Hibiscus verzorging

De Hibiscus is al jaren populair in Nederland. Vanuit Duitsland heeft hij de bijnaam de Chinese Roos gekregen, vanwege de gelijkenis van de bloem van de Hibiscus en die van de klassieke rode roos. Het is een makkelijke plant in onderhoud, tijdens de bloeiperiode voorkomen dat hij teveel licht ontvangt en voorkomen dat hij uitdroogt. Indien je dit doet heb je maanden plezier van zijn prachtige bloemen.

Water geven

De grond van een Hibiscus moet in de bloeiperiode ten alle tijden licht vochtig te zijn. Let hierbij op dat er zich geen laagje water onderop in de pot vormt.

De Hibiscus vindt het niet fijn wanneer het water een te koude temperatuur heeft, wij adviseren water op kamertemperatuur te geven.

Sproeien

Sproeien van een Hibiscus is niet noodzakelijk, het kan zelfs zorgen voor verbanding op de bloemen.

Licht en warmte

Plaats de Chinese roos op een zonnige en warme plek zonder direct zonlicht. Je kan hierbij denken aan een raam op westen of oosten of 3-4 meter voor een raam op het zuiden.

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 15

Verpotten

Verpotten van de Hibiscus kan je het beste doen direct na aanschaf of in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn groeifase en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels zich sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een sierpot minimaal 15% groter dan de originele plantenbak.

Voeding

Tijdens de bloeiperiode kan je de Hibiscus het beste bijvoeden. Wij adviseren om ten alle tijden de aanbevolen dosering te halveren, overvoeding is namelijk zeer schadelijk voor deze bloeiende kamerplant.

Onderhoud

Verkleurde Bloemen

Mochten de bladeren geel of bruine vlekken/randen krijgen is dit vaak een teken van teveel water. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De Hibiscus hoeft niet gesnoeid te worden, tenzij je deze al tientallen jaren hebt. In dat geval zal hij flink zijn uitgelopen en kan hij terug in model worden gesnoeid. Mocht de Hibiscus last hebben van dode bladeren of verdorde takken kan je deze simpelweg wegknippen.

Vermeerderen

De Hibiscus kan het beste gestekt worden tussen oktober en februari aangezien de plant hierna in een groeiversnelling komt. Neem voor het stekken een drietal stekken en plaats deze in een pot met verse aarde. Zorg ervoor dat deze stek zonnig en vochtig wordt weggezet. Vaak doet men een plastic zak over de pot om de luchtvochtigheid te bevorderen.

Bloemen

De bloemen van de Hibiscus komen in vele kleuren. Van rood, geel, wit, paars, lila, zalm tot oranje. Zijn bijnaam de Chinese Roos heeft hij te danken aan de vorm van zijn bloem, deze lijkt op de traditionele roos. De bloem kan wel 8 centimeter groot worden.

Giftig

De Hibiscus is giftig, zowel bloem als de plant zelf.

Ziektes

De Hibiscus zal niet snel last hebben van ongedierte. Controleer hem toch geregeld en mocht hij last van ongedierte hebben raden wij aan dit chemisch te bestrijden.

Hibiscus verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »