Oevervlieg op kamerplant

De Oevervlieg staat bekend door het feit dat hij het hele jaar voorkomt en aan bijna ieder gewas schade kan veroorzaken. Het zijn erg kleine vliegjes die zich razendsnel kunnen voortplanten. De oevervlieg kan op natuurlijke wijze worden bestreden met een insectenparasitair aaltje, genaamd Steinernema Feltiae.

Variëteiten

De oevervlieg kent slechts 1 soort, dat is de Scatella stagnalis

Schadelijk voor de plant?

De schade die de oevervlieg veroorzaakt is voornamelijk cosmetisch. De larven voeden zich op rottend plant materiaal, algen en andere microscopisch kleine eencellige organismen. Met hun uitwerpselen bevuilen ze de bladeren dat leid tot cosmetische schade. Hiernaast zorgt hun ontlasting in beperkte maten voor een remming in de groei. De oevervlieg of zijn larven vallen verder niet de levende delen van de plant aan.

Locatie op de plant?

Vaak zijn de larven te vinden aan de onderzijde van de plant, waar zich het natuurlijke plant afval verzameld. De vliegjes worden gevonden rondom de gehele plant.

Uiterlijk

De oevervlieg kent 6 stadia, namelijk ei, drie verschillende larvenstadia, poppen en een volwassen vlieg. De volwassen oevervlieg is ongeveer een halve centimeter lang en is uitgerust met kleine antenne en korte pootjes, zijn lichaam heeft een bruine of gele kleur en bevlekte vleugels.

Opmerkelijk

Bestrijding

De natuurlijke bestrijding van de oevervlieg kan met het insectenparasitair beestjeSteinernema carpocapsae deze dringt de larve van de oevervlieg binnen en dood de larve met een zogenaamde hinderlaagstrategie. Behalve natuurlijke bestrijding van de oevervlieg kan er ook worden gekozen voor chemische bestrijding, hier zijn diverse middelen voor verkrijgbaar.

Oorzaak

De oorzaak van oevervliegen is lastig te bepalen. Deze ongedierteplaag komt het gehele jaar en over de gehele wereld voor, vaak in de nabijheid van water en natte omstandigheden.

Verspreiding

De verspreiding van de oevervlieg gaat erg snel, doordat ze kunnen vliegen beslaan ze snel een groot gebied. Hiernaast planten zij zich snel voort.

Welke planten zijn gevoelig?

Vrijwel alle gewassen, doordat de oevervlieg leeft op plantaardig afval. Geliefde gewassen zijn, de paprika, spaanse peper, rozen, meloenen, aubergine en komkommer.

Schadelijk voor mensen?

De oevervlieg is niet schadelijk voor mensen, in grote getalen kan hij wel vervelend zijn voor mensen.

Oevervlieg op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »