Bismarckia verzorging

De Bismarckia Nobilis is een moeilijke palm, maar wel een echte eyecatcher vanwege zijn unieke grijze kleur. Van oorsprong komt deze prachtige palm uit het binnenland van Madagaskar. De Bismarckia Nobilis is een redelijk zeldzame palm en dat is terug te zien in de prijs.

Bismarckia verzorging

Samenvatting
Veel
Veel licht nodig
Matig luchtzuiverend
Bladeren zijn niet giftig

Bismarckia verzorging

De Bismarckia Nobilis is een moeilijke palm, maar wel een echte eyecatcher vanwege zijn unieke grijze kleur. Van oorsprong komt deze prachtige palm uit het binnenland van Madagaskar. De Bismarckia Nobilis is een redelijk zeldzame palm en dat is terug te zien in de prijs.

Bismarckia water geven

Bismarckia water geven

Bismarckia is gevoelig voor een onregelmatige watergift. Zowel te droog als te nat beschadigt al snel de wortels. De potgrond dient altijd vochtig te blijven, zonder dat de wortels in natte grond staan. Geef daarom regelmatig water. Bijvoorbeeld twee keer per week in de winter en drie keer per week in de zomer. Het is beter om regelmatig kleine beetjes te geven dan in één keer heel veel.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren zoals standplaats en grootte van de palm. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds erg nat, geef dan minder per gietbeurt. Dit controleer je door een vinger in de grond te steken. Bij een nieuwe binnenplant is het verstandig om dit regelmatig te doen. Na enkele keren water geven leer je hoe veel en hoe vaak jouw Bismarckia water nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water. Let op; het water zakt langzaam naar beneden, de watermeter reageert dus vertraagd.  In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven.

Sproeien

De Bismarckia sproeien is niet noodzakelijk. Maar zeker een aanrader. Sproeien is namelijk een prima middel om droge lucht te compenseren. Dit zal de gezondheid van de palm ten goede komen.

Licht en warmte

De Bismarckia staat het liefst op de meest zonnige plaats van de woonkamer. Ook in de tuin kan de Bismarkcia in de volle zon worden geplaatst, mits de temperatuur dit toelaat. Het is echter van belang de palm aan het directe zonlicht te laten wennen. Dit kan je doen door de plant elke week iets dichterbij het raam te plaatsen. Buiten kan je de plant eerst in de schaduw plaatsen. Vervolgens geef je geleidelijk de palm meer zon uren. Nieuw blad wat opgroeit in direct zonlicht is hier beter tegen bestand.

Te weinig direct zonlicht zal de groei afremmen. Ook gaan de bladeren meer hangen bij een gebrek aan licht. Een Bismarckia is daarom ook niet geschikt voor een raam op het noorden. Zorg ervoor dat de plant minimaal voorzien is van vijf uur direct zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: 14 ℃
's Nachts: 8 ℃
Bismarckia standplaats

Bismarckia verpotten

Bismarckia verpotten

Verpot de palm eens per twee jaar. De Bismarckia Nobilis heeft zwakke wortels. Wees daarom voorzichtig met het verpotten. Verpotten kan direct na aanschaf, maar bij voorkeur in de lente. Wortels groeien in deze periode namelijk het snelst. Een grotere plantenbak geeft de Bismarckia een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan absorberen. Hiermee is de kans op verdroging kleiner. Neem een sierpot met een diameter van minimaal twintig procent meer dan de vorige. Gebruik gewone universele potgrond of speciale palm grond.

Bismarckia bemesten

De Bismarckia van april tot september wekelijks bemesten. Gebruik vloeibare voeding voor palmen. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de binnenplant geen voeding heeft gehad.

voeding voor bismarckia

Bismarckia onderhouden

Bismarckia snoeien

Verkleurde bladeren

Rode bladeren duiden op kou. Dit kan alleen buiten optreden. Bruine puntjes zijn niet te voorkomen. Bismarckia's in de natuur hebben ook deze bruine punten. Vooral bij het oudere blad wat onderaan de palm hangt zal dit zichtbaar zijn. Meer sproeien zal het verse blad langer mooi houden.

Snoeien

Zoals hierboven beschreven zal het blad van een palm op den duur lelijk worden. Een palm maakt namelijk in de kern bovenaan nieuw blad aan en de onderste bladeren sterven af. Het oudere blad wat niet meer mooi is, kan je het beste bij de stam afknippen. Dit zal namelijk niet meer herstellen en kost de plant alleen maar energie.

De stam kan je niet snoeien. Hierdoor zal de palm sterven.

Bismarckia stekken

Bismarckia's zijn alleen te kweken door middel van zaad.

Bloeit de Bismarckia?

Alleen volwassen Bismarckia palmen bloeien. Dit stadium zal de palm niet halen als woonkamerplant.

Giftig

Nee, de Bismarckia Nobilis is niet giftig.

Ziektes

Als er schildjes op de Bismarckia verschijnen heeft de palm last van schildluis. Het blad wordt plakkerig en de palm ziet er ongezond uit. Tijd om de aangetaste bladeren weg te snoeien en een bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Bismarckia
Ga direct naar