Paardenkastanjemineermot op kamerplanten

De Paardekastanjemineermot is een miniscule nachtvlinder en komt van origine uit Macedonie. Deze mineermot richt vaak schade aan bij esdoorns en paardenkastanjes.

Variëteiten

De Paardekastanjemineermot kent slechts 1 soort, dat is de Cameraria Ohridella

Schadelijk voor de plant?

De schade die de Paardekastanjemineermot veroorzaakt kan aanzienlijk zijn. De larven van de mineermot vreten zich gangen door de bladeren heen, dit blad kan vervolgens bruin worden en in een erg geval zelfs afsterven. Bomen die zijn aangetast door de Paardekastanjemineermot bouwen minder energiereserve op, als gevolg hiervan zijn deze bomen in een volgend groeiseizoen gevoeliger voor andere ziektes en aantastingen.

Locatie op de plant?

De mot is te vinden rondom de gehele plant. De larve van de Paardekastanjemineermot worden op de bovenzijde van een blad geplaatst en gebruiken dit blad vervolgens als eerste voeding.

Uiterlijk

De mot van de Paardekastanjemineermot is een halve centimer lang en kent een diepbruine vleugelpartij met witte strepen en donkere poten. De larve van de Paardekastanjemineermot zijn groengeel en ongeveer 2 á 3 mm lang.

Bestrijding

Paardekastanjemineermot kunnen worden bestreden met een Feromoonval. Dit is een val die feromoongeuren afgeeft waar de mot op afkomt en vervolgens niet meer uitkan. Bestrijding van de larve is vrijwel onmogelijk.

Oorzaak

De oorzaak van de Paardekastanjemineermot is door experts nog niet achterhaald. Het is een jaarleuks terugkerende plaag. Wel is uit recentelijk onderzoek gebleken dat het klimaat een effect heeft op het aantal generaties van de Paardekastanjemineermot.

Verspreiding

De verspreiding van de Paardekastanjemineermot gaat redelijk snel, doordat ze lange afstanden kunnen vliegen beslaan ze snel een groot gebied.

Welke planten zijn gevoelig?

De Paardekastanjemineermot komt vooral voor op esdoorns en op paardenkastanjes.

Schadelijk voor mensen?

De Paardekastanjemineermot is niet schadelijk voor mensen.

Paardenkastanjemineermot op kamerplanten

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »