Spathiphyllum verzorging

Spathiphyllum kamerplanten zijn geliefd vanwege hun bloemetjes. Deze witte bloemen lijken op een lepel, vandaar de Nederlandse naam ''Lepelplant''. De Spathiphyllum komt van oorsprong uit het Amazonegebied en is hierdoor gewend aan een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen. Hij behoort van origine tot de plantenfamilie van Araceae. Het is een makkelijke en bloeiende kamerplant die het goed doet op een standplaats met minder licht, hiernaast is het onmogelijk om de Spathiphyllum te verdrinken.

Spathiphyllum onderhoud

 
Naam Lepelplant
Soort Spathiphyllum
Water Vochtig houden
Licht Half schaduw

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Spathiphyllum assortiment >
 
Spathiphyllum water geven Algemene informatie watergeven Hulpmiddelen water geven

Water geven

De Spathiphyllum verbruikt redelijk veel water. Bij een water tekort geeft deze bloeiende kamerplant dat aan door te gaan hangen. Geen zorgen want de Spathiphyllum staat al snel weer overeind van een flinke scheut water. Deze kamerplanten groeien van oorsprong in de omgeving van de Amazone. Wanneer deze rivier buiten zijn oevers treedt, kan de Spathiphyllum zelfs onderwater overleven.

Je kunt deze plant het beste tweemaal per week water geven. Probeer de hoeveelheid zo aan te passen dat de Spathiphyllum een beetje slap gaat hangen voordat de plant opnieuw water krijgt. Het allermooiste aan de Spathiphyllum is dat hij niet te veel water kan krijgen.

Sproeien

De Spathiphyllum vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken, vooral in de winter wanneer de kachel zorgt voor een lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien maakt de kans op nieuwe bloemetjes groter. Probeer wel te voorkomen dat je tijdens het sproeien ook de bloemen besproeid, dit kan bruine vlekken op het bloemblad veroorzaken. Sproeien werkt hiernaast goed als preventieve ongedierte bestrijding.

Licht en Warmte

De Spathiphyllum verdraagt te veel direct zonlicht slecht. Vermijd daarom de middag zon. 2-3 uur direct zonlicht is ruim voldoende. Te veel zonlicht zal leiden tot gele bladeren. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen.

De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van 2 tot 3 meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter aangeraden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16
'S nachts: 14
Spathiphyllum standplaats Algemene informatie zonlicht
Spathiphyllum verpotten Algemene informatie verpotten Assortiment plantenbakken

Verpotten

Verpot een Spathyphillum eens per 3 jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente omdat in deze periode eventuele beschadigde wortels sneller herstellen. Je kunt de plant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik een plantenbak waarbij de diameter minimaal 20% breder is dan de vorige. Gebruik hiervoor universele potgrond of anthurium aarde, de Anthurium stelt ongeveer dezelfde eisen aan potgrond vandaar dat deze geschikt is. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat in de plantenbak aanwezig is.

Voeding

Na 6-8 weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Spathiphyllum te bemesten. Gebruik hiervoor vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven op de verpakking, liever iets minder. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn.

Voeding voor Spathiphyllum Algemene informatie voeding Pokon voeding

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Spathiphyllum assortiment >
 
Spathiphyllum onderhoud Hulpmiddelen onderhoud

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine bladeren zijn vaak het gevolg van een te droge lucht of te veel zonlicht. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen dan is dit vrijwel zeker het gevolg van te veel zonlicht. Groene bloemen zijn weer het gevolg van te weinig licht, plaats de Spathiphyllum dan dichter bij het raam.

Snoeien

Knip uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg. Ook oude lelijke blaadjes kun je laag bij de grond afknippen. Op deze manier kan de plant zijn energie verdelen over de gezonde delen van de plant.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Deel de pol in het voorjaar en plaats de plantjes in stekgrond. Om de luchtvochtigheid te verhogen kan je de stekjes in een plastic zak stoppen, op deze manier blijft de warme lucht hangen in de zak en is er meer kans op succes.

Bloemen

Spathiphyllum planten zijn geliefd vanwege hun witte bloemetjes. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan zal de bloei periode meestal zo'n 2 maanden zijn. 3 maanden later verschijnen er weer nieuwe bloemen, bij de juiste verzorging. Bloei kan je stimuleren door plotselinge verwaarlozing of door opzettelijk de wortels te beschadigen, overdrijf hierbij niet.

Giftig

Spathiphyllum's zijn licht giftig. Het blad is schadelijk na inname door dieren of kinderen.

Ziektes

De Spathiphyllum krijgt soms last van spint onder droge omstandigheden. Sproei daarom regelmatig ter preventie. Mocht de Spathiphyllum last hebben van ongedierte dan raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kunt hierbij kiezen voor chemische bestrijding of een biologisch middel.

Soorten

123kamerplanten heeft een uniek assortiment in Spathiphyllum's. We bieden diverse soorten aan variërend in lengte tot wel 1,50 meter hoog! Populaire soorten die 123kamerplanten aanbiedt, zijn: Sensation, Lauretta, Verdi en Sebastiano.

Spathiphyllum kopen Meer over ongedierte bestrijding
Spathiphyllum verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »