Tulpen verzorging

Tulpen (Tulipa in het latijns) behoren tot de eenzaadlobbige plantenfamilie genoemd de Leliefamilie (Liliaceae). Tulpen komen van oorsprong in het wild voor in Noord-Afrika en Zuid-Europa helemaal tot aan het noordoosten van China en Japan. Het is geen verrassing dat de tulp hier zijn oorsprong vindt, deze gebieden kunnen namelijk een koude winter hebben welke ideaal is voor de ontwikkeling van de tulp. Tulpen zijn hedendaags verkrijgbaar in alle kleuren mogelijk, als eenjarige bol, meerjarige bol of als cultivar.

Tulpen oogsten

Het oogsten van tulpen omvat diverse stappen waar onder het koppen, rooien en pellen van de tulpenbollen. Hieronder worden deze begrippen en stappen van het proces uitvoerig besproken.

Tulpen koppen

Het koppen van tulpen in de lente is voor veel mensen onbegrijpelijk. Het koppen houdt in dat de tulpenkweker alle tulpen structureel ontdoet van hun bloem. Dit lijkt zonde maar is bedoelt om de bloem zijn energie te laten sparen en deze te kunnen investeren in de bol. Deze zijn voor de kweker meer waard dan de bloemen.

Tulpen rooien

Het rooien van de tulp houdt in dat ze worden ontdaan van steel, blad en eventuele bijbollen. Dit gebeurt in de maand juli wanneer het plant-loof volledig is afgestorven. Wanneer de tulpenbollen zijn ontdaan van alle rommel worden deze vorstvrij en luchtig droog opgeslagen tot het tijd wordt om ze te planten.

 

Tulpen pellen

Tot enige jaren geleden gebeurde het pellen van de tulpenbollen geheel handmatig, tegenwoordig zijn hier machines voor ontwikkeld. Deze machines opereren met een stel stalen rollers met rubber vlakken en grijpen zodoende alle vellen die zich om de bol bevinden.

Na het pellen van de tulpenbollen worden de bollen geheel geautomatiseerd op grote gesorteerd, de bollen zijn nu klaar voor verzending.

 

Uitgebloeide tulpen

Wat te doen met uitgebloeide tulpen? Dat hangt er vanaf of het eenjarige tulpen of meerjarige tulpen zijn. Eenjarige tulpen kan je het beste wanneer deze zijn uitgebloeid met bol en steel uit de grond trekken en weggooien.

Heb je een meerjarige tulp, dan raden we aan om te kijken of de tulp last heeft van ongedierte. Vaak hebben tulpen last van diverse soorten luis en/of meeldauw. In dit geval is verstandig om deze tulp alvast kort af te knippen om kruisbesmetting te voorkomen. Wij raden aan om de meerjarige tulp op natuurlijke wijze te laten afsterven en opbloeien in het voorjaar.

 

Bloeitijd tulpen

De bloeiperiode van tulpenbollen loopt van half april tot halverwege de maand mei. In de bloemenhandel zijn tulpenbloemen veelal het hele jaar te koop. Dit is mogelijk door tulpen die in kassen worden gekweekt en opgewekt door middel van bepaalde gassen. Door deze bloemen vervolgens in de koeling of vriezer te bewaren zijn deze het hele jaar rond te verkrijgen.

Tulpen in vaas

Tulpen in vaas zijn samen al snel een prachtig boeket. Je kan kiezen voor tulpen van dezelfde kleur, diverse kleuren of exclusieve tulpen. Tulpen op vaas houdt je langer mooi door de bloemen schuin af te snijden. Door dit te doen vergroot je het oppervlakte waarmee de plant in staat is om water op te zuigen. Hiernaast adviseren wij het gebruik van water op kamertemperatuur. Warm water zorgt voor hangende bloemen alwaar koud water voor een vorm van inwendige bevriezing zorgt, beide erg funest voor de tulp.

 

Tulpen buiten poten

Als je in de lente periode wilt genieten van tulpen in bloei, moet je deze in de herfst verpotten in de volle grond of een plantenbak. Punten van belang zijn hierbij de juiste keuze voor bloembollen en het correct planten van de tulpenbollen zelf. Besteed hier in de herfst de benodigde tijd aan en je hebt in de lente wekenlang plezier.

Wanneer planten?

Je dient de tulpen bollen tussen september en eind november te planten. Het is verstandig om de bollen 6 weken voor de vorst aantreed al in de grond te planten. Dit geeft de bol de tijd om zich te ontwikkelen met stevige wortels zodat deze de vorstperiode sterk ingaat.

Waar planten?

Tulpen worden het liefst in luchtige en niet vochtig blijven potgrond geplant. Plaats de tulpen op een zonnige standplaats of een plek met halfschaduw. Vermijd plekken met volle directe zon en standplaatsen waar geen zonlicht komt.

 

Hoe planten?

De vuistregel voor het planten van tulpenbollen is dat deze op een diepte van 3 keer de bolgrote worden geplant. Bij grote bollen komt dit neer op zo’n 20 cm en bij kleine bollen op een centimeter of 10. Voor een mooi effect raden wij aan om tulpen bollen in groepjes bij elkaar te plaatsen op zo’n 1 cm van elkaar. Dit geeft een mooi en vol effect wanneer de tulpen in bloei komen.

 

Tips met verpotten

Na het planten verlangen de tulpenbollen veel water, mocht het niet gaat regenen raden wij aan extra water te geven. Indien de nachtvorst periode voor een langere tijd aanblijft is het verstandig om de grond af te dekken met stro of iets anders isolerend om te voorkomen dat de bol kapot vriest.

Bollencombinaties

De tulp bloeit zo’n 2 weken en zal hierna verwelken. Om de gehele lente een mooi en goed gevulde bos tulpen te hebben raden wij om een zogenaamd bloeischema samen te stellen. Dit bestaat uit diverse kleuren en bloeiperiodes. Met de juiste afwisseling zullen de tulpen elkaar afwisselen met bloemen.

 

Tulpen verzorgingstips

Onderstaande tips zijn afkomstig van diverse bronnen en helpen jou in de verzorging van jou mooie tulpen.

  • - Selecteer een vaas die voldoende groot is, tulpen groeien in een vaas vaak nog enkele centimeters door.
  • - Plaats een bos tulpen altijd eerst met het papier of plastic eromheen in de vaas, de tulpen zullen zichzelf dan rechttrekken. Hierbij is een uurtje voldoende.
  • - Gebruik voor de tulpen altijd water op kamertemperatuur, om te voorkomen dat de bloemen zogenoemd schrikken.
  • - Snijd elke tulpenbloem stengel individueel af.
  • - Plaats de tulpen op een standplaats in de koelte en zonder direct zonlicht, dan heb je langer plezier van de bloemen.
  • - Plaats de tulpen niet in de nabijheid van vers fruit. Het ethyleengas dat rijpend fruit produceert versnelt het rottingsproces van de tulp.
 
Tulpen verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »