Gardenia verzorging

De Gardenia staat ook wel bekend als de Kaapse Jasmijn. Vanwege zijn afkomst en de geur die deze mooie bloeiende kamerplant verspreid. Het is een makkelijke huisplant die op een zonnig plekje dient te worden geplaatst. De grond continue licht vochtig houden en je hebt maanden plezier van jouw mooie Gardenia.

Water geven

De grond van de Gardenia kamerplant dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, deze plant eist als geen andere dat uitdroging dient te worden voorkomen. Voorkom bij het watergeven dat er zich een laagje water vormt op de bodem van de plantenbak, dit kan wortelrot veroorzaken. Gebruik hiervoor eventueel op schijf om overtollig water op te vangen.

De Gardenia is allergisch voor kalk. Geef daarom altijd met gemineraliseerd of gekookt water de plant water. Eventueel is regenwater ook een prima oplossing.

Sproeien

Sproei de Gardenia elke 2 weken op de bladeren, niet op de bloemen. Dit bevordert de vitaliteit en sierwaarde van de bloeiende kamerplant.

Licht en warmte

De Gardenia is een bloeiende kamerplant die het beste op een lichte standplaats kan worden geplaatst zonder direct zonlicht. In de zomer kan deze plant ook gerust in de tuin of op het balkonm worden geplaatst, in de winter is het hier echter te koud voor en zal deze plant naar binnen dienen te worden geplaatst.

Minimale temperatuur

Overdag: 24
'S nachts: 12

Verpotten

Verpot de Gardenia wanneer de huidige pot te klein wordt of direct na aanschaf. Wij raden aan altijd een plantenbak te gebruiken die minimaal 15% groter is dan de vorige, dan heeft de plant weer voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Verpotten kan je het beste doen in de maand Maart, dit is namelijk vlakvoor zijn groeiperiode. In deze periode is hij makkelijker in staat eventuele beschadigingen te herstellen.

Voeding

De Gardenia kamerplant dient periodiek te worden bijgevoed met Pokon Bloeiende kamerplanten voeding. Wij raden hierbij aan de aangeraden dosering te halveren. Overvoeding bij kamerplanten is een bekende en veel voorkomende doodsoorzaak.

Onderhoud

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren van de Gardenia gele of bruine randen/vlekken krijgen of zelfs uitvallen dan is dit een teken van teveel water. Dit is ook het geval wanneer hij zijn bloemen laat vallen voor deze zijn uitgebloeid.

Snoeien

De Gardenia hoeft niet vaak gesnoeid te worden, enkel wanneer deze te groot wordt. In dit geval raden wij hem terug te snoeien tot het gewenste formaat. Doe dit het liefst in het najaar. Hiernaast raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde.

Vermeerderen

Het vermeerderen van de Gardenia kamerplant is relatief eenvoudig, dit gaat door middel van stekken en kan je het beste doen in het voorjaar.

Bloemen

De Gardenia komt vooral voor met witte of gele bloemen. De bloem bestaat uit een groot aantal bladeren en wordt vaak vergeleken met een roos die open staat. De bloemen verspreiden hiernaast een heerlijke jasmijn geur.

Giftig

De Gardenia is niet giftig. Echter raden wij wel aan uit te kijken met huisdieren en kleine kinderen.

Ziektes

De Gardenia is niet extra gevoelig voor een specifiek soort ongedierte. Indien de Gardenia te nat staat is de kans op diverse soorten luis groter.

Gardenia verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »