Biologische ongedierte bestrijding

Wat is biologische ongedierte bestrijding precies, dit is het bestrijden van schadelijke organismen in zowel land- als tuinbouw door middel van het inzetten van de natuurlijke vijand van het schadelijke organisme. Op deze pagina tref je meer informatie over de kenmerken en gevolgen van biologische ongedierte bestrijding.

Wat doet biologische bestrijding?

Biologische ongedierte bestrijding maakt handig gebruik van het inzetten van natuurlijke vijanden voor de bestrijding van schadelijke organisme. Hier zijn diverse methoden voor waarover later meer. Zo zijn er speciale larven die op natuurlijke wijze opzoek gaan naar hun prooi, bijvoorbeeld een larve van de rode palmsnuitkever. Wanneer zij deze hebben gevonden treden zij de prooi binnen door normale lichaamsopeningen. Eenmaal binnen laat de ingedrongen larve een bacterie vrij die een toxische reactie veroorzaakt waardoor de gastheer langzaam sterft. Deze methode van bestrijden is niet schadelijk voor de omgeving of voor mensen, aangezien het bestrijdingsmiddel alleen opzoek gaat naar hun prooi en de rest met rust laat.

Biologische ongedierte bestrijding aanbod

Biologische ongedierte bestrijding  

123kamerplanten voert met trots het assortiment van Biogroei. Biogroei is een bedrijf dat is opgericht in 1993 en zich sindsdien richt op de distributie van levende bestrijdingsmiddelen. Door continue onderzoek blijven zij steeds nieuwe biologische ongedierte bestrijdingsmiddelen ontwikkelen. Biogroei is instaat om met 1 zakje ter grote van een theezakje gevuld met eitjes van een sluipwespen een gehele plant te ontdoen van witte vlieg of trips. Biogroei heeft producten tegen allerlei vormen van ongedierte zoals;

Bekijk onderstaande producten in de webshop (let op deels niet leverbaar in de winter):

Diverse soorten biologische bestrijding

Hieronder volgt meer informatie over de vier categorieën waarin de biologische ongediertebestrijdingsmiddelen zijn te verdelen. Deze categorieën zijn; Nematoden, Nuttige insecten, Feromoonvallen en Bio-pesticiden.

Nematoden

Nematoden zijn in onze ogen de mooiste vorm van biologische bestrijding. Bestel online. Nematoden worden al bijna 25 jaar met succes gebruikt als biologische bestrijdingsmethode. Door continue onderzoek komen er jaarlijks meer biologische nematoden op de markt om nog meer ongedierte plagen gericht te kunnen bestrijden. Bij het kiezen van nematoden is het van enorm belang om de juiste nematoden te selecteren, elk soort werkt enkel en alleen tegen een specifiek soort ongedierte.

Nematoden staan ook bekend als insect parasitaire aaltjes welke parasiteren op de larven van schadelijke insecten en/of slakken. De nematoden dringen de larve binnen door natuurlijke openingen en begint vervolgens met het vrijgeven van toxische bacteriën. Deze toxische cocktail dood de gastheer van binnenuit. Vervolgens zal de nematode bij een gebrek aan voedsel of door bodem omstandigheden na zo’n 5 á 6 weken afsterven. Nematoden zijn volledig onschadelijk voor mens, gewas en dier en zijn zelf niet in staat om een plaag te worden.

Mocht je de bodem van de geïnfecteerde plant reeds chemische hebben behandeld is het niet aan geraden om nematoden te gebruiken. Deze zullen door het chemische en schadelijke residu sterven.

Nematoden zijn levende organismen en dienen in de koelkast te worden bewaard, dit kan enkele weken.

Bekijk onderstaande nematoden in de webshop(Let op deels niet leverbaar in de winter):

Nuttige insecten

Bestel nuttige insecten online. Nuttige insecten of natuurlijke vijanden van schadelijk ongedierte wordt al meer dan 30 jaar gebruikt als biologische bestrijdingsmiddel tegen ongedierteplagen. Ook op dit gebied worden er jaarlijks nieuwe onderzoeken gepubliceerd waarmee het biologische aanbod wederom kan worden uitgebreid. Nuttige insecten voeden zich op de schadelijke ongedierteplaag. Zo is de verpakking van Encarsia (bestaande uit sluipwespen kleiner dan wij kunnen zien) ideaal voor de bestrijding van witte vlieg. De Sluipwesp leeft enkel en alleen op witte vlieg en zal hier continue naar opzoek gaan. Indien de witte vlieg op is zal de sluipwesp sterven.

Net als bij de selectie van nematoden is het bij de keuze van natuurlijk bestrijdende insecten ook van groot belang dat de juiste insecten worden ingezet voor de bestrijding van jouw ongedierte.

Het is essentieel de natuurlijke vijand direct in te zetten wanneer de eerste schadelijke insecten worden waargenomen. Hoe sneller je ingrijpt, hoe minder biologische bestrijding je hoeft in te zetten en hoe eerder je de schadelijke ongedierte vorm onder controle hebt. Hiernaast raden wij aan om in het geval van een grote ongedierte plaag allereerst de meest geïnfecteerde bladeren te verwijderen, dit scheelt in de biologische bestrijding.

Vroeger werd deze vorm van biologische ongediertebestrijding vooral ingezet in grootschalige tuinbouw. Tegenwoordig zijn deze middelen in hanteerbare hoeveelheden verkrijgbaar en ideaal voor thuisgebruik.

Bekijk onderstaande producten in de webshop(Let op deels niet leverbaar in de winter):

Feromoonvallen

Een mooi voorbeeld van slim gebruik maken van biologische eigenschappen van ongedierte zijn de feromoonvallen. Feromonen zijn signaalstoffen die tussen exemplaren van een soort worden uitgewisseld en die direct hun gedragingen beïnvloeden. Zo zijn er bijvoorbeeld seksferomonen die mannetjesvlinders over enorme afstanden naar de vrouwtjes lokken. Van deze biologische eigenschap maken feromoonvallen gebruik om plaaginsecten in de ongedierte val te lokken.

Feromoonvallen zijn net als nematoden en nuttige insecten soort specifiek. Dat houdt in dat het van groot belang is de juiste feromoonvallen te gebruiken voor de biologische bestrijding van de betreffende vorm van ongedierte.

Feromoonvallen zijn kartonnen vouwdozen met daarin capsules, gericht op een specifieke plaag. De kartonnen vallen zijn uitgerust met een lijmplaat waarna de mot of vlinder niet meer weg kan en zal sterven.

Bio-pesticiden

Bio-pesticiden zijn biologische spuitmiddelen voor de professionele gebruiker. Men gebruikt deze vorm van biologische ongediertebestrijding tegen schadelijke insecten en ongedierte. Deze producten zijn hoogst selectief en zullen enkel het beoogde insect doden en de rest niet schade. Alle bio-pesticiden hebben geen invloed op het milieu en kunnen in combinatie met nematoden of nuttige insecten worden gebruikt. Bio-pesticiden zijn alleen te koop voor professionele gebruikers, neem hiervoor contact met ons op.

Chemische- of Biologische- ongedierte bestrijding

De eeuwenoude discussie, kiest met voor milieuonvriendelijke maar effectieve chemische bestrijding of voor de natuurlijke en biologische wijze door bijvoorbeeld gebruik te maken van nematoden. Beide manieren kennen hun voor en nadelen, deze zullen hieronder worden benoemd.

Chemische ongedierte bestrijding

Chemische ongedierte bestrijding kent veel voordelen maar ook zeker nadelen. Enerzijds werken ze sneller en daadkrachtiger dan biologische middelen maar veroorzaken wel meer secundaire schade en zijn slecht voor het milieu.

Voordelen van chemische bestrijding

De voordelen van chemische ongedierte bestrijding zijn op te splitsen in een viertal elementen, namelijk; snelheid, hogere slagingskans, langer houdbaar en zijn gemakkelijker in gebruik. Hieronder zullen deze voordelen per element worden besproken.

Snelheid

De snelheid van chemische ongediertebestrijding is enorm kort. Bij sommige plagen zie je het ongedierte direct afsterven en bij andere plagen duurt dit slechts enkele dagen. Hierdoor is het een erg gebruiksvriendelijke vorm van ongediertebestrijding.

Hogere slagingskans.

Doordat deze middelen een dusdanig chemische cocktail hebben is de slagingskans aanzienlijk hoger. Veel chemische middelen hebben 24x de voor een bladluis dodelijke hoeveelheid gif in zich. Hierdoor gaat de bladluis gegarandeerd dood.

Langer houdbaar.

Door zijn chemische formule zal een chemisch bestrijdingsmiddel niet snel bederven, dit verhoogd wederom het gebruiksgemak voor de consument.

Gemakkelijker in gebruik.

Iedereen zonder specifieke kennis over ongedierte kan de chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. 9 van de 10 keer zitten deze middelen in een spuitfles en na het lezen van de gebruiksaanwijzing kan iedereen deze gebruiken.

Nadelen van chemische bestrijding

Ondanks de snelle werking en hoog slagingspercentage kent de chemische ongediertebestrijdingsvariant ook zeker enkele nadelen, namelijk: Giftig voor meer dan alleen het ongedierte, Resistentie, Accumulatie en Residu. Deze nadelen zullen hieronder per element worden behandeld.

Giftig

Het feit is dat chemische bestrijdingsmiddelen goed zijn in het dode van ongedierte, echter is dit niet het enige waar deze middelen giftig voor zijn. Vaak zijn de chemische middelen niet-selectief, dat houdt in dat zij goedkoper te maken zijn maar minder specifiek hun werking doen, oftewel ze maken gewoon alles dood. Door wereldwijd gebruik van dit soort middelen zijn veel inheemse plant en diersoorten met uitsterven bedreigd.

Resistentie

Chemische middelen werken vaak korte tijd op een organisme, na verloop van tijd gaan deze hier resistentie tegen opbouwen en zal het middel in daadkracht afnemen. Dit gevolg ziet men in de gezondheidsindustrie, simpele bacteriën worden door overmatig gebruik van antibiotica steeds resistenter tegen deze middelen.

Accumulatie

Chemische bestrijding wordt heel langzaam afgebroken. Als een bestreden en overleden bladluis wordt gegeten door een ander insect zal deze de chemische stof ook in zich krijgen en hieraan kunnen overlijden. Dit proces heet biologische stapeling en kan zo een groot effect hebben op meerdere dieren.

Residu

De meest bekende nadelige eigenschap van chemische bestrijding is dat het achterblijft op de gewassen. Mede doordat het zo makkelijk te gebruiken is en zo langzaam wordt afgebroken zit menig appel of tomaat onder de chemicaliën. Een ander risico is dat chemische middelen in de grond trekken en zo drinkwater bevuilen.

Maar is biologische bestrijding dan echt op alle vlakken beter? Dat lees je hieronder.

Biologische ongedierte bestrijding

Biologische ongedierte bestrijding betekend in lekentaal ‘’ gebruiken wat in de natuur ook gebeurt’’. Denk hierbij aan het inzetten van natuurlijke vijanden tegen mieren of slakken, of parasitaire larve tegen vliegende plagen. Het grootste voordeel hiervan is dat het geen negatief effect heeft op de omgeving. Hieronder lees je de voor- en nadelen van biologische bestrijding.

Voordelen van biologische bestrijding

Het grootste voordeel van natuurlijke bestrijding is dat alles biologisch is en dus geen chemische impact heeft op natuur mens en milieu. De voordelen van bio bestrijding op een rijtje: Geen residu, Zelf leerzaamheid, geen effect op omgeving en geen kans op resistentie. Hieronder worden deze voordelen per stuk behandeld.

Geen residu

Biologische bestrijding maakt gebruik van natuurlijke vijanden en wanneer de plaag weg is vertrekken ook de natuurlijke biologische vijanden. Hierdoor blijven er geen chemische resten op planten of gewassen achter maar blijft alles natuurlijk.

Zelf leerzaamheid

Tijdens de bestrijding van bijvoorbeeld witte vlieg door middel van sluipwespen zullen deze sluipwespen zichzelf voortplanten. Hierdoor houden ze de bestrijding van witte vlieg in stand en vallen zij deze met steeds grotere getalen aan. Het is hierdoor een zelfsturende bestrijding.

Geen effect op omgeving

Chemische bestrijding is ook slecht voor menselijke luchtwegen, huisdieren, andere planten etc.. Natuurlijke bestrijding is dat niet. In een druk kantoorgebouw raden wij niet aan gebruik te maken van chemische bestrijding, vanwege het effect op de omgeving en de periode die het nodig heeft om in te werken. Biologische bestrijding kent geen bijeffecten en kan in alle ruimtes worden gebruikt.

Geen resistentie

Ongedierte is niet instaat resistent te worden tegen hun natuurlijke vijand, althans niet in zo’n kort tijdsbestek. Een overdreven voorbeeld. In het wild zal een mier nooit instaat zijn resistent te worden tegen een miereneter. Dit is biologische gezien niet mogelijk. Dat zelfde geld voor biologische bestrijdingsmiddelen.

Nadelen van biologische bestrijding

Uiteraard is biologische bestrijding niet alleen maar positieve effecten, anders zou niemand meer de chemische variant gebruiken. De bio bestrijding kent 2 nadelen, namelijk: lastig te sturen en een minder complete bestrijding. Beide nadelen worden hieronder toegelicht.

Lastig te sturen

Biologische bestrijding is minder makkelijk aan te brengen en te sturen dan chemische bestrijding. Chemisch kan worden gespoten op het probleemgebied en dat doet zijn werk, natuurlijke bestrijding kan door de wind worden weggevoerd en zodoende niet terecht komen op het probleemgebied.

Minder complete bestrijding

Chemische bestrijding is goed voor een slagingspercentage tussen de 80 en 95% (afhankelijk van het middel, de plaag en de wijze van aanbrengen). Natuurlijke bestrijding is eerder geneigd om resten van ziektes en of plagen achter te laten, hierdoor is het slagingspercentage hiervan lager.

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »