Mineervlieg op kamerplant

De Mineervlieg of Liriomyza zijn tweevleugelige insecten. De schade die dit soort ongedierte veroorzaakt is dat zij tunnels eten door de bladeren heen.

Variëteiten

Er zijn drie hoofdgroepen van de Mineervlieg.

  1. De Tomatenmineervlieg (Lyriomyza Bryoniae)
  2. De Floridamineervlieg (Lyriomyza Trifolii)
  3. De Nerfmineervlieg ( Lyriomyza Huidobrensis)

Schadelijk voor de plant?

De vrouwelijke Mineervlieg boort met haar legboor ronde gaten in de bladeren van de plant, met als doel het plantensap op te zuigen. Uiteindelijk boort zij zich een weg door het blad heen in de vorm van een gang en verminderen zodoende de fotosynthese van het blad. De Mineergang is tevens een broedplaats voor andere schadelijke schimmels en bacterien en kan ervoor zorgen dat het blad voortijdig afvalt.

Locatie op de plant?

De Liriomyza bevinden zich aan de buitenzijde van de bladeren. Zowel de vlieg als de larve bevinden zich hier.

Uiterlijk

Een volwassen Mineervlieg is zo'n 2 á 3 mm groot en lijkt qua kleur op een wesp. Geel lichaam met zwarte strepen en een opvallende gele stip aan de bovenzijde van het lichaam. De vluegels zijn lichtbruin van kleur en de mannetjes blijven in de regel zo'n millimeter kleiner dan de vrouwelijke mineervlieg.

Opmerkelijk

Mannetjes Mineervliegen hebben geen legboor en kunnen ook geen bladeren doorprikken, zij profiteren puur van de reeds geboorde gaten door de vrouwelijke vliegen.

Bestrijding

Op de markt zijn er diverse chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar om Mineervlieg uit te roeien. Er is echter ook een natuurlijke variant, dat is de sluipwest of Diglyphus isaea. Deze parasiteerd de mineervlieg en zorgt voor een bacteriele dood. Zodra de Mineervlieg plaag weg is zullen de sluipwesten afsterven.

Oorzaak

Het is niet precies duidelijk waar deze ongedierte plaag door wordt veroorzaakt.

Verspreiding

Door middel van larven die de vrouwtjes vlieg op diverse plekken plaatst. Eieren van de vliegen duren gemiddeld 4 weken voor deze zijn uitgekomen, afhankelijk van de temperatuur.

Welke planten zijn gevoelig?

Buiten beplanting met zachte bladeren, zoals de kastanjeboom

Schadelijk voor mensen?

De Mineervlieg is niet schadelijk voor mensen, hoogst is het een vervelende vlieg.

Mineervlieg op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »