Calla verzorging

De Zantedeschia staat ook wel bekend als Calla en valt onder de familie Aronskelken. Tot deze familie behoort ook de Anturium. De Calla kwam voorheen vaak voor in de huiskamer, toentertijd waren de huiskamers kouder en deed de Zantedeschia het daarom beter. Deze Aronskelk behoort tot de kuipplanten, waardoor hij in de zomer zowel als kamer- en balkonplant kan dienen.

Water geven

De Calla kan je het beste één keer per week water geven. Voorkom hierbij dat er een laagje water onder in de pot opbouwt. Hierdoor kan er wortelrot ontstaan.

De Zantedeschia is een plant die kan huilen bij een overschot aan water. Dit doet de kamerplant niet omdat hij verdrietig is, maar omdat hij op deze manier een teveel aan water afscheidt. Doordat de wortels teveel water hebben gehad zullen zij dit absorberen. ’s Nachts wordt dit door de plant vervoerd en hangt het vervolgens in de ochtend als tranen aan de bladpunten.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Het snoeien van de Calla is niet noodzakelijk. Wel kan je simpelweg minder mooie bladeren wegknippen. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste uit de kern worden getrokken en niet gesneden. De reden hiervoor is dat wanneer de bloemen worden geknipt er een klein restant achterblijft dat kan gaan rotten. Wanneer je de bloem eruit trekt blijft dit restant niet achter.

Licht en warmte

Plaats de Zantedeschia op een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Bij het selecteren van een standplaats is het van belang de Calla niet op een plaats te zetten waar deze tocht ervaart, dit komt de plant niet ten goede.

De plant is ook geschikt voor een standplaats buiten. Plaats hierbij de plant niet direct in de volle zon. De plant heeft een transitie periode nodig om aan de verhoogde lichtintensiteit te wennen. Gebeurt dit niet dan zal de plant verbranden en zijn sierwaarde verliezen.

Minimale temperatuur

Overdag: 14
'S nachts: 6

Verpotten

Je kunt de Calla verpotten wanneer zijn huidige kweekpot te klein wordt. Je kunt dit het beste doen aan het begin van de lente. Gedurende deze periode heeft de plant voldoende energie om eventuele beschadigingen te herstellen. Wij adviseren hierbij een nieuwe plantenbak te gebruiken welke minimaal 20% groter is dan de vorige. Het is ook mogelijk om na de bloeiperiode de Zantedeschia te verpotten naar de tuin.

Voeding

Het bijvoeden van deze bloeiende kamerplant is niet noodzakelijk, maar mag wel. Gebruik hiervoor voeding voor bloeiende kamerplanten. Het is aan te raden om slechts de helft van de aanbevolen voedingsdosering op de verpakking te gebruiken. Overvoeding komt de plant namelijk niet ten goede. Je kunt het beste de woonplant voeden in de lente en zomer.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

De Calla heeft mooie bladeren welke in diverse uitvoeringen komen. De meest voorkomende vormen bladeren zijn egaal groen van kleur en speervormig. Andere soorten Zantedeschia’s hebben een licht spikkelpatroon op het blad. Wanneer de bladeren van de Zantedeschia geel of bruin worden is dit een teken van ouderdom. De plant scheidt dan simpelweg de oudere bladeren af. Deze zijn gemakkelijk weg te snijden.

Snoeien

Het snoeien van de Calla is niet noodzakelijk. Wel kan je simpelweg minder mooie bladeren wegknippen. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste uit de kern worden getrokken en niet gesneden. De reden hiervoor is dat wanneer de bloemen worden geknipt er een klein restant achterblijft dat kan gaan rotten. Wanneer je de bloem eruit trekt blijft dit restant niet achter.

Vermeerderen

Het vermeerderen van de Zantedeschia is redelijk eenvoudig. Snijd hierbij een stuk van de wortelstok of direct van de knol af, met hierop een oog of uitloper. Plaats dit in een bloempot om zich te laten ontwikkelen. Na verloop van tijd zal deze blad aanmaken en boven de pot uitkomen. Voor de watergift tijdens dit proces is het raadzaam om spaarzaam te zijn met water geven zolang er geen blad zichtbaar is. Zodra het blad zichtbaar is mag er meer water worden gegeven.

Bloemen

De bloemen van de Zantedeschia komen in een grote variëteit kleuren. Deze variëren van: rood, paars, oranje, roze, zwart, geel, wit tot uitvoeringen met meerdere kleuren per bloem. De vorm van de bloem heeft een trechtervorm vergelijkbaar met die van een Anthurium. In deze trechter bevindt zich de bloeikolf. De bloeiperiode vindt plaats tussen juli en oktober. Hierin komt de plant tussen de drie en acht weken tot bloei. De uiteindelijke bloeitijd is afhankelijk van de tempratuur, lichtintensiteit en het soort Zantedeschia.

De Calla is geliefd vanwege zijn kleurrijke bloemen. Na de bloeiperiode kan je de Zantedeschia het beste in de tuin plaatsen. Deze zal de volgende bloeiperiode wederom prachtige bloemen aanmaken. De Calla is een knol, zodoende zal alles boven de grond in de winterperiode afsterven. Dit doet de plant om energie te besparen, zodat alle beschikbare energie gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van de bol. Deze bol zal zich na verloop van tijd steeds verder ontwikkelen.

Giftig

Alle onderdelen van de Calla zijn giftig. Het is daarom raadzaam om de plant buiten het bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.

Ziektes

De Calla is van naturen niet specifiek gevoelig voor een bepaalde vorm van ongedierte. Echter, sproeien werkt preventief tegen ongedierte.

Soorten

De Zantedeschia komt in diverse uitvoeringen, waarvan de meest bekende zijn:
Zantedeschia Elliottiana, Zantedeschia Macrocarpa, Zantedeschia Melonoleuca, Zantedeschia Rehmannii en de Zantedeschia Aethiopica. Waarbij de laatste ook als vijverplant gebruikt kan worden.

Calla verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »