Alocasia verzorging

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropen van Azië, voornamelijk India. Alocasia soorten behoren tot de familie Araceae. Deze kamerplanten worden ook wel Taro, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. Deze laatste naam is gemakkelijk af te leiden aan de enorme bladeren. In de tropische regenwouden worden de bladeren van de Alocasia gebruikt als schuilplekken. Bladeren kunnen een doorsnede van honderdvijftig centimeter krijgen en bieden zodoende veel beschutting.

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Alocasia assortiment >
 

Water geven

Alocasia's gedijen het best wanneer de grond constant licht vochtig is. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen. Bij voorkeur niet te grote hoeveelheden water per keer geven, anders komen de wortels in een laagje water te staan en dat kan wortelrot veroorzaken.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen twee dagen droog, geef dan iets meer. Is de grond na vijf dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter, verandert de wijze van watergeven. In dit geval geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

Het is noodzakelijk om een Alocasia meerdere keren per week te sproeien. Hoe vaker, hoe beter. Hiermee neemt de kans op spint sterk af. Hiernaast verhoogt het de sierwaarde en vitaliteit van de plant. Van nature groeien ze in een vochtige en warme omgeving. Door te sproeien worden deze omstandigheden beter nagebootst.

Licht en Warmte

De Alocasia wenst veel zonlicht. Indien deze kamerplant te weinig licht ontvangt, gaan zijn bladeren hangen, krijgt hij bruine randen rondom de bladeren en kan de stam soppig worden. Hiernaast groeit de Alocasia van nature naar de zon toe, mocht hij schuingroeien draai de plant dan een kwartslag en na verloop van tijd zal hij zich herstellen.

De Alocasia verlangt minimaal vijf uur direct zonlicht. Dit betekent dat hij zo'n twee of drie meter voor een raam op het zuiden mag of direct voor een raam op het westen of oosten. 

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 15

Verpotten

De Alocasia elke twee á drie jaar verpotten, bij voorkeur in de lente. Uiteraard mag je de Alocasia ook verpotten zodra deze te groot is geworden voor zijn huidige plantenbak. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Ook kan je de Alocasia direct na de aanschaf verpotten. Gebruik hierbij een plantenbak met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen. Gebruik eventueel bij hogere potten een inzethoes, dit voorkomt rottend water buiten bereik van de wortels.

Voeding

Je kan de Alocasia het beste groene kamerplanten voeding geven, van Pokon. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit te veel, dat maakt de grond erg zuur en komt de vitaliteit van de plant niet ten goede. Bijvoeden in de winter en herfst periode raden wij af.

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Alocasia hydrocultuur >
 

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Alocasia's zijn gevoelig voor bladverkleuring. Te veel of te weinig water kan resulteren in bruingele bladranden en bladpunten. Ook kan de plant slap gaan hangen en kunnen er bladeren afbreken en kneuzen. Hiernaast zegt men dat de Alocasia erg gevoelig is voor koud water, hierdoor raden wij aan altijd lauw-warm water te geven.

Snoeien

Het onderste blad van deze binnenplanten wordt op den duur minder mooi. Door deze vier centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. Het vocht dat de plant verliest door de snede is geen probleem. Wanneer de Alocasia te breed wordt kan je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Vermeerderen

Alocasia's zijn te kweken door middel van zaad of door wortelstokken met blad van de moederplant af te snijden. Houdt hierbij de grond licht vochtig en plaats het stekje niet in de volle zon. Een tip hierbij is het stekje te plaatsen in een plastic zak, op deze manier wordt de luchtvochtigheid verhoogd en dit bevordert het groeiproces.

Bloemen

De bloem van een Alocasia wordt niet vaak aangetroffen. Een bloeiende Alocasia is vaak een teken dat het erg goed gaat met de plant. Om energie bij de kamerplant te besparen is het beter de bloem af te snijden. De bloem lijkt op die van een Anthurium, met een wit schudblad en een gelige bloemkelk.

Giftig

Het sap van een Alocasia is irriterend voor huid en slijmvliezen. De wortelstokken worden in Azië gegeten. Hiervoor is het noodzakelijk dat de wortelstokken eerst worden gekookt. Uit voorzorg raden wij dit af.

Ziektes

De Alocasia kan last hebben van spint indien de lucht te droog is, regelmatig sproeien werkt hierbij preventief. Plaats de plant buiten wanneer spint is waargenomen. Wind en vocht zal de spint snel verdrijven. Dit is alleen mogelijk indien de temperaturen het toelaten. Daarnaast moet de plant buiten in de schaduw staan. Naast het buiten plaatsen van de Alocasia kan je ook gebruik maken van diverse soorten biologisch en chemische bestrijdingsmiddelen.

Soorten

Wereldwijd zijn er talloze soorten Alocasia's bekend, hieronder staan de meest populaire soorten.

Alocasia Lauterbachiana

De Alocasia Lauterbachiana is de spitse variant van de Olifantsoor. Met lange licht gekartelde spitse bladeren die uit kunnen groeien tot een groot formaat is het een mooie exclusieve kamerplant.

Alocasia Lauterbachiana

Alocasia Zebrina

Het is geen raadsel hoe de Alocasia Zebrina aan zijn naam komt. De stam van deze Reuzentaro heeft namelijk een zebra-streep motief. Hiernaast heeft hij bladeren in de vorm van hart.

Alocasia Zebrina

Alocasia Portadora

De Alocasia Portadora is de meest populaire Alocasia plant. Hij heeft grote bladeren die licht gekarteld zijn. Dit is een Olifantsoor die snel groeit bij de juiste verzorging, na verloop van tijd zal de stam ''verhouten'' en begint hij te lijken op de Alocasia Macrorrhiza.

Alocasia Portadora

Alocasia Wentii

De Alocasia Wentii lijkt qua blad op de Taro Zebrina en qua stam op de Portadora. Echter is de Wentii diep donkergroen van kleur en geschikt om één meter verder van het raam te staan.

Alocasia Wentii

Alocasia Macrorrhiza

De Macrorrhiza is de meest spectaculaire Alocasia om te zien. Hij heeft een grote stam van hout, afgetopt met enorme en sierlijke bladeren die lijken op die van de Portadora. De bladeren van deze Alocasia kunnen wel twee meter in doorsnede worden!

Alocasia Macrorrhiza
Alocasia verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »