Kerstboom verzorging

In de donkere dagen richting de december maand wordt in menig huishouden de Kerstboom weer opgetuigd. Een oud Hollandse traditie die niet in populariteit afneemt, maar hoe kies je de juiste boom en wat zijn de beste tips om naalduitval te voorkomen? Antwoord op die vragen en veel meer lees je in dit informatie artikel over de verzorging van kerstbomen.

Bekijk hier onze mooie kerstbomen

Ons assortiment >
 

Kwaliteitsverschillen in kerstbomen

Online kerstbomen bestellen kan bij 123kamerplanten. Wij bieden bomen aan in twee verschillende kwaliteitsklassen, namelijk; Nordmann Excellent en de Nordmann Gezaagd. In dit artikel lees je alles over de verschillende kwaliteitsniveaus. Alle twee de kwaliteiten worden uitgeweid en beoordeeld op een zevental punten, op deze manier wordt het inzichtelijker welke kwaliteit welke eigenschappen kent.

Nordmann Excellent

 • Naaldverdeling: Goed, de naalden bij deze kwaliteit zijn mooi gelijk verdeeld
 • Vorm: Perfecte kerstboom vorm, zonder lange uitlopers of onbedekte stukken stam
 • Leeftijd: Minimaal 8 jaar, dit is een teken dat de boom langzaam is opgekweekt en de kwaliteit zodoende goed is
 • Naaldvast: Optimaal
 • Prijs: Hogere segment
 • Prijs/kwaliteit: Optimaal, enorm sterke boom voor een eerlijke prijs
 • Verdeling: Optimaal, de takken zijn mooi verspreid over de kerstboom voor een dekkend geheel

De kerstboom Excellent is het paradepaardje onder de kerstbomen. Van de hoogste kwaliteit kerstbomen met alle wenselijke eigenschappen. Met een Nordmann Excellent heb je de best mogelijke kerstboom in huis.

Kerstboom Gezaagd

 • Naaldverdeling: Goed, de naalden bij deze kwaliteit zijn netjes verdeeld
 • Vorm: Goede kerstboomvorm, kan hier en daar een langere tak hebben
 • Leeftijd: Minimaal 7 jaar, dit duidt erop dat de boom langzaam is gekweekt en de kwaliteit zodoende goed is
 • Naaldvastheid: Goed, alleen de Excellent uitvoering is een minimaal iets beter
 • Prijs: Gemiddeld
 • Prijs/kwaliteit: Goed, leuke boom voor een schappelijke prijs
 • Verdeling: Goed, de takken zijn goed verspreid. Kan een incidentele uitloper hebben

De normale kerstboom. De Nordmann gezaagd is een gangbare kerstboom met prima eigenschappen. Jaarlijks worden er hier bijna een miljoen van verkocht in Nederland.

Bekijk hier onze kleine kerstbomen

Ons assortiment >
 

Kerstboom naalden

Kerstbomen komen in veel varianten wat betreft de naalden. Alle kerstbomen zijn onderdeel van de familie Pinaceae, de dennenboom familie. Qua soorten kerstbomen is de diversiteit in naalden hoog, zo zijn er; lange, korte, blauwe, groene, rechte, scherpe, zachte en gebogen naalden. In de Tips & Tricks hieronder lees je handige tips om naalduitval te voorkomen.

Tips tegen naalduitval bij kerstbomen

 • Voorkom temperatuurverschillen: Gun de kerstboom na aankoop 24 uur om te acclimatiseren. Hij heeft al die tijd buiten gestaan en krijgt nu een schok qua warmte in de woonkamer. Plaats hem eerst 12 á 24 uur in een koude periode in het huis, op deze manier kan hij geleidelijk wennen aan het temperatuurverschil en zal hij minder snel naalduitval vertonen.
 • Veel water geven: Kerstbomen blijven planten en deze verlangen water. Dit houdt de kerstboom langer in leven en verhoogt zijn sierwaarde.
 • Standplaats: Plaats de kerstboom altijd minimaal 2 meter van een verwarming of open haard. De warme lucht die een verwarming produceert werkt naald uitval versnellend. Plaats de kerstboom nooit op een standplaats met direct zonlicht, ook dit versnelt de naalduitval.
 • Boomselectie: Kies de juiste boom. Op onze uitgebreide kerstbomen encyclopedie vindt je alle informatie over de diverse soorten. Op deze manier kan je precies de boom kiezen die bij jouw wensen past.
 • Wortelstrucuur: Denk vooraf na over de wortels van de kerstboom. Wil je geen naalduitval? Dan is het verstandig om een kerstboom te nemen met een wortelkluit. Deze hebben een hogere overlevingskans dan een kerstboom zonder wortels en zullen hierdoor minder snel naalden laten vallen.

Kerstbomen watergeven

Kerstbomen zijn verkrijgbaar in alle vormen, kleuren, geuren, maten en variëteiten. Zo ook de wijze waarop de kerstboom wel of geen wortels heeft. Wat in Nederland het meest voorkomt is een afgezaagde stam, maar er zijn ook kerstbomen die geleverd worden met een gehele wortelkluit in een zak of gepoot in een plantenbak. Hieronder lees je alles over de diverse wortelstructuren van kerstbomen en hoe je deze het beste kunt water geven.

Kerstboom in pot

Wanneer de kerstboom in pot wordt verkocht kan je er vanuit gaan dat het een goede kwaliteit kerstboom is. De wortelstructuur is namelijk intact, hierdoor kan de plant zich blijven ontwikkelen gedurende en na de kerstperiode. Bij een kerstboom die geleverd wordt in pot is het van belang dat je hem elke 2 dagen water geeft.

De kerstboom gaat van de buitenlucht direct naar een warme huiskamer en zal hierdoor aanzienlijk meer water gaan verbruiken. De grond rondom deze kerstboom dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, voorkom dat er een laagje water op de bodem vormt.

Mooie kerstboom kopen

Kerstboom met kluit

Een kerstboom met kluit welke niet is geplant in een plantenbak. Het gaat hier om goede kwaliteit kerstbomen welke een hoge overlevingskans hebben, gedurende en na de kerstdagen. Waar je bij dit soort kerstbomen op wilt letten zijn twee dingen. Als eerste is het niet goed voor de boom als de wortelkluit drijfnat is, deze zal het naar alle waarschijnlijkheid niet overleven.

Ten tweede: de ideale wortelkluit is even zwaar als de boom. In dit geval is de wortelstructuur ruim voldoende om de kerstboom door de kerstdagen te helpen. Je kan dit bepalen door de kerstboom op te tillen net boven de wortelkluit en deze zijwaarts te draaien, indien hij in evenwicht is dan is het een goede wortelkluit. Wanneer je een kerstboom koopt met kluit, wacht dan niet te lang met water geven en verpotten.

kerstbomen voor kantoor

Kerstboom zonder wortels

In Nederland worden voornamelijk Noordman kerstbomen verkocht. Deze worden vrijwel altijd geleverd zonder kluit. Dit komt omdat het soort Noordman penwortels heeft en weinig zijwortels. Hierdoor is het een arbeidsintensief proces om deze kerstboom uit te graven met kluit.

Kerstbomen zonder wortels hebben geen kans op overleven na de kerstperiode. De gemiddelde levensduur van zo'n kerstboom is 2 á 3 weken. Zorg tijdens deze periode ervoor dat de kerstboom altijd met zijn stam in het water staat, dit verlengt de levensduur en vermindert de naalduitval.

Kerstboom online bestellen

Bekijk hier onze grote kerstbomen

Ons assortiment >
 

Versheid kerstbomen

Kerst is een periode van gezelligheid en genieten, kies daarom een kerstboom die in goede gezondheid verkeerd. Op deze manier heb je er meer plezier dan zorgen van. Hieronder hebben we de meest gebruikte testen om te bepalen of een kerstboom vers is onder elkaar gezet.

Is mijn kerstboom vers?

 • Schudden. Bij het kopen van een kerstboom kan je altijd het beste flink schudden aan de boom. Mocht deze op dit moment veel naalden verliezen is het verstandig om opzoek te gaan naar een gezondere kerstboom.
 • Duimtest. Op het moment van aanschaf een tak tussen de duim en wijsvinger pakken en een trekkende beweging maken. De kerstboom is gezond indien de naalden stevig blijven zitten, mocht dit niet zo zijn is het een boom van mindere kwaliteit.
 • Kleur. Op het moment van aanschaf is het van belang dat de kerstboom een gezond groene kleur heeft. Mocht de boom al een doffe donkere kleur hebben is de boom in mindere conditie.

Gebruik naast bovenstaande testen ook vooral het gezonde verstand. Wil de verkoper iets te graag van die ene boom af dan is het veelal verstandig die niet te nemen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »