Gerbera verzorging

De Gerbera is een mooie bloeiende kamerplant. Hij blijft klein van formaat maar groots in kleur. Het is een makkelijke kamerplant die op een lichte standplaats dient te worden geplaatst zonder direct fel zonlicht. Houdt hiernaast de grond lichtvochtig en je hebt lang plezier van jouw Gerbera.

Water geven

De grond van de Gerbera dient ten alle tijden lichtvochtig te zijn. Voorkom bij het watergeven dat er zich een laagje water aan de onderzijde van de plantenpot vormt. Dit kan op den duur wortelrot veroorzaken doordat de wortels niet bij het water kunnen. In het meest ideale geval geef je de Gerbera regenwater, doordat hier geen kalk in zit is dit beter voor de vitaliteit van de kamerplant.

Sproeien

Sproeien van de Gerbera is niet noodzakelijk. Het is echter wel goed voor de vitaliteit en sierwaarde van de plant, het verwijdert namelijk stof en eventueel ongedierte. Voorkom hierbij dat er water op de bloemen komt, dit kan verbranding veroorzaken en zijn sierwaarde verminderen.

Licht en warmte

Plaats de Gerbera op een zonnig plekje in de huiskamer, zonder direct fel zonlicht. Hoe lichter hij staat hoe meer de bladeren zullen verkleuren, richting geel.

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 15

Verpotten

Verpotten van een Gerbera kan je het beste doen direct na de aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn groeifase en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal 15% groter dan de originele plantenbak. Verpot de Gerbera met normale potgrond.

Voeding

Bijvoeden van de Gerbera is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Wij raden hierbij aan de aanbevolen dosering minimaal te halveren, overvoeding is namelijk schadelijk voor de plant. Hiernaast adviseren wij dit alleen te doen voor en tijdens de bloei

Onderhoud

Verkleurde Bladeren

Mochten de bladeren van de Gerbera bruine of gele randen/vlekken krijgen of uitvallen dan is dit vaak een teken van teveel water. Sla enige tijd het watergeven over en verminder daarna de periodieke watergift.
Indien de bladeren lichter van kleur worden is dit een teken dat de kamerplant teveel licht ontvangt. Verplaats in dit geval de plant 1 meter verder van het raam.

Snoeien

De Gerbera hoeft niet gesnoeid te worden. Wel raden wij aan om dode takken en verdorde bloemen te verwijderen, ter behoud van de sierwaarde.

Vermeerderen

De Gerbera is een kamerplant die makkelijk te stekken en te kruisen is. Hierdoor zijn er ontelbare soorten.

Bloemen

De bloemen zijn de reden dat de Gerbera zo populair is. Het zijn mooie bloemen die tot wel 15 cm doorsnede kunnen uitgroeien, opmerkelijk hieraan is wel de bloemen van een Gerbera niet geurend zijn. De bloemen komen voor in het geel, rood, roze, zalm, paars, wit en combinaties hiervan.

Giftig

Gerbera kamerplanten worden als niet giftig omschreven, voor zowel mens als dier.

Ziektes

De Gerbera zal niet snel last hebben van ongedierte. Controleer deze geregeld en mocht hij last van ongedierte hebben raden wij aan dit direct chemisch te bestrijden.

Gerbera verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »