Perenbladvlo op kamerplant

De Perenbladvlo is de belangrijkste plaag voor perenkwekers. Het is een vorm van ongedierte dat op diverse manieren schade aanricht en waar voorlopig nog geen biologische bestrijdingstechniek voor is ontwikkeld.

Variëteiten

De Perenbladvlo kent slechts 1 soort, dat is de Psylla Pyri

Schadelijk voor de plant?

De Perenbladvlo brent op een tweetal manieren schade aan een perenboom toe, namelijk:
Direct schade

  • Eten van bloemen
  • Eten van jonge bladeren en nieuwe scheuten

Indirecte schade

  • Afscheiden van honingdauw, de ideale broedgrond voor bacterien en virussen

Locatie op de plant?

De vlo vorm van de Perenbladvlo is eveneens als de larve te vinden op de bloem of op jonge bladeren. De volwassen vliegende vlo komt over de gehele plant voor.

Uiterlijk

De eieren van de Perenbladvlo zijn zo'n 0,2 mm lang en transformeren van ivoorkleurig naar geel gekleurd. De larven ontpoppen met een roodoranje tot donkere bruine kleur. In het laatste stadium ontstaat er een zwartbruine gevleugelde Perenbladvlo die zo'n 2,5mm groot is.

Opmerkelijk

De Perenbladvlo is door middel van het afscheiden van honingdauw in staat om de oogst van dit jaar in gevaar te brengen, echter heeft deze aantasting ook potentiele gevolgen voor de volgende oogstperiode.

Bestrijding

Momenteel zijn er geen biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen de Perenbladvlo. Wel kan er worden gekozen om de Perenbladvlo chemisch te bestrijden.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat de perenbladvlo overwinterd als volwassen gevleugelde vlo. Zodra de temperatuur het toelaat vindt paring en ei-afzetting plaats. Dit gebeurt wanneer er minimaal 2 dagen lang een periode van tenminste 10graden is.

Verspreiding

De verspreiding van de perenbladvlo gebeurt door middel van zowel de larve als door de gevleugelde perenbladvlo.

Welke planten zijn gevoelig?

De perenbladvlo komt enkel en alleen voor op perenbomen.

Schadelijk voor mensen?

De perenbladvlo is niet schadelijk voor mensen. Echter kan deze vlo wel honingdauw achterlaten op vruchten en hierdoor diverse virussen en schimmels aantrekken, deze zijn wellicht wel schadelijk voor mensen.

Perenbladvlo op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »