Dopluis op kamerplanten

Dopluizen staan bekend vanwege hun harde schild en worden vaak verward met schildluis. Het vervelende aan dopluis is dat het zich er lastig van het blad af laat spuiten. Dopluis onttrekt voedingsstoffen aan de plant en laat hierdoor verkleurde plekken achter op het blad.

Bestrijdingsmiddelen tegen dopluis

Variëteiten

De dopluis kent drie hoofd categorieen die veel voorkomend zijn.

Parthenolecanium Corni oftewel de gewone dopluis. Hierbij komt de grootte en vorm van het schild overeen met die van de platte dopluis. Deze variant dopluis komt vooral voor op siergewassen.

Loccus Hesperidum oftewel de platte dopluis. Deze luis heeft een platter schild dan de gewone dopluis en is vaak geelgroen, geelbruin of lichtgrijs en vaak met donkere vlakken en spikkels.

De laatste categorie is de halve dopluis, Saissetia Coffeae. Deze vorm van dopluis is even groot als de gewone dopluis, echter is deze donker van kleur. Deze variant is vaak op kamerplanten te vinden maar heeft een voorkeur voor anjers en de Coffea Arabica.

Schadelijk voor de plant?

Dopluis zuigt aan de twijgjes en bladeren, als gevolg hiervan ontstaat verkleuring, bladval en groeiremming.

Dopluis produceert honingdauw, dit is een teveel aan suikers die zijn opgenomen van de plant. Honingdauw fungeert als voedingsbodem voor roetdauwschimmel.

Locatie op de plant?

Dopluizen zitten vaak verscholen op de plant, hierdoor worden aantastingen gemakkelijk over het hoofd gezien. Ze zijn te vinden verspreid over de hele plant, inclusief wortelkluit. Vaak zijn ze gecentreerd rondom de nerf van het blad aan de onderkant van het blad. Ook komen ze voor aan de bovenzijde van het blad.

Uiterlijk

Dopluis zijn luizen van ongeveer 4 mm groot en vaak bruin of grijs van kleur.

Opmerkelijk

Alle stadia bezitten poten, behalve de ei leggende vrouwtjes, de vrouwtjes kunnen in een aantal weken tot wel 3000 eitjes broeden. Zij beschermt deze onder haal schild.

Bestrijding

De huis tuin en keuken tip ter bestrijding van dopluis is als volgt; Neem een combinatie van spiritus en groene zeep en tip met gebruik van een wattenstaafje de plaag aan.

Dopluis heeft zich door de jaren heen goed ontwikkeld wat betreft de resistentie voor chemicaliën. Hierdoor is het lastig te bestrijden. Het feit dat de dopluis erg verspreid zit op de plant, maakt de bestrijding nog lastiger.

Oorzaak

Dopluis voelt zich thuis in een warme en vochtige omgeving, met temperaturen tussen de 18 en 25 graden Celsius.

Verspreiding

De verspreiding van dopluis geschiet door insecten, vogels en de wind. Bij kamerplanten gebeurt verspreiding vaak door contact met huisdieren of kledingstukken.

Welke planten zijn gevoelig?

In theorie zijn alle kamerplanten gevoelig voor dopluis. Vooral bij de ficus, orchidee en palm soorten komt dopluis vaak voor.

Schadelijk voor mensen?

Dopluis is niet schadelijk voor mensen.

Dopluis op kamerplanten

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »