Kamerplanten zonlicht behoefte

Lichtintensiteit

Iedere plant heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig. Binnen het plantadvies van 123kamerplanten hanteren wij 5 verschillende niveaus.

Let op: De lichtintensiteit neemt sterk af naast een raam ten opzichte van voor het raam. Een standplaats 0,5 meter naast het raam ontvangt ongeveer 25% van de hoeveelheid zonlicht voor het raam. Dit komt overeen met 2-4 meter voor het raam.

1. Volle zon

Kamerplanten welke direct voor het raam op het zuiden staan krijgen in de zomer te maken met hoge temperaturen. Daarom zijn alleen Vetplanten, Cactussen en Sansevieria's geschikt voor deze locatie. Ook de Phoenix soorten doen het hier goed, mits de palmen zeer regelmatig water krijgen.

Assortiment >

2. Zonnig

Woonplanten welke goed gedijen in direct zonlicht staan het liefst tot 2 meter van het raam. Zo ontvangt de plant ongeveer 5 uur direct zonlicht. Een raam op het zuiden? Plaats dan in de zomer bij hoge temperaturen de plant een meter verder van het raam.

Wanneer het raam op het noorden staat is maximaal 1 meter van het raam het meest geschikt.

Assortiment >

3. Halfschaduw

Deze groep woonplanten gedijen goed op een locatie op gemiddeld 2-3 meter van een raam op het zuiden. Maar ook dichterbij een raam op het noorden, oosten of westen. De standplaats dient ongeveer 3 tot 5 uur direct zonlicht te ontvangen per dag.

Assortiment >

4. Schaduw

Deze groep binnenplanten gedijen goed op een schaduwrijke standplaats. Hierbij is het niet noodzakelijk dat de kamerplant letterlijk in de schaduw staat. Maar het is wel van belang dat de woonplant op een standplaats staat met een lagere lichtintensiteit. Hoe verder van het raam, hoe lager de lichtintensiteit.

Gemiddeld genomen gedijen deze kamerplanten het beste op 4-5 meter van het raam. Of op een locatie waarbij de binnenplant minder dan 3 uur direct zonlicht ontvangt per dag. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden of plaats de plant niet voor een raam maar ernaast.

Assortiment >

5. Donker

Kamerplanten geschikt voor een donkere standplaats zijn vaak diep donker groen. Deze kamerplanten overleven tot 7 meter van een raam op het zuiden (of tot 5 bij een raam op het noorden), maar doen het ook uitstekend op schaduwrijke standplaatsen.

Bijvoorbeeld de Rhapis Excelsa is de kamerplant die goed gedijt op donkere plekjes. Maar vergeet niet, alle kamerplanten hebben natuurlijk licht nodig voor de fotosynthese.

Assortiment >

*Overige invloeden

  • Blokkerende elementen aan buitenkant (boom/balkon)
  • Blokkerende elementen aan binnenkant (gordijn)
  • Is er UV filterend glas?
  • Afmetingen van het raam

Verschijnselen 

  • Te veel licht: Blad verkleurd meestal geel
  • Te weinig licht: Bladval
  • Te weinig licht: Stagnerende groei

Niet direct in de volle zon

Veel tuincentra of informatie kaartjes vermelden dat een kamerplant niet in direct zonlicht mag staan. Dit is niet altijd de waarheid. Het is echter wel zo dat de overgang naar een nieuwe standplaats met veel direct zonlicht de plant kan schaden. Bij veel tuincentra of kwekers wordt de lichtintensiteit automatisch verminderd indien deze te hoog wordt. Wanneer je een kamerplant daarna thuis gaat plaatsen op een locatie voor een raam op het zuiden kan deze verbranden. Echter veel kamerplanten kunnen, wanneer deze geleidelijk worden verplaatst, prima gedijen in direct zonlicht. Zo zijn er veel palmsoorten die in eerste instantie blad afstoten bij te veel direct zonlicht. Dit wordt bruin of geel, maar het nieuwe blad is wel bestand tegen dit felle licht. Deze palmen groeien van nature immers ook in direct zonlicht.

Let erop dat een kamerplant voor een raam op het zuiden een groot verschil in lichtintensiteit meemaakt gedurende de seizoenen. Dit kan de plant schaden in de lente.

Advies

Twijfel je waar jou kamerplant moet komen te staan, of wil je een kamerplant aanschaffen voor een bepaalde locatie. Neem gerust contact met ons op. Voor grotere bestellingen is het mogelijk dat wij op locatie een lichtmeting komen doen. Hierbij wordt de hoeveelheid lux gemeten.

Kamerplanten zonlicht behoefte

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »