Aspidistra verzorging

De Aspidistra komt in het wild voor in de bergachtige streken van Japan en Taiwan, waar hij voornamelijk groeit als bodembedekker. Zijn naam komt van het Griekse ''Aspid'', dat vrij te vertalen is naar ''schild''. Dat komt door de vorm van de kamerplant. In Nederland staat de Aspidistra ook wel bekend als Kwartjesplant, Kloosterplant, Blarenplant of Slagersplant. De laatste benaming komt van vroeger, toen veel slagers deze plant in hun slagerij hadden, aangezien het een plant is die goed gedijt met weinig licht en tevens koudere tempraturen aankan.

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Aspidistra assortiment >
 

Water geven

Aspidistra's stellen geen hoge eisen wat betreft het water geven. Deze kamerplanten hebben namelijk weinig problemen met een onregelmatige watergift, zolang de wortels maar niet in het water staan. Daarom is het beter om bij twijfel te wachten met water geven. Meerdere dagen in droge grond overleeft de Aspidistra zonder problemen. In de winter kan de Aspidistra zelfs enkele weken zonder water.

De Aspidistra blijft op zijn mooist indien de grond licht uitdroogt alvorens er water wordt gegegeven.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de Aspidistra te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Tevens verhoogt het de sierwaarde en vitaliteit van de kamerplant.

Licht en Warmte

De Aspidistra groeit van nature onder een dicht bladerdek. Daarom gedijt de Aspidistra het best op beschaduwde of donkere standplaats. Maar de Aspidistra dient uiteindelijk wel zonlicht te ontvangen, alleen kunstlicht is niet voldoende. Plaats de Aspidistra direct voor een raam op het noorden, twee tot vier meter voor een raam op het westen of oosten of drie tot zes meter voor een raam op het zuiden.

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 10

Verpotten

Omdat de Aspidistra langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aanschaf, maar het is beter in de lente of zomer. Neem hierbij een sierpot met een diameter die minimaal twintig procent breder is dan de huidige plantenbak. Gebruik hierbij gewone universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij hoge bakken een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Voeding

De Aspidistra groeit langzaam, daarom verbruikt deze binnenplant weinig voeding. Het is hierdoor niet noodzakelijk de plant bij te voeden. Mocht je dit wel willen doen, raden wij aan dit alleen in de lente en zomer te doen en de aangeraden dosering te handhaven. Overvoeding is schadelijk voor de plant, aangezien het de zuurgraad verhoogd. Hierdoor kunnen de wortels dicht slaan.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Een Aspidistra heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Indien de bladeren lichter van kleur of zelfs geel worden, kan de kamerplant het beste een meter verder van het raam worden geplaatst. Mochten de bladeren van de Aspidistra bruine vlekken of bruine randen krijgen, is dit vaak een teken van teveel water. Verminder in dit geval direct de watergift.

Snoeien

Aspidistra kamerplanten worden niet vaak heel groot. Snoeien is daarom niet snel nodig. Lelijke of verkleurde bladeren kunnen het beste drie centimeter van de stam worden afgeknipt. Zo bespaart de kamerplant energie en behoudt het zijn sierwaarde. Hiernaast komt de vitaliteit van de plant ten goede.

Vermeerderen

De Aspidistras kunnen worden vermeerderd door stekken of scheuren. In dit laatste geval scheur je een blad af, zo dicht mogelijk bij de stam en plaats je deze in verse potgrond. Zorg ervoor dat deze worden geplaatst in een warme en vochtige omgeving, dit geeft de grootste kans op een succesvolle stek.

Bloemen

Een Aspidistra komt zelden tot nooit tot bloei. In de wetenschap is er erg weinig bekend over de bloemen van deze plant, dit komt doordat hij zo zelden in bloei staat. Bestuiving vindt plaats door kleine grond slakjes en kreeftjes in tegenstelling tot de gebruikelijke bestuiving dor insecten.

Giftig

Aspidistra kamerplanten zijn niet giftig. In Japan worden de bladeren gebruikt om voedsel in op te dienen, let wel op dat de bladeren hierbij niet worden opgegeten.

Ziektes

De Aspidistra is een plant die niet snel last heeft van ongedierte of ziektes. Het kan voorkomen dat hij last krijgt van schildluis, in dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Soorten

Bekende soorten Aspidistra's die 123kamerplanten regelmatig verkoopt zijn de Milky way en de Eliator.

Aspidistra verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »