Ziektes en ongedierten

Oorzaak kamerplant ongedierte

Een kamerplant op de tocht of verzwakt door de onjuiste verzorging krijgt sneller last van ongedierte. Zo kan teveel water leiden tot zachter blad waardoor luis gemakkelijker voedingssappen tot zich kan nemen. Maar ook een gezonde binnenplant kan besmet raken. Ongedierte kan via huisdieren, een andere plant of door jou naar binnen zijn gebracht. Het is van belang om regelmatig eens goed naar de kamerplant te kijken, vooral aan de onderkant van het blad. Zie je iets wat er niet hoort? Dan ben je wellicht op tijd om de kamerplant te genezen. Indien deze al helemaal vol zit met luis of spint, dan is de kans groot dat de plant het niet meer overleefd.

Info biologische bestrijding

Alles om ongedierte te bestrijden

Ons assortiment >
 

Kamerplant genezen

  • Verwijder zoveel mogelijk besmet materiaal, dit vertraagd de voorplanting aanzienlijk. Bijvoorbeeld door te snoeien of met een doekje/nagel het ergste te verwijderen.
  • Dek de grond af met folie en geef de plant een lauwe douche. Dit werkt ook preventief zeer goed. Met een wat harde straal is veel ongedierte te verwijderen.
  • Indien de kamerplant buiten kan staan is dit aan te bevelen om besmetting van andere kamerplanten te voorkomen. Hou er rekening mee dat het buiten warm genoeg is (afhankelijk van de plant) en dat de plant niet direct in het volle zonlicht staat. Deze behandeling werkt ook erg goed tegen spint.
  • Behandel de kamerplant chemisch, hierbij zijn meerdere herhalingen essentieel. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing. Na een succesvolle behandeling de plant schoonspuiten met water.
  • Maak de sierpotten waar de kamerplanten in staan eens goed schoon. Verpot de kamerplant en verwijder hierbij zoveel mogelijk oude aarde. Controleer hierbij of de wortels er gezond uitzien.

Daarnaast is het verstandig om binnenplanten te kiezen met hardere bladeren. Hier kan ongedierte zich minder makkelijk aan hechten. Het wordt dan makkelijker om de beestjes eraf te spuiten met een harde waterstraal. Gebruik ook regelmatig de plantenspuit ter preventie. Bijvoorbeeld Sansevieria of Chamaerops Humilis.

Ongedierte

Op zoek naar specifieke informatie over bepaalde soorten ongedierte, plagen of ziektes? Kijk eens in het overzicht hieronder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »