Agave verzorging

Agaven komen van oorsprong uit de regio rondom Mexico. Hier staan zij beter bekend als de 100 jaar oude Aloë. Deze kamerplant behoort tot de Agavaceae familie. De Agavaceae familie bestaat volledig uit eenzaadlobbige planten. De Agave wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila. Het is een makkelijke plant en vergt geen specifieke kennis.

Agave onderhoud

 
Naam Agave
Soort Agave
Water Weing water
Licht Volle zon tot half schaduw

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Ons assortiment >
 

Water geven

Agaven zijn van oorsprong gewend aan weinig water. De Agave bevat net als een cactus veel huidmondjes. Hierdoor verdampt het ‘blad’ water nauwelijks. In de winterperiode kan de Agave prima helemaal droog staan.

Laat de grond van de plant eerst geheel opdrogen en 1 á 2 weken droog staan alvorens je nieuw water geeft. Voorkom ten alle tijden dat de plant met zijn wortels in het water staat. Dit zal wortelrot veroorzaken.

Sproeien

Sproeien ter compensatie van droge lucht is voor een Agave niet nodig. In de winter kan een beneveling fungeren als waterbeurt. De meeste soorten kunnen namelijk via de huidmondjes water opnemen. Het besproeien van een Agave is wel handig als manier om stof van de bladeren te verwijderen.

Licht en Warmte

De Agave is gek op zonlicht. De plant is hierdoor ook geschikt voor een standplaats in de volle zon. Wanneer je de plant gaat verplaatsen die je deze geleidelijk te laten wennen aan het verschil in lichtintensiteit, anders is er kans op bladverbranding. Bladverbranding uit zich in bruine punten en randen van de bladeren

De Agave wenst het liefst minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Plaats hem daarom direct voor het raam. Tocht kan beter worden vermeden bij het selecteren van een standplaats, tocht is namelijk de wijze waarop ongedierte zich het gemakkelijkst verspreid.

Minimale temperatuur

Overdag: 16
'S nachts: -7

Verpotten

Het verpotten van stekelige Agaven is niet gemakkelijk. Verpot een Agave daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de plantenbak te klein wordt of de grond begint te verzuren. Wikkel de plant in met een handschoen en gebruik handschoenen. Vul de nieuwe pot aan met speciale Cactusgrond of meng universele grond aan met zand en/of hydrokorrels. Verpot de Agave bij voorkeur in de lente. Verwijder bij het verpotten alle dode wortels en snij dode bladeren weg.

De scherpe stekels van de Agave kunnen afgedekt worden door er een kurk op te plaasten. Let bij het verpotten op dat de Agave zijn sap giftig is, voorkom blootstelling hieraan. Mocht de agave in een keramieke plantenbak staan kan je deze het beste kapot slaan en de plant vervolgens bij de wortels in de nieuwe plantenbak plaatsen. Mochten er enkele scherven aan blijven zitten dan is dat geen probleem voor de Agave.

Voeding

De Agave groeit langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Bemesten is niet nodig in de rustperiode (winter) en niet noodzakelijk in de herfst. De Agave verlangt geen voeding maar waardeert het wel. Er is speciale vloeibare voeding voor Cactussen die ook erg geschikt is voor deze plantsoort. Hanteer hierbij de gebruiksaanwijzing. Gebruik nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de kamerplant geen voeding heeft gehad.
Teveel voeding is niet goed voor de plant, hierdoor wordt de grond te zuur en kan het zo zijn dat de plant afsterft.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Verkleurde bladeren duiden bij een Agave vaak op een te veel aan water, vaak zijn dit bruine bladpunten en bladranden. Ook kan het zo zijn dat de Agave ''slap'' wordt. Indien dit het geval is laat dan de plant langere tijd droog staan alvorens er opnieuw water gegeven wordt.
Wanneer er een grijze gloed over de bladeren heen komt duidt dit vaak op schildluis. Schildluis kent meerdere oorzaken, dat kan komen door tocht of een overschot aan water.

Snoeien

De Agave groeit van nature erg langzaam. Hierdoor is snoeien niet snel nodig. Verwijder gele, droge en rotte bladeren met een scherp mes. Het liefst in het voorjaar dan heeft de plant meer energie om te herstellen. Let op bij het snoeien dat het sap van deze plant giftig is en vermijd blootstelling. De Agave houdt na het snijden een wond over, deze zal vanzelf dicht groeien. Pas echter op met kinderen en huisdieren. Dode bladeren vindt je vooral aan de onderzijde van de Agave.

Vermeerderen

Het is mogelijk om de Agave te vermeerderen. Snij een schijf van de moederplant af met een scherp mes. Laat deze snijwond zo’n 4 weken goed drogen en helen. Plant de stek vervolgens in Cactusgrond of meng 2 delen zand met 1 deel potgrond. De plant zal hierin gaan wortelen zolang het mengsel niet te vochtig wordt gehouden.

Zaaien is ook mogelijk. Je kunt dit het beste in de zomer doen. Gebruik hierbi hetzelfde mengsel als hierboven beschreven staat. De zaadjes zullen vanzelf uitkomen en langzaamaan uitgroeien tot een grote Agave.
Van nature maakt de Agave stekjes naast de moederplant aan, deze kunnen uit de grond worden getrokken en herplant. Let er hierbij op dat je zoveel mogelijk van de wortel van het stekje heel laat. Houdt de grond alvorens licht vochtig, wat ook kan helpen is de plant afdichten met een plastic zak. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en bootst de natuurlijke omstandigheden beter na.

Bloemen

De Agave kan bloemen produceren. Dit proces gebeurt pas na 7 á 10 jaar. Na de bloei zal de Agave sterven. De bloemen van de Agave kunnen wel 10 tot 12 meter hoog zijn, waarbij de stam van hout is. hiernaast zorgt de plant ook voor nakomelingen rondom de basis van de plant. Deze nakomelingen zullen na verloop van tijd uitgroeien tot nieuwe planten.

Giftig

Het sap uit de Agave is hoogst giftig. Voorkom aanraking met dit wolfsmelk en raadpleeg de huisarts bij contact met de ogen. Hiernaast is de Agave erg scherp, pas op met kleine kinderen en huisdieren.

Stekels of doorns kunnen diep doordringen in de huid. Dit kan leiden tot irritatie of ontstekingen. Het is beter dit te (laten) verwijderen.

Ziektes

De Agave kan last krijgen van schildluis. Dit kan worden bestreden met een periodieke besproeiing, pas hierbij op dat de grond niet te vochtig wordt. Voor ergere vormen van schildluis raden wij chemische bestrijding aan.

Agave verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »