Naaktslak op kamerplant

De naaktslak, iedereen kent hem maar wat is zijn effect op kamerplanten. De naaktslak is in staat om een gehele plant te schade, hij eet namelijk zijn halve lichaamsgewicht elke 24 uur. Gelukkig leeft 90% van alle naaktslakken onder de grond en komen die zelden boven.

Bestrijdingsmiddel tegen de naaktslak

Variëteiten

De naaktslak komt voor in drie categorien, dat zijn de:

  1. Bruine Naaktslak (Derocerus Laeve)
  2. Gevlekte Akkerslak (Deroceras Reticulatum)
  3. Tuin Naaktslak ( Arion Hortensis)

Schadelijk voor de plant?

De naaktslak doet veel schade aan de plant, deze schade is op te delen in een viertal categorien.

Jonge gewassen: Bij zeer jonge gewassen hollen ze de zaden uit, eten de wortels en vreten de bladeren kaal, hiernaast eten ze graag jonge zaadlobben.

Oudere gewassen: Bij oudere gewassen eten ze vaak de bloemen, wortels en knollen van de plant op.

Slijmafscheiding: Kwaliteitsvermindering in slasoorten en diverse bloemgewassen door het slijm dat zij achterlaten.

Vraatschade: Door alles wat de naaktslak eet biedt hij in zijn slijm residu een ideale broedgrond voor diverse bacterien en schimmels.

Locatie op de plant?

De naaktslakken zijn goed zichtbaar aan de buitenkant van de plant en bevinden zich op de bladeren.

Uiterlijk

Afhankelijk van het soort naaktslak kunnen ze tussen de 30 en 150 mm groot worden. Ze hebben een lang zwart tot bruin slijmerig lichaam, zonder huis. Op hun kop zitten een tweetal voelsprieten en een zadel-vormige mantel op de achterzijde. Alle naaktslakken zijn tweeslachtig, dat houdt in dat zij zowel vrouwelijke als mannelijke genitalien hebben.

Opmerkelijk

De naaktslak laat een slijmerig spoor achter zich wanneer hij beweegt.

Bestrijding

Naaktslakken zijn lastig te bestrijden, er zijn wel middelen beschikbaar. Zo is er het Phasmarhabditis-system. Dit bevat parasitaire nematode Pharmahabditis Hermaphrodita dit zijn levende parasieten die worden toegepast op de bodem. Deze parasieten gaan vervolgens opzoek naar hun prooi, de naaktslak en kruipen hier via de luchtweg naar binnen. Alvorens deze van binnenuit zal sterven aan deze parasiet.

Oorzaak

De oorzaak dat naaktslakken vaak in plagen voorkomen is doordat zij zich snel voortplanten en vrijwel alles eten. Er is niet een specifieke tip om te voorkomen dat jou plant of tuin wordt lastig gevallen door naaktslakken.

Verspreiding

Doordat naaktslakken tweeslachtig zijn kunnen zij na bevruchting beide eitjes leggen. Een naaktslak legt 15 tot 50 eieren per worp en plaats deze vaak in de grond of onder plantaardig afval. Indien de omstandigheden gunstig zijn komen de naaktslakken binnen enkele dagen uit. Indien de omstandigheden niet optimaal zijn dan kunnen ze nog enkele weken wachten met uitkomen tot de omstandigheden beter zijn. Per jaar kan een naaktslak ongeveer 3 keer eieren leggen.

Welke planten zijn gevoelig?

Vrijwel alle beplanting met uitzondering van cactussen.

Schadelijk voor mensen?

De naaktslak is niet schadelijk voor mensen, zolang je hem niet opeet.

Naaktslak op kamerplant

Facebook

Was deze informatie nuttig? Like ons dan op Facebook.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »