Rozen verzorging

Rozen, de bekendste bloem ter wereld en het eeuwige symbool van de liefde. Deze sterke en mooie bloem wordt gewaardeerd om zijn prachtige kleuren en veelzijdigheid. Rode rozen worden sinds het begin van de jaartelling al gebruikt in talloze toepassingen, denk hierbij aan bruidsboeketten, rouwboeketten, bloem van de liefde en nog veel meer.

Oorspronkelijk is de roos afkomstig vanuit China maar was in de tijd van de Egyptenaren al verspreid over de gehele wereld. De roos is een makkelijk te kweken bloem met een hoge sierwaarde en wereldwijd stabiele populariteit.

Rozen bloemen

De bloem van een roos is opgebouwd uit een groot aantal kleinere schutbladeren. Deze zijn samen bevestigd aan de kern van de rode roos. Technisch gezien heeft een roos geen doorns maar stekels, deze zijn verspreid over de stam van de roos. In de natuur groeien rozen veelal in groepen of bosjes tegelijk.

Populaire rozen

Rozen bloemen komen in vele kleuren en vormen. Hieronder enkele voorbeelden van de meest populaire en bijzondere rozen bloemen.

  • Pioenrozen; officieel geen roos ondanks de naam
  • Geverfde rozen; Glow In The Dark rozen, glitter rozen, rozen met een suiker laagje, chocolade rozen, glitter rozen, regenboog rozen. De klim roos is een bloem die zich qua vorm en textuur goed leent voor kunstmatige bewerking.
  • Rode rozen; wereldwijd de uitbeelding van de liefde en jaarlijks op Valentijnsdag enorm populair.
  • Klimrozen; zoals de naam het reeds zegt groeien deze rozen als een klimop tegen de muur of langs een gaaswerk.
  • Haagrozen; deze rozen groeien als een verwilderde struik en zorgen bij de juiste verzorging voor een geheel gekleurde haag.
  • Stamrozen; dit is een struikroos of treurroos welke geënt is op een stam. Hierdoor krijg je de opbouw van een boom met de kleuren van een klim roos.
  • Chinese roos; verre familie van de rode roos die vandaag de dag wordt gekweekt, staat beter bekend als hibiscus bloem.
  • Trosrozen; deze rozen groeien in een tros bij elkaar en zorgen voor veel kleur en geur.
  • Grootbloemige rozen; deze grote rozen krijgen maar één bloem, dit is er wel één van flink formaat.
  • Heesterrozen; dit rozen soort kun je kopen als grote grove rozenstruik of als subtiele bos rozen bodembedekker.

Zo zijn er nog duizenden soorten mooie rozen waarbij het verschillen klein en ernorm zijn.

Bloeitijd rozen

Elk rozensoort heeft een andere bloeitijd en komt in een ander seizoen tot bloei. Op deze manier kun je in de tuin bij de juiste verzorging altijd bloeiende rozen hebben. De gemiddelde bloeitijd van een buitenroos is zo’n 2 tot 3 maanden, wederom afhankelijk van het soort roos.

 

Rozen vruchten (Rozenbottel)

De roos produceert als plant ook vruchten, de bekende rozenbottel. Deze vrucht komt in de natuur voor in het paars, zwart, roos of oranje kleurig. Het laatste deel van de naam heeft de rozenbottel te danken aan zijn flesvormige uiterlijk. Binnenin de rozenbottel bevinden zich veel harde gelige zaden die door vogels over grote afstanden worden verspreid.

 

Rozen buiten planten

Wanneer je rozen gaat planten in de tuin zijn er een aantal elementen waar rekening mee gehouden dient te worden. Plaats rozen bijvoorbeeld nooit op een plek waar recentelijk ook rozen hebben gestaan. De voedingsstoffen die een roos onttrekt aan de grond zijn van essentieel belang voor het behoud van zijn sierwaarde. Wanneer je nieuwe rozen op dezelfde plek aanplant kun je last krijgen van rozenmoeheid.

Voedingsstoffen

Rozen in de tuin verlangen veel voedingsstoffen. Het is verstandig om het gehele jaar roos-specifieke voeding toe te dienen. Je kunt dit aanmengen met water voor een geleidelijke verdeling in de potgrond. Bij de juiste verzorging en voedingsniveau is de roos buiten een snelle en sterke groeier.

Vochtbehoefte

De grond rondom de rode rozen dient behalve voeding ook voldoende vocht te bevatten, behalve dat de roos veel water verbruikt is dit ook een goede manier om ongedierte weg te houden bij de rozen. Het is ook mogelijk een roos te veel water te geven, de roos zal dit kenbaar maken door een lichte vergeling op de stammen.

Composteren

In tegenstelling tot andere planten is het bij rozen van belang de afgestorven bladeren te verwijderen rondom de plant en niet te laten composteren. Dit is om te voorkomen dat eventuele ziektes van roos naar roos springen.

Roos aanplanten

Een roos kun je het beste planten in de periode zodra de temperaturen boven het vriespunt komen. Februari maart zijn hier vaak de juiste maanden voor. Alvorens je de roos in de volle grond gaat plaatsen is het verstandig de roos met zijn wortels eerst een nacht in het water te plaatsen. Dit bevordert de kans op succesvol aanplanten van de roos.

Je kunt een roos het beste planten op een standplaats met voldoende zonlicht en indien mogelijk op een plek waar de wind er tot bepaalde hoogte langs kan. Het zonlicht is noodzakelijk voor de ontwikkeling van de roos. De wind is aan te raden doordat schimmels en luizen gemakkelijk door de wind van de roos worden afgeblazen.

 

Rozen snoeien

Een buiten roos moet je snoeien in de maand November vlak voordat de rozen op gaan komen. Indien de temperaturen ’s winters onder de 0 graden komen is het verstandig de toppen af te dekken met bubbelfolie of kranten ter bescherming van de roos. Gedurende de herfst is het ook verstandig om de stam van de wilde rozen tot zo’n 10 cm af te dekken met stro of aarde. Dit om de temperatuur constant te houden en de vorst minder grip op de rozen te laten krijgen.

Snoeigereedschap

Gebruik voor het snoeien van de rozen een scherpe en schone snoeischaar. Knip de takken schuin weg op ongeveer 1 centimeter boven de knop. Na 1 jaar in de volle grond is het verstandig de roos extra grof terug te snoeien om groei in de volgende jaren te bevorderen. Het snoeien is per soort roos anders, alvorens er gesnoeid wordt is het verstandig eerst informatie hierover in te winnen.

 

Rozen ongedierte

Controleer rozen in de volle grond periodiek op ongedierte, diverse soorten luis en schimmels zijn fan van de eigenschappen die een roos biedt. Rozen krijgen vaak last van meeldauw en sterreroetdauw, de bestrijding hiervan is erg specifiek en verlangt een gericht middel.

 

Rozen in een vaas

Ondanks dat populair zijn in de Nederlandse tuin wordt het merendeel van de rode rozen gekweekt voor gebruik als sierbloem. Om de mooie rozen zo lang mogelijk te laten stralen hebben wij de volgende rozen verzorgingtips.

Rozen vaas

Plaats de rozen altijd een in een glazen vaas. Glas is niet poreus en biedt zodoende geen ruimte voor bacteriën, in tegenstelling tot keramiek en ander aardewerk. Reinig de vaas voor gebruik grondig en spoel het reinigingsmiddel volledig weg.

Snijbloem voeding

Geef de vaas rozen altijd snijbloemenvoedsel. Hierdoor behouden de mooie rozen hun sierwaarde langer en zullen de rozen minder snel verwelken.

Rozen afknippen

Knip de nieuwe rozen schuin af met een scherp mes of scherpe snoeischaar, indien mogelijk onderwater knippen. Bijvoorbeeld in de wasbak. Wat dit doet is het volgende; een rozensteel bestaat uit minuscule kanalen waardoor water en voedingsstoffen worden opgenomen. Indien je een roos afknipt boven het water komt er zuurstof in deze kanalen en kan dit leiden tot een minder efficiënte voedingsstof opname. Knip je de planten onder water af dan komt er geen zuurstof bij en dit optimaliseert de wateropname.

Meng nooit oude en nieuwe rozen, dit komt de kwaliteit van de nieuwe en mooie rozen niet ten goede. Hierdoor zullen de sterke rozen eerder hun sierwaarde verliezen.

Rozen neerzetten

Plaats de rozen altijd op een plek zonder direct fel zonlicht. Dit zorgt voor verbranding van de rozenbladeren en eerder verwelken van de sierlijke bloemen. Plaats de bos met rozen ver weg van een fruitschaal. Het ethylgas dat citrusvruchten en ethyleengas dat bananen afscheiden werkt als een versnelling van het verrottingsproces op de rozen. Als laatste tip voor het plaatsen van rozen is het slim om een plek te kiezen zonder tocht, dit voorkomt dat er luizen en andere ongedierte vormen gemakkelijk in kunnen komen.

Knip de rozen elke 3 dagen opnieuw schuin en onderwater af, hiermee kan je de bloeitijd tot wel een week rekken.

 
Rozen verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »