Palmmot op kamerplant

De Palmmot is wellicht wel de gemakkelijkst te herkennen vorm van ongedierte bij palmbomen. Dit komt doordat zijn spanwijdte wel 15cm kan zijn bij een volgroeide palmmot. Helaas verricht deze visueel mooie mot enorme schade aan palmbomen.

Variëteiten

De Palmmot kent slechts 1 soort, dat is de Paysandisia Archon

Schadelijk voor de plant?

De palmmot en zijn larve veroorzaken een breed scala aan schade, namelijk:

  • Vraatschade door larve
  • Perforaties in bladeren
  • Inwendig in de stam zijn diverse gangen weg gevroten
  • Afwijkende ontwikkeling van bladknoppen
  • Gedraaide stammen door vraatschade

Locatie op de plant?

De mot van de palmmot is over de gehele plant te vinden en makkelijk te zien door zijn formaat. De larve worden geplaatst met 140 tegelijk op palmvezels dicht bij de palmkroon.

Uiterlijk

De volwassen palmmot heeft een spandwijdte van ongeveer een menselijke hand. Zijn achtervleugels zijn roodoranje met een zwarte horizontale band en witte stippen, de voorvleugels zijn groenbruin en egaal van kleur. De palmmot eieren zijn langwerpig van vorm en een halve centimer lang. De larve heeft een ivoor-achtige kleur en kan wel 9 centimeter worden.

Opmerkelijk

De palmmot heeft altijd precies 6 stippen op zijn vleugels.

Bestrijding

Natuurlijke bestrijding van de palmmot kan doormiddel van insectparasiterende aaltjes Steinernema Carpocapsae. Deze nematoden gaan actief opzoek naar de larven en dringen deze vervolgens binnen door natuurlijke lichaamsopeningen. Eenmaal binnen in de larve komen de bacterien die symbiose met de larve leven vrij. Door de toxine uit deze bacterien zal de larve sterven.

Oorzaak

De oorzaak van de palmmot is door experts nog niet achterhaald.

Verspreiding

De verspreiding van de palmmot gaat relatief snel, er worden per worp tot wel 140 eitjes geplaatst. De larve kunnen tot wel 9 maanden bij een eenjarige cyclus en tot 23 maanden bij een 2 jarige cyclus in de palm zitten alvorens deze uitkomen. Hierdoor kan bestrijding succesvol lijken en na verloop van tijd toch niet effectief zijn geweest.

Welke planten zijn gevoelig?

Grote palmbomen met een harde stam. Voorbeelden hiervan zijn de Trachycarpus, Phoenix Roebelenni en de Chamaerops Humilis.

Schadelijk voor mensen?

De palmmot is niet schadelijk voor mensen. In sommige culturen wordt de palmmot larve gezien als delicatese.

Palmmot op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »