Varens verzorging

De varen behoort tot de familie vaatplanten. Tot deze familie behoren meerdere honderdtallen varens, allemaal met hun eigen eigenschappen en uiterlijk. De varens die 123kamerplanten verkoopt kan je het beste plaatsen op een standplaats in in de halfschaduw zonder direct zonlicht, hiernaast verlangen deze varens een licht vochtige grond.

Een greep uit ons grondplanten assortiment

Varens assortiment >
 

Water geven

De grond van een varen dient ten alle tijden licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laagje water onderop in de pot vormt. Dat laagje kan leiden tot wortelrot en de plant kan hier aan overlijden.

Sproeien

Het is niet noodzakelijk om de varens te sproeien, wel zorgt het ervoor dat eventueel ongedierte en stof van de plant worden afgespoeld. Dit verhoogt tevens de sierwaarde van deze kamerplant.

Licht en Warmte

Plaats of hang de varen op een standplaats zonder direct zonlicht, in de halfschaduw is prima. Deze standplaats bootst de natuurlijke omstandigheden het beste na. Wanneer je de varen teveel in het licht hangt zullen de bladeren geel worden en de plant in zijn geheel verkleuren. 

Minimale temperatuur

Overdag: 20
'S nachts: 12

Verpotten

Doordat de varen langzaam groeit is verpotten niet vaak nodig. Het kan direct na aankoop, maar liever in de lente of zomer. Neem hierbij een plantenpot met een diameter die minimaal 20% breder is dan de huidige. Gebruik universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Het is verstandig om bij een hoge plantenbak een inzethoes te gebruiken. Dit voorkomt dat er onderin de pot water gaat rotten, wat buiten het bereik van de wortels is en op den duur wortelrot kan veroorzaken.

Voeding

Het bijvoeden van de varens is niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Wij raden aan dit alleen in de zomer en lente periode te doen. Hiernaast is onze ervaring dat de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog is, het halveren hiervan is een slimme beslissing. Overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel.

Onderhoud

Verkleurde bladeren

Wanneer de bladeren van de varen geel worden is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats de kamerplant 1 meter verder van het raam. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit 9 van de 10 keer een teken van teveel water. Verminder in dit geval de watergift.

Snoeien

De varen hoeft niet gesnoeid te worden, simpelweg de lelijke en verdorde bladeren verwijderen is afdoende om de sierwaarde te behouden.

Vermeerderen

Varens zijn lastig te vermeerderen, dit is een biologische proces waarbij het enkel mogelijk is om dit via sporen te doen. Hierdoor is het lastig om een varen te stekken.

Bloemen

De varen is een kamerplant die niet snel in bloei staat, zeker niet in een huiskamer. Per varen soort heeft de plant een andere kleur bloem. Er wordt gezegd dat sommige bloemen erg stinken, mede hierdoor raden wij aan ze te verwijderen. Hiernaast kost een bloem de plant veel energie.

Giftig

Bepaalde soorten varens zijn giftig. Pas hierbij op met kinderen en huisdieren.

Ziektes

De varen is een plant die niet snel problemen ondervindt van ongedierte of ziektes. Mocht hij hier toch last van krijgen raden wij aan dit direct te bestrijden. Je kunt kiezen voor chemische bestrijding of een biologische ongedierte variant.

Soorten

Bekende soorten varens welke 123kamerplanten regelmatig verkoopt zijn de Phlebodium, Asplenium, Dicksonia, Antartica en de Boston Nephrolepsis.

Varens verzorging

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »