Anthurium verzorging

De Anthurium is bekend vanwege zijn prachtige bloemen. De Anthurium, ook wel Flamingoplant genoemd, is familie van de Aracea en de aronskelkachtigen. Deze kamerplant vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en is gemakkelijk in de onderhoud. Het woord Anthurium is afkomstig van Anthos (bloei) en Oura (staart). Deze benaming is af te leiden aan de bloemen.

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Anthurium assortiment >
 

Water geven

De Anthurium verbruikt redelijk wat water in de zomer periode. In de winter is het verstandig de watergift te verminderen. Het is van belang dat de Anthurium altijd in licht vochtige grond staat, zonder dat er een laagje water op de bodem ligt. In Zuid-Amerika groeit de Anthurium in een vochtige omgeving, hierdoor dient de grond nooit geheel uit te drogen.

Je kunt de Anthurium in de zomer het beste elke week water geven. Probeer de hoeveelheid aan te passen zodat de grond nooit droog staat en er geen watervorming onderin de pot ontstaat. In de winterperiode is het voldoende om eenmaal per twee weken water te geven.

Sproeien

De Anthurium vraagt om een hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Vooral in de winter, wanneer de kachel zorgt voor een lage luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien maakt de kans op nieuwe bloemen groter. Hiernaast helpt het de Anthurium gezond te blijven en behoudt de kamerplant langer zijn sierwaarde, doordat stof wordt verwijderd.

Licht en Warmte

Plaats de Anthurium op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht zal leiden tot bruine randen of een gele gloed op de bloemen en bladeren. Te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen.

Wanneer de Anthurium op een standplaats staat met weinig licht zal deze minder snel nieuwe bloemen aanmaken. De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van twee tot drie meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van drie tot vier meter aan te raden.

Minimale temperatuur

Overdag: 16
'S nachts: 15

Verpotten

Verpot de Anthurium eens per twee jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente. In deze periode herstellen eventueel beschadigde wortels dan sneller. Je kunt de plant ook direct na aanschaf verpotten. Gebruik een plantenbak waarbij de diameter minimaal twintig procent breder is dan de vorige. Gebruik hiervoor speciale Anthurium potgrond, hiervan is de samenstelling specifiek toegespitst op de Anthurium. Voeg alleen hydrokorrels toe indien er een drainage gat in de plantenbak aanwezig is.

Voeding

Na zes tot acht weken zijn de voedingsstoffen in de aarde verbruikt. Het is dan raadzaam de Anthurium te bemesten. Gebruik hiervoor speciale Anthurium voeding. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat op de verpakking. Je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de plant doen schaden. Bemesten in de herfst en winter is overbodig en kan zelfs schadelijk zijn. Knopvorming wordt gestimuleerd door de Anthurium niet te bemesten in de winterperiode.

Een greep uit ons hydrocultuur assortiment

Anthurium hydro assortiment >
 

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Bruine bladranden en bladpunten zijn veelal het gevolg van een onjuiste watergift, dit kan zowel door te veel als te weinig water komen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan duidt dit op een teveel aan zonlicht, in dit geval raden wij aan de plant een meter verder van het raam te plaatsen. Indien de bloemen van de Anthurium wel uitkomen maar een groenachtige kleur blijven, is dit een teken van te weinig licht. Plaats in dat geval de plant dichter naar het raam toe.

Snoeien

Knip uitgebloeide bloemen zo laag mogelijk weg. Ook oude lelijke bladeren kun je eenvoudig laag bij de grond afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart en langer zijn sierwaarde behoudt.

Vermeerderen

Het vermeerderen kan door scheuren. Hiernaast is het ook mogelijk de Anthurium te stekken door gebruik te maken van stamstekjes. Bij dit proces worden alle bladstelen verwijderd zonder de ogen in de bladoksels te beschadigen. Plant deze stekjes vervolgens in een mengsel van turf en zand en plaats deze bij een tempratuur van 25°C. Na enkele weken maakt de stam wortels en bladeren aan. Zet de plant hierna in speciale Anthurium grond voor optimale ontwikkeling.

Bloemen

Anthuriums zijn geliefd vanwege hun bloemen. Deze komen voor in een grote kleurvariatie. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan, duurt de bloeiperiode meestal zo'n drie maanden. Drie maanden later verschijnen er weer nieuwe bloemen.

De bloemen van de Anthurium bestaan uit een fraai gevormde bloemschede met hierin spiraalvormige bloemkolven. De bloemschede komen voor in diverse kleuren.

Giftig

Anthuriums zijn niet giftig.

Ziektes

De Anthurium is een kamerplant die niet specifiek gevoelig is voor soorten ongedierte. Mocht hij hier toch last van krijgen, raden wij aan dit direct te bestrijden. Dat kan zowel biologisch als chemisch.

Soorten

Bekende soorten Anthurium die 123kamerplanten regelmatig verkoopt zijn de: Jungle King, Turenza, Summor Love, Princess Alexia Red, Green Love, Fantasy Love, Violet Heart, Sierra, White Champion en Pink Champion.

Anthurium verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »