Vriesea verzorging

De Vriesea is een beeldschone plant met een prachtige bloem. Deze bloeiende kamerplant komt van oorsprong uit midden en tropisch Zuid-Amerika. Deze plant behoort tot de familie Bromeliaceae en is familie van de ananasplant. De Vriesea heeft een kokertje in de bloem. In dit kokertje vangt de plant water op, daarnaast onttrekt de plant hier voedingsstoffen uit. De Vriesea is een makkelijke kamerplant en vergt weinig specifieke kennis voor de onderhoud. De Vriesea is verkrijgbaar in diverse kleuren.

Water geven

De Vriesea is een plant die niet veel water verbruikt. Het is aan te raden om de grond continue licht vochtig te houden. Voorkom hierbij dat er een laag water onder in de pot vormt. Dit water zal namelijk gaan rotten. Een keer per week water geven is voldoende. In de winter kun je de watergift beter verminderen.

De Vriesea is een plant die in de natuur ook water opvangt door zijn bloemkelk. Geef daarom de plant af en toe water direct in de bloem. Pas hierbij op dat je het er voorzichtig ingiet anders beschadig je de bloem.

Sproeien

De Vriesea vertoeft het beste in een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. In de zomer is het daarom aan te raden de huiskamerplant af en toe te besproeien. Zo blijft de Vriesea gezond en behoudt de plant zijn sierwaarde. Daarbij werkt sproeien preventief tegen spint en andere ziektes en plagen.

Licht en warmte

Plaats de Vriesea op een standplaats met voldoende licht. Voorkom echter dat de plant direct zonlicht ontvangt. Een te veel aan zonlicht zal leiden tot bruine randen op de bladeren en de bloem.

Overdag: 18
'S nachts: 16

Verpotten

De Vriesea is een mooie kamerplant die maar één keer tot bloei komt. Deze bloei duurt vervolgens tot wel vier maanden. Na deze periode zal de bloemkleur vervagen en de plant afsterven. Door deze korte levensduur is verpotten niet nodig.

Het is wel mogelijk de plant direct na aanschaf te verpotten. Gebruik hierbij een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de kweekpot.

Voeding

Mocht je de Vriesea in de lente en zomer willen bij voeden gebruik dan voeding voor bloeiende kamerplanten. In de winter heeft deze kamerplant geen voeding nodig. Lees voor de aanbevolen dosering de gebruiksaanwijzing. Geef nooit meer dan aangeraden, dit zal de plant schaden.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Te veel direct zonlicht zal leiden tot langere en donkere groene bladeren. Bij een tekort aan licht zal er vergeling op het blad optreden.

Snoeien

Het snoeien van een Vriesea is niet nodig, wel kan je dode bladeren simpelweg wegknippen met een schaar.

Vermeerderen

Het vermeerderen van een Vriesea gaat alvorens een stappenplan. Allereerst zal de plant kleine stekjes aan de basis van de plant aanmaken wanneer deze is uitgebloeid. Laat deze doorgroeien tot de hoogte van ongeveer 10cm.

Hierbij is het van belang dat deze stekken voldoende water krijgen, ook in de kelk. Vervolgens kun je deze stekken verwijderen, wees hierbij voorzichtig met de wortels.

Plaats deze stekken in een aparte pot en mest eventueel bij met Groene planten voeding. Laat de Vriesea gedurende één jaar staan, hierna is de Vriesea bloeirijp.

Wanneer de plant bloeirijp is neem je de schil van een appel en plaats je deze in het hart van de plant. Dek de plant vervolgens met een plastic zak af en laat de appelschip ongeveer 3 weken bij de plant. Het afdekken van de plant is bedoelt om de luchtvochtigheid van zijn land van oorsprong na te bootsen. Laat de plant hierna nog 7 tot 17 weken staan (inclusief plastic zak). Daarna zal de nieuwe Vriesea bloem zijn gegroeid.

Bloemen

De reden waarom de Vriesea zo geliefd is komt door zijn prachtige bloem. De Vriesea komt echter maar één keer tot bloei en zal hierna afsterven. De bloeiperiode ligt op zo’n 4 maanden, afhankelijk van de omstandigheden en het soort. Na deze periode verliest de kamerplant langzaam zijn kleur in de bloem.

Giftig

De Vriesea is niet giftig.

Ziektes

De Vriesea is, net als zijn familie leden de Bromelia en Aechmea, gevoelig voor spint. Regelmatig sproeien werkt preventief tegen spint. Wanneer de plant besmet is met spint is het aan te raden deze te bestrijden met bestrijdingsmiddel.

Vriesea verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »