Aziatische Fruitvlieg op kamerplant

De Aziatische fruitvlieg of Drosophila Suzukii komt van origine uit Zuidoost-Azie en komt nu voor in Noord Amerika en Europa. Deze fruitvlieg verschilt van andere fruitvliegen op 1 punt, de aziatische fruitvlieg brengt ook schade aan gezonde vruchten en gewassen in tegenstelling tot andere soorten.

Variëteiten

Er is maar 1 soort Aziatische fruitvlieg. Dat is de Drosophila Suzukii.

Schadelijk voor de plant?

De vrouwelijke fruitvlieg doorboord met haar bekartelde legboor vruchten om hier haar eitjes in te leggen, zij kiest hiervoor rijpe en zachte vruchten uit. Door deze doorboring ontstaan littekens op de vruchten, die verminderen de sierwaarde. Na een periode van drie dagen begint het weefsel rondom de doorboorde plek te verzachten en gaat dit rotten. De vloeistof die dat rotten met zich meebrengt trekt andere ziektes en plagen aan.

Locatie op de plant?

De Aziatische fruitvlieg heeft een voorkeur voor rijpe en zachte vruchten.

Uiterlijk

Aziatische fruitvliegjes verschillen op het oog niet met normale fruitvliegjes. Volwassen fruitvliegjes zijn 2 á 2,5 mm langs. Met rode ogen en een bruingeel lichaam uitgerust met donkere strepen en een donkere vlek in hun vleugels zijn ze onder de microscoop gemakkelijk te herkennen. De eitjes zijn doorzichtig van kleur met een witte glanzende gloed.

De larven van de Drosophila Suzukii zijn te herkennen aan hun langwerpige wit/ivoor kleurige lichaam van 3 á 4 mm lang.

Opmerkelijk

In koude gebieden gaat de Aziatische fruitvlieg in winterslaap gedurende enkele weken.

Bestrijding

Voor de bestrijding van de Aziatische fruitvlieg zijn er speciale lokdozen te koop.

Oorzaak

De fruitvlieg is een natuurlijk iets, het komt veel voor bij planten met zachte en zoete vruchten zoals perzikken. Er is geen specifieke oorzaak waarom de ene kweker wel wordt lastig gevallen en de andere niet.

Verspreiding

De vrouwelijke fruitvlieg legt zo'n 2 tot 3 keer in haar leven tot wel 300 eitjes. Wanneer je dit doortrekt naar drie generaties kom je op een totaal van 25.000.000 fruitvliegjes.

Welke planten zijn gevoelig?

Planten met zoete vruchten, zoals de aardbei, perzik, appel etc.

Schadelijk voor mensen?

De Aziatische fruitvlieg is niet direct schadelijk voor mensen.

Aziatische Fruitvlieg op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »