Amaryllis verzorging

De Amaryllis komt van origine uit Midden- en Zuid-Amerika en kent de Latijnse naams Hippeastrum. In het Latijns betekend dit vrij vertaald ''Hippeus'' is ridder en ''Astron'' is ster, ridderster verwijzend naar zijn stervormige bloembladeren. Het is een makkelijke kamerplant in onderhoud, water geven wanneer hij in bloei staat en direct zonlicht vermijden.

Water geven

De grond van een Amaryllis dient ten tijden van de bloeiperiode ten alle tijden licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt.

Sproeien

Sproeien van de Amaryllis is niet noodzakelijk.

Licht en warmte

Plaats de Kamerazalea op een zonnige plek zonder direct zonlicht. Je kan hierbij denken aan een raam op westen of oosten of 3-4 meter voor een raam op het zuiden.

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 15

Verpotten

De Amaryllis kan op diverse manieren worden verpot. De eerste manier is op potgrond, hierbij plaats de je bol in verse potgrond en begin je met watergeven zodra de bloemstengel 12 cm boven de grond uitkomt. De tweede methode is op glas, hierbij dient de bol te worden ondersteund boven het water niveau. Voorkom bij deze methode dat de bol nat wordt, alleen de wortels mogen het water raken. De laatste en meest decoratieve methode is op een schaal. Hierbij worden meerdere bollen op een schaal geplaatst en afgedekt met een laagje mos. Indien je dit mos licht vochtig houdt zal de bol uitbloeien tot een prachtige bloem.

Voeding

Het bijvoeden van de Amaryllis is niet nodig.

Onderhoud

Verkleurde Bloemen

Mocht de bloem geel of bruine vlekken/randen krijgen is dit vaak een teken van teveel water. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De Amaryllis hoeft niet gesnoeid te worden.

Vermeerderen

De Amaryllis is niet te stekken, aangezien het een bolvormig gewas is.

Bloemen

De bloemen zijn het meest waardevol van de gehele Amaryllis kamerplant. Deze bloemen komen voor in het rood, geel, roze, wit, zalmroze, oranje, paars en zelfs in twee en driekleurige varianten. De bloemstengel is gevuld met 4 á 6 spectaculaire bloemen. Het opmerkelijke aan de Amaryllis is dat hij langs de gehele stengel geen bladeren heeft, dit heeft hem in Amerika de bijnaam ''The Naked Lady'' gegegeven.

Giftig

De Amaryllis is giftig, zowel de bol als het sap van de plant.

Ziektes

De Amaryllis zal in zijn korte levensperiode vrijwel nooit last krijgen van ongedierte.

Amaryllis verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »