Fruitmot op kamerplanten

De Fruitmot of Cydia pomonella is een terugkerende plaag voor de peer- en appel- producenten. De uiteindelijke schade wordt veroorzaakt doordat de larve van de Fruitmot het fruit van binnen uit opeten.

Variëteiten

Er is maar 1 soort van de Fruitmot. Dat is de Cydia pomonella.

Schadelijk voor de plant?

De Fruitmot plaats haar larve op rijp fruit. Deze eten zich vervolgens naar binnen onderweg naar het klokhuis. Het klokhuis bevat veel eiwitrijke voedingsstoffen waardoor de larve snel kan groeien. Rondom de graafweg van de larve bevinden zich bruine uitwerpselsen. Elke plant laat beschadigd fruit sneller rijpen zodat dit eerder valt. Hierdoor is er verlies van oogst en loopt de kweker zodoende omzet mis.

Locatie op de plant?

De Cydia pomonella bevindt zich in de rijpe vruchten op fruitbomen, zoals appelbomen en perenbomen.

Uiterlijk

De vlinders die volwassen zijn hebben een grijze gloed op hun vleugels, met bruine strepen. De larve van de fruitmot lijken op maden, wit slijmerig en met een donker bruine kop.

Opmerkelijk

Een larve kan meerdere vruchten beschadigen in zijn groeiperiode. Hij vreet zich voor een periode van ongeveer 3 weken door diverse vruchten heen.

Bestrijding

Er bestaan diverse speciale vallen voor de Fruitmot. Deze zijn er allenmaal op ingericht om de volwassen fruitmot, de vlinder te vangen om zodoende te voorkomen dat zij haar larve kan plaatsen.

Oorzaak

De Fruitmot is een jaarlijks terugkerende plaag voor veel peren en appel kwekers.

Verspreiding

Door middel van larven die de vrouwtjes mot in de rijpe vruchten plaats.

Welke planten zijn gevoelig?

Fruitbomen, vooral appelbomen en perenbomen.

Schadelijk voor mensen?

De Fruitmot is niet direct schadelijk voor mensen. Het fruit verliest wel zijn sierwaarde door deze aandoening.

Fruitmot op kamerplanten

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »