Lelie verzorging

De Lelie is een van de meest geliefde snijbloemen in Nederland. De naam ‘’Lelie’’ is afkomstig van het Latijnse ‘’Lillium orientalis’’ en staat bekend als symbool van de liefde en geluk. Ook wordt de potlelie steeds populairder als huiskamerplant in Nederland. De Lelie wordt gewaardeerd vanwege zijn prachtig gekleurde bloemen die een heerlijke geur verspreiden. De Lelie is verder een gemakkelijke kamerplanten wat betreft verzorging.

Water geven

Geef de Lelie op frequent basis water. Hierbij is het raadzaam om in warme perioden elke week één keer gul water te geven. In de winter is het verstandig de watergift te minderen. Voorkom bij het water geven van de potlelie dat de kamerplant met zijn wortels in een laagje water komt te staan. Dit kan leiden tot wortelrot en komt de plant niet ten goede.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Het sproeien van de Lelie is niet noodzakelijk. Wel werkt een regelmatige sproeibeurt goed om de plant te ontdoen van een opgebouwde stoflaag. Dit zal de gezondheid en de sierwaarde ten goede komen. Daarnaast werkt sproeien preventief tegen ziektes en ongedierte.

Licht en warmte

Plaats de Lelie op een lichte standplaats. Pas hierbij op dat de volle zon vermeden wordt. De volle zon zal de plant doen verbranden en daarmee de sierwaarde verminderen.

In het voorjaar is het mogelijk de Lelie te plaatsen op het balkon of terras.

Overdag: 18
'S nachts: 15

Verpotten

De Lelie is een prachtige bloem die ongeveer 3 á 5 weken in bloei staat. Hierna zal de sierwaarde verminderen en de bloemen uiteindelijk afsterven. Wanneer dit gebeurt kan je de lelie plant uit de kweekpot halen en deze in de tuin plaatsen. De plant zal in een rustperiode gaan en volgend jaar wederom tot bloei komen.

Voeding

Het bijvoeden van deze kamerplanten is niet perse nodig. Mocht u dit toch wensen dan raden wij aan voeding voor bloeiende kamerplanten te gebruiken. Het is aan te raden om slechts de helft van de aanbevolen voedingsdosering op de verpakking te gebruiken. Overvoeding komt de plant namelijk niet ten goede. Je kunt het beste de woonplant voeden in de lente en zomer.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Wanneer de Lelie bruine bladranden krijgt is dit vaak een teken van een overmatige watergift. Mochten de bloemen bruine vlekken krijgen dan is dit vaak het gevolg van een teveel aan zonlicht.

Snoeien

Knip bloemen die hun sierwaarde hebben verloren bij de kern af. Hierdoor bespaart de plant energie die hij kan gebruiken voor de andere onderdelen.

Vermeerderen

Lelies kunnen op diverse manieren worden vermeerderd. De eenvoudigste manier is middels zaadjes. Echter, de bloemen zullen na het poten van de zaden pas na enkele jaren bloeien.

Een andere vorm van vermeerder kan via het planten van zogenaamde broedbolletjes. Dit zijn kleine bolletjes die bij de stengel van de bol gevormd worden. Je kunt de bolletjes weghalen en vervolgens opnieuw planten. Hier zullen na verloop van tijd nieuwe bloemen uit vormen.

Ook kun je de lelie snijbloem vermeerderen door de schubben van de bol in een pot aarde te plaatsen. Deze zal vervolgens een stengel ontwikkelen, wat uiteindelijk uitbloeit tot een mooie bloem.

Bloemen

De Lelie produceert prachtige bloemen met uiteenlopende kleuren. Er zijn diverse soorten met bloemen in de kleuren: rood, licht roze, wit, donker roze of een combinatie hiervan. Tevens verspreiden de bloemen van een Lelie een heerlijke geur.

Wanneer de Lelie uitgebloeide bloemen heeft dan raden wij aan deze te verwijderen. Hierdoor bespaart de plant energie en zullen de andere bloemen langer hun sierwaarde behouden.

Giftig

Alle onderdelen van de Lelie snijbloem zijn giftig. Mensen die vatbaar zijn voor de stuifmeel van de Lelie kunnen hier hoofdpijn van krijgen. Indien de Lelie stuifmeel afscheid en dit op kleding terecht komt is er een handige truc om dit eraf te krijgen. Plaats hiervoor het kledingstuk in de zon, het stuifmeel zal dan vanzelf verdwijnen.

Ziektes

Luis en ander ongedierte kan voorkomen bij de Lelie. Indien nodig kan deze het beste bestreden worden met chemische bestrijdingsmiddel.

Soorten

De bekendste soorten Lellie's zijn de Oriental- en Rascal serie. Deze zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen, formaten en kleuren.

Lelie verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »