijd. Hij heeft zijn naam te danken aan de Finse bioloog Alexander von Nordmann en is ontdekt in 1838. Sindsdien wordt hij over de hele wereld gebruikt als kerstboom doordat zijn naalden minder snel uitvallen dan bijvoorbeeld de Picea Abies. De Nordmann-spar kan uitgroeien tot 60 meter hoogte met een stamomtrek van 2 meter, echter zal dit in de huiskamer niet lukken.

Vorm van de Nordmann kerstboom

De vorm van een Nordmann-spar is typerend voor de gedachte aan een kerstboom. Wanneer de kwaliteit van de Nordmann hoog is zal hij een mooi vol naalden hebben en een evenredig taps aflopende vorm. Mocht de Nordmann minder vol met naalden zijn, dan is deze vaak te snel opgekweekt en is de kwaliteit van de spar minder.

Picea Abies

De Fijnspar of Picea Abies is een bekende kerstboom. Het is een populaire kerstboom in Nederland die je overal kunt kopen. De Picea Abies is een goedkope kerstboom die veel last heeft van naalduitval. Deze kerstboom kun je kopen met een hoogte tussen de 120 en 150 centimeter.

Vorm van de Picea Abies kerstboom

De vorm van een Picea Abies fijnspar is kegelvormig. Hierbij is de kroon van deze kerstboom vaak smal en taps. Mocht de fijnspar een bredere kroon hebben dan zijn deze kerstbomen afkomstig uit lager gelegen gebieden, hier hebben ze minder last van zware sneeuwbuien. Hierdoor hoeft hij zijn naalden minder spits te laten toelopen om sneeuw ophoping te voorkomen.

Bekijk hier onze mooie kerstbomen

Ons assortiment >
 

Picea Glauca

De witte spar staat in Nederland beter bekend als dwergspar of Canadese spar. De Latijnse naam Picea (spar) Glauca (wit) verklaard de verbastering van de naam in Nederland. De Picea Glauca is een sterke kerstboom die geen naalduitval heeft en wordt geleverd in kleinere maten, dit doordat hij in de natuur erg langzaam groeit.

Vorm van de Picea Glauca kerstboom

De vorm van een Picea Glauca witte spar is spits en rijkelijk gevuld. Vaak is de hoogte beperkt en worden deze kerstbomen gebruikt voor huiskamers met een beperkte ruimte of als tafelmodel.

Picea Omorika

Picea Omorika, beter bekend als Servische spar of slanke spar. Het is een spar soort dat snel groeit en een slank formaat heeft en behoudt. Doordat deze spar snel groeit is hij ideaal voor de kerstbomen verkoop, je ziet deze kerstbomen ook vaak in grotere formaten dan bijvoorbeeld een Nordmann kerstboom.

Vorm van de Picea Omorika kerstboom

De vorm van de Picea Omorika is te omschrijven als slank. Tot de kerstboom een hoogte bereikt van 4 meter groeien de takken als een typische kerstboom omhoog, na deze hoogte gaan de takken hangen en wordt hij steeds slanker.

Bekijk hier onze prachtige kerstbomen

Ons assortiment >
 

Abies Procera

De Abies Procera beter bekend als de Nobilis spar of de edele zilverspar. Een kerstboom uit de dennenfamilie en komt van nature voor in Noord-Amerika. Deze winterharde kerstboom heeft een blauwgroene bladkleur. Doordat de puntvormige naalden niet uitvallen worden de takken vaak gebruikt in kerststukken.

Vorm van de Abies Procera kerstboom

De vorm van de Abies Procera is kegelvormig. In tegenstelling tot de meeste kerstbomen is dit een smallere variant.

Abies Koreana

Abies Koreana, beter bekend onder de naam Koreaanse zilverspar of Koreanais. Dit is een groenblijvende naaldboom afkomstig van de dennenfamilie, ook wel Pinaceae genoemd. Deze zilverspar groeit langzaam en wordt vaak geteeld voor siertuinen of als kerstboom.

Vorm van de Abies Koreana kerstboom

De Abies Koreana heeft een piramidale vorm, is zo’n 2,5 meter breed en bereikt in Nederland een hoogte van maximaal 4 meer. Door deze brede onderkant wordt hij gezien als de boom met die ideale kerstboom vorm.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »