Crocata verzorging

De Calathea Crocata is een prachtige kamerplant die enige kennis vereist voor de juiste onderhoud. De Crocata is familie van de Marantaceae. De plant is afkomstig uit de oerwouden in Zuid-Amerika en het amazone gebied. De Calathea Crocata groeit in deze gebieden in de schaduw. Deze kamerplant is met een grote diversiteit in blad te verkrijgen. Het blad komt in verschillende varianten, zoals ribbel, spits, golven en ovaal gekleurd. De Crocata is de enige Calathea die tot bloei komt. Wanneer de plant tot bloei komt produceert deze prachtige donker oranje bloemen.

Water geven

De Crocate wenst frequent kleine hoeveelheden water te ontvangen. In de zomerperiode is tweemaal per week aangeraden. In de winter kun je de watergift verminderen. Het is van belang dat de plant in licht vochtige grond staat zonder dat er een laag water onder in de pot vormt. Daarnaast is het belangrijk dat de grond nooit droog komt te staan. Dit komt doordat de Crocata van oorsprong uit het vochtige Amazone regenwoud komt.

Steek bij het controleren van de vochtigheid van de aarde je vinger diep in de grond. De toplaag kan namelijk misleidend zijn. De Calathea Crocata krijgt snel last van wortelrot bij te veel water.

Sproeien

De Crocata vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Doe dit vooral in de winter wanneer de kachel aangaat. De kachel zorgt namelijk voor een lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien helpt de plant gezond te blijven waardoor deze langer zijn sierwaarde behoudt. Daarnaast werkt het preventief tegen spint en andere ongedierte.

Licht en warmte

Plaats de Crocata op een standplaats met half schaduw zonder direct zonlicht. Te veel direct zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren.

De Crocata verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Voorkom daarom een standplaats met tocht. Idealiter staat deze huiskamerplant in een warme ruimte met temperaturen tussen de 18 °C en 23 °C.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van 2 tot 4 meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter aan te raden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16
'S nachts: 16

Verpotten

Je kunt de Calathea Crocata het beste eens per 2 jaar verpotten, of wanneer de pot te klein wordt. Verpot de plant bij voorkeur in de lente. In deze periode herstelt de plant sneller van eventuele beschadigingen. Je kan de Crocata ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik hiervoor een plantenbak met een diameter die minimaal 20% groter is dan de vorige pot.

Voeding

De Crocata wenst niet veel voeding en haalt het meest benodigde uit de aarde. In de zomer is het wel verstandig de plant te bemesten. Gebruik hiervoor Groene kamerplanten voeding. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking en gebruik nooit meer dan staat aangegeven. Bemesten is in de winter en herfst niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de plant.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bij de Crocata vervaagd de bladtekening wanneer het blad ouder wordt. Je kan deze verouderde bladeren gemakkelijk wegknippen. Krullend of verdroogd blad kan duiden op een te warme standplaats of op te weinig water. Een lage luchtvochtigheid heeft als gevolg dat de plant minder vitaal wordt waardoor zijn sierwaarde afneemt.

Snoeien

Oude lelijke bladeren kan je eenvoudig laag bij de grond afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaard en zijn sierwaarde langer behoudt.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Zorg er dan wel voor dat elke scheut minimaal 3 bladeren heeft. Plaats de Crocata vervolgens op een warme en schaduwrijke plek. Na verloop van tijd worden er nieuwe wortels aangemaakt en verschijnen er nieuwe bladeren.

Bloemen

De Crocata is de enige Calathea soort die tot bloei komt. Wanneer de plant tot bloei komt produceert deze prachtige oranje bloemen. De bloeiperiode is ongeveer 2 maanden. Hierna volgt een rustperiode van zo'n 9 maanden. In deze periode ontstaan er nieuwe scheuten. Je kunt in die periode terug naar de normale verzorging.

Giftig

Crocata's zijn niet giftig. Wel is het raadzaam om op te passen met honden en katten.

Ziektes

De Crocata is gevoelig voor spint. Voornamelijk wanneer de kachel in het najaar weer aan gaat. Deze droge lucht zorgt voor een toename van ongedierte. Sproeien werkt preventief tegen spint en andere ongedierte. Ter bestrijding van spint kan je het beste een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Crocata verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »