Rode Palmkever op kamerplant

De rode palmkever is een ongedierte plaag die vooral in het Middelandse Zeegebied veel schade aanricht. Deze palmkever is vooral te vinden in grote palmbomen, met name phoenix soorten zoals de Phoenix Roebelenni zijn populair.

Variëteiten

De rode palmkever kent slechts 1 soort, dat is de Rhynochophorus Ferrugineus

Schadelijk voor de plant?

De rode palmkever brent op een tweetal manieren schade aan een palmboom toe, namelijk:
Volwassen palmkevers

  • Vraatschade aan bladeren

Palmkever larve

  • Inwendige vraatschade
  • Boorgaten in kroon en stam
  • Inwendige rotting
  • Bladeren verkleuren en verwelken

Locatie op de plant?

De volwassen rode palmkever komt voor op de bladeren. De larve van de palmkever bevinden zich in de palmboom voor hun gehele leven. Hierdoor is het een plaag die lastig te signaleren is, wanneer hij eenmaal gesignaleerd is is het vaak al te laat.

Uiterlijk

De larve van de palmkever kunnen wel 5 centimeter lang zijn en zijn ivoorkleurig met een goed gekaakte bruine kop. De volwassen rode palmkever beschikt over een bruinrood lichaam en is tussen de 3 en 5 centimeter groot. Zijn achterlichaam heeft lange groeven en enkele zwarte vlekken.

Opmerkelijk

De schade van de rode palmkever kan inwendig zo erg zijn dat de boom zijn stabiliteit en stevigheid verliest en simpelweg omvalt.

Bestrijding

De meest effectieve vorm van biologische bestrijding van de rode palmkever is door middel van nematoden. Nematoden zijn insect parasiterende aaltjes Steinernema Carpocapsae die de larve en volgroeide palmkever binnendringen door lichamelijke openingen. Zodra deze aaltjes binnen zijn gaan de bacterien waarmee zij samenleven toxine produceren waardoor de kever uiteindelijk sterft. Deze vorm van bestrijding is niet gevaarlijk voor mensen en andere dieren in de omgeving.

Oorzaak

De directe oorzaak is lastig te achterhalen. Wel is bekend dat de rode palmkever meer generaties per jaar heeft indien de temperatuur hoger is.

Verspreiding

De verspreiding van de palmkever gebeurt door de volwassen exemplaren, zij plaatsen tot wel 300 eitjes op de palmkroon welke alvorens binnen 3 dagen uitkomen.

Welke planten zijn gevoelig?

Vooral phoenix soorten zijn gevoelig voor deze palmkever. Denk hierbij aan de Phoenix roebelennii en de Phoenix Canariensis.

Schadelijk voor mensen?

De palmkever is niet schadelijk voor mensen, al zijn er wel verhalen over ongelukken met omvallende palmbomen door de rode palmkever, welke alvorens op mensen vielen.

Rode Palmkever op kamerplant

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »