Bollenmijt op kamerplant

De Bollenmijt of Rhizoglyphus Robini komt vooral voor op bolgewassen waar hij veel schade kan veroorzaken aan de teelt.

Variëteiten

Er is maar 1 soort van de Bollenmijt. Dat is de Rhizoglyphus Robini.

Schadelijk voor de plant?

De schade die de Bollenmijt veroorzaakt kan zowel indirect als direct zijn. De directe schade aan de plant van de bollenmijt is dat hij miniscule gaatjes maakt in de bol tijdens het voeden, na verloop van tijd kan/zal dit groeiremming of misvorming veroorzaken. De indirecte schade komt voort uit de directe, de beschadigingen zijn de perfecte kweekbodem voor schadelijke schimmels en diverse bacterien.

Locatie op de plant?

De Rhizoglyphus Robini komt alleen voor op bolgewassen.

Uiterlijk

Qua formaat is de bollenmijt kleiner dan 1 mm, hij kan uitgroeien tot 0,6 mm en heeft een kegelvormig lichaam. De poten en kaken zijn bruin van kleur en het is een langzaambewegende mijt.

Opmerkelijk

De temperatuur is van invloed op de snelheid van de ontwikkeling van het ei. Bij warme temperaturen tegen de 30 graden komen de eieren binnen 12 dagen uit, bij temperaturen rond de 15 raden kan dit 40 dagen duren.

Bestrijding

Voor de bestrijding van de Bollenmijt kan je gebruik maken van een lijmplaat, mijtval of de biologische variant en dat is de roofmijt.

Oorzaak

De bollenmijt is een natuurlijk iets. Er is geen specifieke oorzaak waarom de ene bollenkweker wel wordt lastig gevallen en de andere niet.

Verspreiding

Het is afhankelijk van de temperatuur hoe snel de bollenmijt zich voorplant.

Welke planten zijn gevoelig?

Bolgewassen zoals lelie's.

Schadelijk voor mensen?

De Bollenmijt is niet direct schadelijk voor mensen.

Bollenmijt op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »